News

Klaus Iohannis ar agrea o schemă de economisire a energiei în România: ”Un plan cu măsură, binevenit”

Prezent la prima reuniune a Comunității Politice Europene, președintele Klaus Iohannis a prezentat câteva concluzii ale liderilor UE cu privire la situația energiei.
07.10.2022 | 14:15
Klaus Iohannis ar agrea o schema de economisire a energiei in Romania Un plan cu masura binevenit
Klaus Iohannis a vorbit despre principalele măsuri la care se gândesc liderii UE pentru rezolvarea problemelor din domeniul energiei. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

În acest sens, Klaus Iohannis a declarat că liderii europeni care s-au întâlnit joi la Praga au convenit că este nevoie de un pachet mai amplu de măsuri. Niciunul nu a fost de acord că e suficient doar ca Europa să treacă bine peste iarnă, fără a pregăti măsuri eficiente pentru viitor.

Klaus Iohannis nu-și dorește ca românii să tremure de frig

Președintele României a subliniat că la prima reuniune a Comunității Politice Europene s-a discutat intens despre modul în care Europa poate avea energie suficientă, la preţuri accesibile pentru populaţie.

ADVERTISEMENT

În acest context, liderul de la Cotroceni a fost întrebat se impune ca România să pregătească un plan pentru reducerea consumului de energie. ”Eu cred că n-ar fi rău să se elaboreze un plan decent.

Repet, nu vrea nimeni să stea lumea în frig, dar un plan decent de economisire, cu cap, cu măsură, este probabil binevenit”, a spus Klaus Iohannis, conform news.ro.

ADVERTISEMENT

În continuare, președintele a fost rugat să vorbească despre decuplarea pieţei energiei de cea a gazului, una dintre măsurile luate în discuție la Praga.

UE este atentă la nevoile Norvegiei

“(…) Sunt luate în considerare două măsuri. Una este de plafonare a preţului gazului, o măsură care este gândită pe termen relativ scurt, până trecem de iarnă.

ADVERTISEMENT

Însă Comisia trebuie să vină cu detalii elaborate de experţi pentru ca această limitare a preţurilor să nu afecteze pe furnizorii care sunt de partea noastră. De exemplu, Norvegia, care livrează o treime din gazul european”, a completat Iohannis.

Liderul de la Palatul Cotroceni a mai afirmat că o altă măsură se referă la creşterea alocării pentru proiectul RePower. Mai simplu spus, în prim-plan este schimbarea resurselor energetice, măsură despre care Iohannis a subliniat că ar fi binevenită pentru România.

ADVERTISEMENT

O altă temă de la reuniunea informală a Consiliului European are legătură și cu situaţia din Ucraina. Mai exact cu măsurile prin care ţara vecină va fi sprijinită pentru a trece peste iarnă.

 

 

ADVERTISEMENT