News

Klaus Iohannis cere desfiinţarea secţiei speciale, la bilanţul CSM: “O anomalie”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la şedinţa de bilanţ a Consiliului Suprem al Magistraturii că anomalii precum cele generate de secţia specială trebuie eliminate.
07.12.2021 | 14:41
Klaus Iohannis cere desfiintarea sectiei speciale la bilantul CSM O anomalie
ADVERTISEMENT

„Așteptările românilor de a avea un sistem de justiție modern, independent și funcțional sunt la fel de actuale și legitime. Pandemia și schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuți, însă acestea nu mai pot întârzia“, a spus șeful statului.

Acesta a adăugat că România are nevoie de un cadru legislativ stabil și coerent. „Procesul de revizuire a Constituției trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, înlăturate“, a subliniat Iohannis.

ADVERTISEMENT

Ce așteptări are președintele de la CSM

Președintele a lansat un apel, în fața plenului CSM, pentru ca România să facă pași concreți în direcția reformării Justiției: „Consiliul Suprem al Magistraturii, prin rolul său constituțional, este un vector esențial în procesul de reformare a sistemului judiciar. De aceea, o atitudine proactivă, un dialog permanent şi onest cu autorităţile implicate, cu profesioniştii din sistemul judiciar, cu asociaţiile profesionale şi o participare constantă a CSM la găsirea celor mai bune soluţii la problemele sistemului judiciar sunt lucruri pe care cetăţenii şi profesioniştii din justiţie le aşteaptă.“

Iohannis a mai spus că își dorește ca discuțiile despre reforma sistemului judiciar să fie mai puțin politizate de partide, iar accentul să fie pus pe substanța propunerilor, nu pe câștigul de imagine. „Am încredere că blocajele actuale vor fi depășite prin dialog, profesionalism și imparțialitate“, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Președintele a arătat că provocările fără precedent, generate de criza sanitară cu care s-a confruntat întreaga societate românească în ultimii doi ani sunt încă prezente, iar în situații de criză statele sunt nevoite să ia măsuri care implică uneori restrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

„În acest context, misiunea justiţiei de a se asigura că restrângerea temporară a unor drepturi şi libertăţi este justificată şi vizează doar protejarea sănătăţii cetăţenilor devine cât se poate de importantă”, a precizat Iohannis.

ADVERTISEMENT

„Justiția consolidează încrederea în stat și reamintește fiecărui cetățean că nimeni nu este mai presus de lege. De aceea, într-o perioadă în care societatea este mai polarizată decât în alți ani, răspunsul prompt și profesionist al sistemului judiciar în a restabili pacea socială este esențial“, a mai spus președintele.

Iohannis: „Cum va arăta justiţia din România peste 30 de ani?“

Klaus Iohannis a menționat că în curând România va aniversa 30 de ani de la referendumul constituţional din 1991, prin care s-a aprobat noua Lege fundamentală care a trasat țării noastre o direcţie europeană de dezvoltare, garantând drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi punând bazele unui sistem modern de justiţie.

ADVERTISEMENT

„În ce măsură s-a împlinit acel ideal trei decenii mai târziu? Cum va arăta justiţia din România peste 30 de ani şi ce putem face noi astăzi pentru ca cetăţenii acestei ţări să aibă certitudinea că justiţia se află în slujba lor, protejând cele mai de preţ valori ale statului de drept? Sunt întrebări la care trebuie să reflectăm, dar, mai important, trebuie să acţionăm pentru a găsi răspunsurile cele mai potrivite“, a spus Iohannis.

Președintele a adăugat că o justiţie independentă reprezintă „o adevărată forţă de modernizare a statului, de limitare a abuzurilor şi creează cetăţenilor sentimentul de apartenenţă la o comunitate de valori şi certitudinea că drepturile şi libertăţile le sunt garantate şi respectate, în litera şi spiritul legii“.

Klaus Iohannis a adăugat că rămâne un partener al efortului de reformare a sistemului judiciar.

ADVERTISEMENT