News

Klaus Iohannis arată cu degetul către USR. „Criza a fost provocată de unii care au vrut să arate ce importanți sunt”

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că ruperea fostei coaliții a fost provocată de politicieni care au vrut să-și arate importanța, o aluzie către cei de la USR.
22.10.2021 | 11:56
Klaus Iohannis arata cu degetul catre USR Criza a fost provocata de unii care au vrut sa arate ce importanti sunt
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a indicat ca vinovați pentru criza guvernamentală politicieni care au vrut să-și arate importanța, o aluzie care vizează Uniunea Salvați România.

Deși Iohannis nu a menționat explicit USR, modul în care au evoluat evenimentele politice din ultimele două luni sugerează că partidul lui Cioloș este vizat de criticile președintelui.

ADVERTISEMENT

Președintele se află vineri la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European, unde principalul subiect de discuție a fost criza energetică din Uniunea Europeană.

„Unde să căutăm majorități decât în Parlament?”

Invitat să comenteze care sunt șansele instalării unui guvern minoritar PNL-UDMR, Klaus Iohannis a răspuns: „Trebuie să se termine criza plitică care nu este despre problemele românilor. Este despre unii care au vrut să arate cât de importanţi sunt şi au arătat cât de neimportanţi sunt, ca să o spun foarte franc.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a invocat necesitatea instalării unui guvern prin reformele a căror adoptare a fost întârziată până acuma, în pofida urgenței lor.

Eu mi-am asumat aceste reforme încă din 2014 şi sunt în continuare hotărât să mă implic total pentru a avea o reformă în justiţie. Avem nevoie de o justiţie independentă, corectă, dreaptă. Avem nevoie de schimbări, legile justiţiei sunt încă aşa cum au ieșit pe vremea lui Dragnea. Nu putem să rămânem aşa. Avem nevoie de reformă în administraţie şi de reformă în domeniul pensiilor, în domeniul salarizării publice. Toate acestea au rămas în nelucrare”, a spus șeful statului.

ADVERTISEMENT

El a susținut că reformele necesare nu au fost adoptate de coaliția care a rezultat după alegerile din 6 decembrie 2020.

Coaliţia care a guvernat până acum nu a rezolvat aceste reforme, nu are rost să vă explic eu de la Bruxelles de ce nu au reuşit. Zilele trecute s-a văzut care au fost crizatorii, cei care în loc să facă reforme, au produs crize”, a spus președintele.

ADVERTISEMENT

De asemenea, șeful statului a lăsat de înțeles că este posibil ca guvernul Ciucă să fie susținut din Parlament de către PSD, din nou fără să menționeze numele partidului.

Unde să căutăm majorități decât în Parlamentul României? Este un calcul politic pe care l-am făcut pentru România și  pentru români. Problemele trebuie rezolvate și cineva trebuie să guverneze”, a afirmat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă este adevărat că ar fi impus liberalilor numirea lui Nicolae Ciucă, așa cum s-a vehiculat în presă, Iohannis a spus: „Asta cu vehiculatul este cam așa: am luat o decizie, se formează un guvern și nenumărați își exprimă opiniile. Asta e drăguț. Domnul Ciucă a fost propus de PNL, cum știm cu toții.

 

ADVERTISEMENT