News

Klaus Iohannis anunță cifre alarmante: “Peste 330 de decese Covid azi, e o catastrofă!” Ce spune președintele despre nominalizarea lui Cîțu ca premier

Președintele Klaus Iohannis a făcut noi declarații de presă, la doar o zi după căderea guvernului, vorbind și despre situația pandemiei.
06.10.2021 | 12:23
Klaus Iohannis anunta cifre alarmante Peste 330 de decese Covid azi e o catastrofa Ce spune presedintele despre nominalizarea lui Citu ca premier
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în cadrul summit-ului din Slovenia.

Acesta a vorbit despre criza politică din România, dar a dat și un detaliu sumbru despre cifrele pandemiei.

ADVERTISEMENT

Astfel, în ultimele 24 de ore, timp în care moțiunea de cenzură a fost votată iar guvernul a căzut, au murit 330 de oameni din cauza Covid-19.

Aflat la summit-ul Balcanii de Vest, Klaus Iohannis a vorbit despre cifrele pandemiei pe care le-a primit în urmă cu puțin timp. Astfel, acesta a declarat că este foarte îngrijorat: ”Am primit datele zilei din pandemie, avem peste 330 de decese, e o catastrofă. Prețurile la electricitate cresc, avem nevoie de un guvern, nu avem nevoie de acuzații reciproce și cinice. Trebuie să găsim o ecuație prin care se formează un guvern.”

ADVERTISEMENT

Președintele spune că cineva trebuie să guverneze țara și să formeze un guvern. Astfel, a acordat câteva zile partidelor pentru a găsi o direcție de acțiune: ”Am considerat că e nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat se stinge un pic, lumea ajunge să-și pună problema față de ce urmează și să începem discuții așezate, serioase, mature.”

Florin Cîțu încă are șanse la Palatul Victoria

Klaus Iohannis nu îl scoate din topul preferințelor pe Florin Cîțu în ceea ce privește fotoliul de la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă ar putea să îl desemneze din nou, președintele a spus că ”orice persoană susținută de o majoritate parlamentară poate fi desemnată premier”, făcând referire la textul Constituției.

Președintele se arată sceptic cu privire la reintrarea USR la guvernare, având în vedere că a votat moțiunea de cenzură împotriva cabinetului din care a făcut parte: ”USR a fost în guvern, a abandonat guvernarea, a votat cu PSD și AUR pentru căderea guvernului. Aceștia sunt niște pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să îți dărâme guvernul.”

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis nu este încrezător nici în posibilitatea ca partidele să ajungă la un numitor comun foarte rapid, după o primă sesiune de discuții: ”Nu am convingerea că după prima rundă se va cristaliza o soluție. S-ar putea să fie nevoie de o altă rundă de consultări. Politica coalițiilor nu se face doar prin niște consultări la Cotroceni, se face între partide. Să lase discursul patetic și să discute concret: ce se poate face pentru România”

Pentru președintele Iohannis, nici anticipatele nu sunt un scenariu imposibil. Acesta a fost întrebat dacă are în vedere astfel de alegeri timpurii și a afirmat că ”nu exclud niciun pas constituțional, dar trebuie o soluție.”

ADVERTISEMENT