News

Video. Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi, în Ucraina. Președintele Franței a cerut mai multe obuziere Caesar pentru armata ucraineană. Update

Klaus Iohannis, alături de Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi efectuează, joi, o vizită la Kiev. Primii care au ajuns în Ucraina au fost cei trei lideri vestici.
16.06.2022 | 08:32
Video Klaus Iohannis Emmanuel Macron Olaf Scholz si Mario Draghi in Ucraina Presedintele Frantei a cerut mai multe obuziere Caesar pentru armata ucraineana Update
Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi, în Ucraina. Liderii europeni, întâlnire cu Volodimir Zelenski. Sursa foto: Twitter
ADVERTISEMENT
16-06-2022
20:14

Macron a cerut creșterea producției de arme în Franța

Reprezentanții producătorului francez de armament Nexter au fost rugați de președintele Emmanuel Macron să își mărească producția de arme obuziere Caesar. Știrea aparține jurnaliștilor Reuters, care au citat o sursă apropiată Ministerului Apărării.

În imaginea de mai jos îi puteți vedea pe artileriștii ucraineni care utilizează obuzierul CAESAR furnizat de Franța în timpul invaziei rusești.

Obuzier CAESAR. Foto: commons.wikimedia.org

De altfel, în timpul unei vizite anterioare la Kiev, Macron s-a angajat să trimită Ucrainei încă șase Caesar pe lângă cele 12 livrate anterior, conform BBC. Azi, Macron a spus că ”depinde de Ucraina să decidă” dacă acceptă sau nu orice concesii teritoriale în vederea încheierii războiului.

 

16-06-2022
15:38

Zelenski: ”Ucraina e gata să lucreze pentru a deveni membru cu drepturi depline al UE”

Ucraina este „gata să lucreze” pentru a deveni membră cu drepturi depline al Uniunii Europene, a declarat președintele Zelenski după întâlnirea cu patru lideri ai UE aflați în vizită pentru discuții la Kiev.

La o conferință de presă în capitala Ucrainei, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele român Klaus Iohannis au susținut public acțiunea Kievului de a adera la bloc.

Liderii UE organizează săptămâna viitoare un summit în cadrul căruia cererea Kievului de a deveni candidat la aderare va primi probabil undă verde.

Zelenski a mai spus: „Ucrainenii și-au câștigat deja dreptul de a merge pe acest drum și de a obține acest statut de candidat”.

16-06-2022
15:03

Mario Draghi: „Orice soluție diplomatică nu poate fi separată de voința Kievului”

Prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, și-a reafirmat sprijinul față de speranțele Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană.

El a spus că Italia dorește ca Ucraina să aibă statut de candidat la UE și va sprijini această poziție la reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare.

„Poporul ucrainean apără în fiecare zi valorile democrației și libertății care stau la baza proiectului european, proiectul nostru”, a adăugat el. „Nu putem amâna acest proces.”

Draghi a adăugat că Italia dorește să se încheie conflictul, dar „orice soluție diplomatică nu poate fi separată de voința Kievului”.

16-06-2022
14:43

Scholz: Ucraina aparține familiei europene

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că a venit în Ucraina cu un mesaj clar: Ucraina aparține familiei europene. El a adăugat că Germania va sprijini o decizie pozitivă cu privire la aderarea Ucrainei și a Moldovei la UE.

Scholz mai spune că Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât are nevoie de ea.

16-06-2022
14:42

Macron: Susținem candidatura Ucraina la UE

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că liderii care au vizitat joi Ucraina susțin cu toții obținerea „imediată” de către Kiev a statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Macron a promis, de asemenea, că Franța va livra Ucrainei șase sisteme de arme CAESAR cu rază lungă de acțiune.

Și Președintele României a ținut să sublinieze importanța acordării cât mai rapide a statutului de țară candidată la UE atât Ucrainei, dar și Republicii Moldova și Georgiei.

”Asigurarea integrării Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei la Consiliul UE de săptămâna viitoare este cheia în construirea unui scut puternic și durabil în jurul propriilor noastre valori. Este vorba despre capacitatea noastră de a proiecta securitatea și stabilitatea în vecinătatea noastră. Nu mai este timp pentru ezitări”, a scris Iohannis pe Twitter.

16-06-2022
14:20

Ucraina a înaintat liderilor UE propuneri de sancțiuni împotriva Moscovei

Șeful biroului președintelui Ucrainei spune că țara sa a înaintat propuneri de sancțiuni împotriva Rusiei în cadrul unei întâlniri de la Kiev între președintele Zelenski și liderii mai multor națiuni europene.

„Trebuie să creștem presiunea asupra agresorului, să lucrăm la un al șaptelea pachet de sancțiuni cu embargo pe gaz”, a scris Andrii Yermak pe Telegram.

16-06-2022
14:15

Klaus Iohannis: ”Este de datoria noastră să acționăm”

Președintele României spune că trebuie ca România să se concentreze pe nevoia de pace, efortul de reconstrucție și reconstrucția viitorului Ucrainei.

”Suntem aici împreună cu președintele Zelenski pentru că știm că este de datoria noastră să acționăm. Este responsabilitatea noastră să păstrăm acest impuls și să-i ajutăm prietenii noștri ucraineni să-și construiască un nou viitor.

Să ne concentrăm pe nevoia de pace, efortul de reconstrucție și reconstrucția viitorului acestei țări”, este mesajul publicat pe contul oficial de Twitter al liderului de la București.

”Vremuri extraordinare cer răspunsuri extraordinare, strategice și vizionare. Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esențială în construirea unui scut puternic și durabil în jurul valorilor noastre comune.

Această decizie este grăitoare pentru capacitatea noastră de a proiecta securitate și stabilitate în vecinătatea proprie.

Nu mai avem timp pentru ezitări. Partenerii noștri au nevoie să le acordăm mai mult sprijin pe termen lung, să-i ajutăm în a-și construi reziliența și a face față unei game largi de provocări simultane, fie convenționale, fie hibride”, a mai declarat Klaus Iohannis în cadrul declarațiilor comune de presă de la Kiev.

16-06-2022
13:54

Zelenski: Sunt sigur că vizita prietenilor noștri la Kiev va intra în istoria Europei

Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit liderilor celor patru state UE aflați joi în vizită la Kiev, Emmanuel Macron, Klaus Iohannis, Olaf Scholz și Mario Draghi. Potrivit liderului de la Kiev, vizita celor patru lideri europeni este o nouă dovadă a unității europene și va rămâne în cărțile de istorie.

”Agresiunea rusă împotriva Ucrainei este o agresiune împotriva întregii Europe unite, împotriva fiecăruia dintre noi, împotriva valorilor noastre comune. Și numai unitatea ar trebui să fie răspunsul nostru.

Ucrainenii sunt astăzi în fruntea luptei împotriva grevelor rusești. Dar NU singuri, iar acest lucru este confirmat exact în formatul întâlnirii de astăzi. Am vorbit, înțelegându-ne pe deplin, despre:
– continuarea și consolidarea apărării noastre și sunt recunoscător partenerilor pentru pașii corespunzători conveniți astăzi
– am vorbit despre coordonarea abordărilor noastre pentru sprijinirea economică a Ucrainei și în reconstrucția postbelică
– am analizat oportunitățile noastre comune de a contracara criza alimentară provocată de Rusia. Trebuie să facem tot ce putem pentru a împiedica realizarea planului Rusiei de foame și haos politic în țările din Africa și Asia, care au rămas fără hrană din Ucraina
– am discutat, de asemenea, un subiect destul de important, acela al nevoii impunerii de sancțiuni suplimentare Rusiei
– și, desigur, am acordat o atenție semnificativă problemelor viitorului Europei și integrării europene a statului nostru”, a declarat liderul de la Kiev în cedrul conferinței de presă comune cu liderii celor patru state UE.

Iohannis_Draghi_Zelenski_Macron_Scholz
Foto: Facebook Andrij Sybiha

”Sunt sigur că această vizită a prietenilor noștri la Kiev va intra în istoria Europei. Mulțumesc pentru discuții! Ne pregătim pentru noi soluții pentru Ucraina și pentru a ne consolida asocierea”, a mai declarat Zelenski.

Declarația președintelui Ucrainei a fost publicată în integralitate pe Facebook de unul dintre consilierii săi, Andrij Sybiha.

16-06-2022
13:29

Scholz spune că Zelenski va lua parte la Summitul G7

Zelenski va participa la summitul Grupului celor Șapte din această lună, a declarat cancelarul german pe Twitter.

Scholz i-a mulțumit liderului ucrainean pentru „acceptarea invitației de a participa la Summitul G7” care va avea loc în perioada 26-28 iunie în stațiunea alpină germană Schloss Elmau.

Zelenski, despre care se crede că nu a părăsit Ucraina de la începutul războiului, era așteptat să se alăture liderilor prin videoconferință.

Liderul de la Kiev anunțase miercuri că va participa atât la reuniunea G7, cât și la summitul NATO de la Madrid, fără a preciza dacă va merge în persoană sau se va adresa participanților prin videconferință.

16-06-2022
12:27

Purtătorul de cuvânt al lui Putin: ”Liderii UE prezenți la Kiev nu trebuie să se concentreze doar pe livrarea de arme către Ucraina”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, speră că vizita la Kiev a liderilor Franței, Germaniei, Italiei și României ”nu se va concentra exclusiv pe livrarea de arme către Ucraina”.

Aș dori să sper că liderii acestor trei state, precum și președintele României, nu se vor concentra doar pe sprijinirea Ucrainei prin pomparea în continuare cu arme”, spune oficialul de la Kremlin, citat de BBC.

Acest lucru ar fi ”absolut inutil și va provoca noi daune acestei țări”, a mai adăugat Peskov.

16-06-2022
11:44

Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi, întâlnire cu Volodimir Zelenski

Cei patru lideri europeni, Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi, au ajuns la întâlnirea cu Volodimir Zelenski, la un hotel din Kiev.

Oficialii celor 5 state vor purta discuții despre situația tensionată de pe frontul din Ucraina și ulterior vor susține o conferință de presă.

16-06-2022
10:41

Dmitri Medvedev ironizează vizita liderilor vestici în Ucraina: ”Iubitori de broaște, liverwurst și spaghete”

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a ironizat vizita întreprinsă în Ucraina de Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi.

”Iubitori de broaște, liverwurst și spaghete adoră să viziteze Kievul. O deplasare cu valoare zero”, scrie oficialul rus pe Twitter.

În opinia lui Medvedev liderii vestici vor promite Ucrainei aderarea la UE și obuziere vechi. Vor fi încălziți  de horilka (n.r. o vodcă ucraineană) și vor merge acasă cu trenul, ”ca acum 100 de ani”.

”Totul este bine. Cu toate acestea, nu va aduce Ucraina mai aproape de pace. Ceasul ticăie”, mai spune oficialul de la Moscova.

16-06-2022
10:13

Klaus Iohannis, după vizita în Irpin: ”Tragedia umană și distrugerile, de nedescris”

Klaus Iohannis a rămas marcat de imaginile cu atrocitățile comise de forțele ruse în Irpin, oraș de lângă Kiev.

Șeful statului a postat un mesaj și mai multe fotografii pe contul său de Twitter.

”Nu sunt cuvinte pentru a descrie tragedia umană și distrugerile oribile pe care le-am văzut astăzi în Irpin.

Îmi reînnoiesc ferm apelul pentru ca toți autorii acestor crime să fie trași la răspundere de justiția penală internațională, demers pe care România îl susține cu tărie”, a scris liderul de la Cotroceni.

16-06-2022
10:05

Emmanuel Macron spune că observă semne ale unor ”crime de război” comise de ruși

Intervievat de jurnaliști în timpul vizitei în Irpin alături de omologii săi vestici și de Klaus Iohannis, liderul francez Emmanuel Macron a spus că în zonă au fost comise masacre și crime de război.

”Este un oraș eroic, marcat de urme ale barbariei armatei ruse”, a declarat Macron reporterilor.

16-06-2022
09:01

Iohannis, Macron, Scholz și Draghi, vizită la Irpin, oraș supus atrocităților forțelor ruse

Klaus Iohannis și cei trei lideri europeni au ajuns în orașul Irpin, în apropierea Kievului, pentru a vedea urmările ororilor comise de armata rusă în primele zile de război.

Volodimir Zelenski nu este acolo. Președintele ucrainean se va întâlnii cu omologii vestici la hotel, apoi, la ora 15.00, toți vor susține o conferință de presă.

16-06-2022
08:52

Sirenele anti-aeriene au răsunat la Kiev, în timpul vizitei liderilor europeni

Alarmele de raid aerian au început să sune, joi dimineaţă, la Kiev, chiar în timp ce în oraş se aflau liderii Germaniei, Franței și Italiei, Olaf Scholz, Emmanuel Macron și Mario Draghi.

Potrivit BBC, este un lucru devenit normal deja în Capitala Ucrainei, care azi dorește să le amintească oficialilor europeni că se află într-un stat aflat în stare de război. 

În mediul online au apărut și o serie de clipuri video în care se aud aceste sirene.

16-06-2022
08:28

Olaf Scholz: ”Vizita în Ucraina, o dovadă că vom continua să sprijinim acest stat, inclusiv cu arme”

Vizita liderilor Germaniei, Franței și Italiei la Kiev este o dovadă de solidaritate, dar și un angajament de a continua să susțină și să ajute Ucraina și cetățenii săi, spune cancelarul german Olaf Scholz.

Într-o declarație dată ziarului german Bild în drum spre Kiev, Scholz a spus: ”Nu vrem doar să dăm dovadă de solidaritate, vrem să punctăm și că vom continua cu ajutorul pe care l-am început deja: financiar, umanitar, dar și când vine vorba de arme”.

Sprijinul va continua ”atât cât este necesar pentru lupta Ucrainei de obținere a independenței”, mai spune Scholz, conform BBC.

16-06-2022
07:27

Klaus Iohannis a ajuns la Kiev: ”Ne arătăm sprijinul puternic și solidaritatea deplină față de poporul ucrainean”

Klaus Iohannis a ajuns și el la Kiev, într-o vizită comună cu președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi.

Șeful statului a postat un mesaj pe contul său de Facebook cu primele imagini după sosirea în Capitala Ucrainei.

”Mă aflu astăzi la Kiev, alături de Președintele francez Emmanuel Macron, Cancelarul german Olaf Scholz și Prim-ministrul italian Mario Draghi, pentru a ne arăta sprijinul puternic și solidaritatea deplină față de Președintele Zelenski și de poporul ucrainean.

Această agresiune ilegală, nejustificată și neprovocată din partea Rusiei trebuie să înceteze”, a scris președintele României pe site-ul de socializare.

Klaus Iohannis a postat și un clip pe contul său de Twitter cu momentul sosirii la Kiev, când a fost întâmpinat de vicepremierul Ucrainei, Olga Stefanișina.

16-06-2022
07:15

Klaus Iohannis ajunge joi la Kiev, acolo unde sunt deja Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi

Președintele României, Klaus Iohhannis, va ajunge joi la Kiev, într-o vizită comună cu președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi.

Informația a fost confirmată de mai multe publicații europene. Le Figaro, Il Giornale și BMFTV anunță că șeful statului român va fi prezent astăzi în Ucraina.

De altfel, un prim semn că Iohannis ajunge la Kiev s-a văzut în această dimineață. Steagul României a fost arborat în fața hotelului în care liderii europeni îl vor întâlni pe Volodimir Zelenski.

16-06-2022
06:50

Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi au ajuns la Kiev

Aflați la bordul unui tren plecat de joi dimineață din Polonia, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi au ajuns la Kiev în jurul orei 9:30.

Într-o scurtă declarație făcută după ce a pășit pe tărâm ucrainean, Emmanuel Macron a oferit detalii despre programul vizitei:

Ne vom întâlni cu președintele Zelenski apoi vom vizita locuri lovite de atrocitățile războiului”. Acesta a transmis și un mesaj către poporul ucrainean

”Aș dori să transmit ucrainenilor un mesaj de sprijin și de unitate europeană”.

16-06-2022
05:46

Primele imagini cu Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi în drum spre Kiev. Liderii vestici se află într-un tren

Președintele francez Emmanuel Macron și liderii german și italian, Olaf Scholz și Mario Draghi, se află într-un tren care se îndreaptă spre Kiev, unde sunt așteptați în cursul zilei de joi, potrivit Radio France.

Cei trei lideri s-au urcat în acest tren special în Polonia, potrivit cotidianului italian La Repubblica. Italienii publică o fotografie a celor trei oficiali europeni aflați la bordul mijlocului de transport.

Ulterior, și francezii de la BMFTV au postat o filmare cu cei trei. Francezii dezvăluie că sosirea la Kiev ar urma să aibă loc în jurul orei 9:15, ora României.

După premierul Nicolae Ciucă, pe 26 aprilie, ar putea fi acum rândul președintelui Klaus Iohannis să ajungă la Kiev. Anunțul a fost făcut încă de săptămâna trecută, de un deputat ucrainean, dar, din motive de securitate, nu a fost confirmat de Cotroceni.

Klaus Iohannis, alături de Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi în vizită la Kiev? Vizita nu a fost confirmată

Joi, 16 iunie, președintele Klaus Iohannis ar urma să meargă, alături de președintele francez Emmanuel Macron, de cancelarul german Olaf Scholz și de premierul italian Mario Draghi, la Kiev.

ADVERTISEMENT

Această informație a fost publicată de parlamentarul ucrainean Oleksi Goncharenko, pe pagina sa de Twitter.


”Cei trei muschetari. Președintele Macron, cancelarul Scholz, premierul Draghi vor vizita Kievul joi. Și ca d’Artagnan, Președintele României Iohannis”, a precizat demnitarul de la Kiev.

ADVERTISEMENT

Inițial, știrea potrivit căreia Scholz, Macron și Draghi vor vizita Ucraina, în premieră de la debutul războiului, a fost publicată sâmbătă de ziarul Bild. Publicația germană anunța că cei trei lideri europeni vor să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în luna aceasta, înainte de summitul G7 și summitul NATO.

MAE: Astfel de vizite în Ucraina sunt anunțate, de regulă, după ce au loc

În ziua în care de la Kiev se anunța că Iohannis va merge în Ucraina alături de Macron, Scholz și Draghi, de la București a venit o reacție din partea șefului diplomației române.

ADVERTISEMENT

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a spus că publicul va afla despre o eventuală deplasare a președintelui Klaus Iohannis în Ucraina după ce un astfel de eveniment se va fi consumat deja.

”Trebuie să vă dezamăgesc de la început. Vizitele președintelui și programul acestuia sunt anunțate doar de către Administrația Prezidențială. În al doilea rând, așa cum ați constatat deja din multele vizite care s-au făcut la Kiev până în momentul de față, acestea se anunță după ce au loc, nu înainte. Prin urmare, acesta este comentariul meu la acest moment”, a precizat Aurescu, la Digi24.

ADVERTISEMENT

De la debutul războului și până în prezent, mai mulți oficiali de prim-rang din statul român au ajuns la Kiev.

Premierul Nicolae Ciucă, președintele PSD Marcel Ciolacu și ministrul de Externe Bogdan Aurescu au efectuat pe 26 aprilie o vizită oficială în Ucraina. Atunci, ei au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denis Șmihal, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

ADVERTISEMENT