News

Klaus Iohannis ar putea face o vizită de stat în Republica Moldova. Despre ce va discuta cu Maia Sandu

Președintele României, Klaus Iohannis ar putea merge într-o vizită oficială la Chișinău. El va discuta cu Maia Sandu despre criza refugiaților ucraineni.
15.03.2022 | 15:18
Klaus Iohannis ar putea face o vizita de stat in Republica Moldova Despre ce va discuta cu Maia Sandu
ADVERTISEMENT

Datele Organizației Națiunilor Unite arată că până pe 15 martie 2022, aproape trei milioane de ucraineni și-au părăsit casele și au fugit în țările vecine. Unii dintre aceștia ajung în Republica Moldova, ceea ce reprezintă o situație tot mai greu de gestionat pentru autorități.

Klaus Iohannis ar putea ajunge la Chișinău

O serie de surse oficiale, citate de Libertatea, susțin că președintele României, Klaus Iohannis, ar putea să facă o vizită oficială la Chișinău, urmând să se întâlnească cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește motivul din spatele acestei deplasări, sursele citate au transmis că aceasta are loc în contextul războiului dintre Ucraina și Polonia.

Trebuie precizat că, în acest context, dat fiind numărul de refugiați care ajung în Republica Moldova și resursele de care dispune această țară, autoritățile se văd nevoite să ceară ajutor internațional.

ADVERTISEMENT

“Suntem foarte îngrijorați de consecințele economice ale războiului… care lovește în mod deosebit o țară ca Moldova, una dintre cele mai sărace din Europa”, a explicat șefa cabinetului moldovean.

Acest lucru a fost cerut și în mod oficial de către Natalia Gavrilița, aceasta cerând asistență internațională pentru a putea gestiona situația refugiaților ucraineni.

ADVERTISEMENT

Premierul moldovean a mai explicat duminică, 13 martie, că pe teritoriul țării sale au intrat peste 270.000 refugiați care au fugit din Ucraina. Dintre aceștia, peste 100.000 nu și-au mai continuat drumul către estul Europei.

“Peste 100.000 de oameni care au ales să rămână – cel puțin temporar. Pentru o țară precum Moldova, acestea sunt cifre destul de mari”, a declarat atunci Natalia Gavrilița.

ADVERTISEMENT

Statisticile din Republica Moldova surprind aportul de refugiați și arată că această țară a avut parte de o creștere cu 4% a populației, de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

Printre statele care și-au anunțat dorința de a ajuta Republica Moldova se numără și Germania. Această țară va trimite peste trei milioane de euro guvernului moldovean și va prelua în jur de 2.500 de persoane din Ucraina.

ADVERTISEMENT