News

Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii educației. Ce reclamă președintele

20.05.2020 | 15:06
Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii educatiei Ce reclama presedintele
Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii educației. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a cerut, miercuri, Parlamentului reexaminarea Legii pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011.

Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii educației

Klaus Iohannis a trimis la reexaminare în Parlament Legea educației fiind nemulțumit de modificarea definiţiei fenomenului de bullying şi reclamă că noua definiţie nu este suficient de cuprinzătoare.

ADVERTISEMENT

”Legea transmisă spre promulgare aduce Legii educaţiei nr. 1/2011 o serie de modificări şi completări cu privire la acordarea consilierii psihologice antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ, precum şi la sancţionarea comportamentelor de tip bullying”, arată preşedintele în cererea de reexaminare.

Articolul din legea criticată prevede că fenomenul de bullying este o formă de manifestare a violenţei care ”constă într-un comportament abuziv, realizat în mod repetat şi cu intenţie al unei persoane sau al unui grup de persoane, care conduce la prejudicierea fizică şi/sau psihică a victimei/victimelor prin hărţuire verbală, ameninţări verbale sau non-verbale, agresiune fizică, lovire, persecuţie, intimidare sau alte metode de constrângere”.

ADVERTISEMENT

”Prin modificările operate se restrânge domeniul de aplicare al legii asupra unor acţiuni”

Președintele a constatat că în reglementarea propusă prin legea supusă reexaminării nu se mai asigură o definire completă a noțiunii de bullying, fiind ignorate aspectele de discriminare și excludere socială.

”Totodată, noua definiție exclude din conceptul de bullying un fenomen din ce în ce mai răspândit între tineri, respectiv, bullying-ul cibernetic”, mai notează Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Președintele consideră că modificarea acestei reglementări, care survine la un interval de timp atât de scurt de la intrarea sa în vigoare, ar putea fi de natură să submineze eforturile de creare a unei legislaţii stabile, predictibile şi coerente, atât de necesară într-un domeniu atât de complex, cum este cel al educaţiei.

”Prin modificările operate se restrânge domeniul de aplicare al legii asupra unor acţiuni, ceea ce contravine obiectivului acestei legi, respectiv acela de a creşte nivelul de siguranţă fizică şi psihică în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale”, mai spune Iohannis.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a fost amendat de CNCD cu suma de 5.000 de lei pentru declarațiile în care acuza PSD că face jocurile UDMR pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Preşedintele va contesta la instanţa competentă decizia, considerând că este una politică.

ADVERTISEMENT