Cel puțin asta e decizia definitivă a instanței, mai exact a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Astfel, conform Digi 24, ÎCCJ a tras linie într-un proces deschis în 2016, în care se disputa cui aparțin cele două case: familiei Iohannis și unor apropiați sau statului român.
ÎCCJ a dat definitiv decizia și a dat dreptate în acest caz statului român. Cazul a fost extrem de complicat și a ținut capul de afiș al ziarelor vremii, pentru că nimeni nu știa de partea cui stă adevărul. Iată că situația a fost lămurită rapid, conform Digi 24.
Cele două case disputate în proces fuseseră deținute de Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, alături de o anume Rodica Baștea, prietenă a familiei. Femeia, stabilită în Miami, a cerut în instanță anularea unui certificat prin care statul român a fost declarat moștenitorul legal al casei respective. Cu toate acestea, instanța nu i-a dat dreptate.
Potrivit ANAF, statul român încerca între timp să recupereze un spațiu comercial din Sibiu, care era blocat tot de familia Iohannis, pe lângă suma de 260.000 de euro pe care familia Iohannis o strânsese din chirii. Acum, în urma acestei decizii, ANAF poate să înregistreze cele două imobile și poate să își recupereze datoriile din partea lui Klaus Iohannis.
”Decizia nr. 1943: Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor. Definitivă”, este precizat în încheierea de ședință publicată miercuri de ÎCCJ.
Klaus Iohannis trăia pe picior mare, așa cum îi place, din banii obținuți drept chirie din partea unei bănci de renume, care avea sediul acolo. Un alt imobil aflat pe strada Magheru din Sibiu adăpostește un spațiu comercial cunoscut. Acum, un notar public va trebui să deschidă procedura de succesiune prin care statul român să fie declarat moștenitor al imobilelor.
Cu siguranță multă lume se va întreba cum a ajuns Klaus în situația asta, în care deține case disputate cu statul român. Ei bine, așa cum FANATIK scria, aceste case au o poveste cu totul specială, demnă de un roman polițist.
Așadar, povestea începe cu un anume Eliseu Ghenea, un firzer din Porumbacu de Jos, care a cumpărat mai multe case în Sibiu după ce a ajuns bogat, aparent într-o aventură în America. Două dintre aceste imobile ajungeau la Klaus Iohannis, mai exact cele de pe Magheru 35 și Bălcescu 29. Casele au fost naționalizate de comuniști și apoi revendicate, după 1989, așa cum s-a întâmplat cu multe astfel de imobile.
Ar fi existat un presupus moștenitor, un anume Nicolae Baștea, care s-a recomandat drept nepot al lui Ghenea. La rândul său, acest Baștea a lăsat casele moștenire unor rude din SUA și familiei Lăzurcă (numele de fată a lui Carmen Iohannis). Aș cum îi stă bine unui scenariu de film, între timp s-a dovedit că Baștea nu era nepotul lui Ghenea, ci al soției sale. Mai mult, testamentul care a stat la baza retrocedării era fals. Așadar, aceste case ar fi de drept ale statului român, lucru confirmat de instanță.