News

Klaus Iohannis, după consultările cu partidele: „Am decis să-l desemnez pe Dacian Cioloș candidat la postul de premier”. Update

La capătul consultărilor cu partidele politice de luni, președintele Klaus Iohannis a decis să-l nominalizeze pentru postul de prim-ministru pe președintele USR, Dacian Cioloș, care avea deja susținerea partidului său pentru această funcție.
11.10.2021 | 19:01
Klaus Iohannis dupa consultarile cu partidele Am decis sal desemnez pe Dacian Ciolos candidat la postul de premier Update
ADVERTISEMENT
11-10-2021
17:46

Prima reacţie a lui Florin Cîţu la desemnarea lui Dacian Cioloş

Premierul demis Florin Cîţu a dat de înţeles că PNL nu îl va susţine pe Dacian Cioloş şi i-a transmis preşedintelui USR să negocieze cu AUR şi cu PSD pentru a avea majoritatea necesară în Parlament. Mai multe detalii despre declaraţia lui Cîţu, AICI.

11-10-2021
17:10

Reacţia lui Marcel Ciolacu după ce Klaus Iohannis la desemnat pe Dacian Cioloş candidat la postul de premier

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a avut o primă reacţie la desemnarea lui Dacian Cioloş ca premier. Acesta a spus că această decizie a preşedintelui reprezintă primul pas către anticipate. Mai multe detalii AICI.

11-10-2021
16:06

USR a anunţat că este pregătit să inițieze imediat negocieri cu PNL și UDMR

USR a anunţat luni seară că este pregătit să înceapă negocierile cu PNL şi UDMR, în acest sens pregătind o echipă care să iniţieze discuţiile.

“Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat în această seară pe Dacian Cioloş pentru funcția de prim-ministru și l-a mandatat să formeze un nou guvern.

USR este pregătit să își asume responsabilitatea guvernării și să inițieze imediat negocieri cu PNL și UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză.

În această seară are loc o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.

USR susține în continuare că cea mai bună soluție pentru România astăzi este un guvern USR-PNL-UDMR cu un nou prim-ministru și cu un program de guvernare, care să fie respectat de partenerii de coaliție”, a precizat USR într-o postare pe Facebook.

11-10-2021
15:12

Klaus Iohannis îl propune pe Dacian Cioloș ca prim-ministru

Iată principalele declarații ale șefului statului:

– În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate indifirent cine guvernează. Este important să se gestioneze bine situația pandemică, creșterea prețurilor la energie. Este foarte important să beneficiem de sumele mari de care poate dispune România prin PNRR.

-Am reiterat importanța pregătirilor pentru perioada de iarnă. Aestea sunt lucrurile cu adevărtat importante, nu certurile dintre actorii politici.

-Forțele politice au venit cu diverse abordări și propuneri. Din toate aceste propuneri am reținut una, pe care o voi și pune în practică. Am decis să-l desemnez pe Dacian Cioloș candidat la postul de prim-ministru.

11-10-2021
14:53

UDMR l-a propus pe Kelemen Hunor ca premier

UDMR i-a propus lui Klaus Iohannis să-l desemneze pe Kelemen Hunor ca prim-ministru pentru o perioadă de 6 luni, la capătul căreia guvernul acestuia să fie înlocuit de un alt cabinet, bazat pe o majoritate parlamentară clară.

Știu că pare o propunere extravagantă, dar numai așa am putea trece peste această iarnă când trebuie luate decizii”, a declarat Kelemen Hunor. Acesta a precizat că l-a informat deja pe premierul Florin Cîțu asupra propunerii pe care i-a înaintat-o președintelui.

Kelemen a precizat că un premier UDMR este doar o soluție tranzitorie prin care România să fie guvernată de un Executiv cu puteri depline până când se va constitui o majoritate clară. Astfel guvernarea țării nu ar fi paralizată într-o perioadă grea, marcată de criza sanitară și de creșterea prețurilor la energie.

Astăzi este puțin probabil să se refacă coaliția. În 6 luni de zile, timpul te ajută să fii mai responsabil, să fii mai calm, este o perioadă destul de lungă de timp. Ce nu poți face astăzi s-ar putea să reușești peste 6 luni”, a argumentat președintele Uniunii.

Kelemen Hunor nu a spus care ar urma să fie componența politică a unui cabinet condus de către UDMR, dar a exclus varianta unui guvern cu miniștri tehnocrați „De la un politician să nu așteptați un guvern de tehnocrați în niciun caz. Deocamdată, suntem departe de a discuta amănunte. Eu am spus că avem o a treia cale pentru a ieși din această încurcătură pentru a da o soluție”, a mai spus președintele UDMR

11-10-2021
14:30

Consultările de la Palatul Cotroceni s-au încheiat

Președintele Klaus Iohannis a încheiat consultările cu partidele parlamentare pe tema nominalizării unui candidat la postul de prim-ministru. Ultimele formațiuni primite la consultări au fost UDMR, de la 16.30, și grupul minorităților naționale, de la ora 17.00.

Până acum, Administrația Prezidențială nu a anunțat declarații de presă susținute de către președinte, însă este posibil ca șeful statului să sintetizeze într-o intervenție publică rezultatul discuțiilor cu partidele.

11-10-2021
13:54

AUR i-a cerut președintelui un alt premier interimar

Copreședintele AUR Claudiu Târziu a declarat că, la discuția cu Klaus Iohannis, i-a cerut acestuia să-i ceară demisia lui Florin Cîțu din funcția de prim-ministru interimar și să numească un alt membru al Guvernului ca premier până la instalarea unui nou cabinet cu puteri depline.

Semnul bunei sale credințe ar fi să ceară demisia lui Florin Cîțu ca premier interimar ca să ne dea proba că toate aceste consultări nu sunt doar o farsă care să mascheze încercarea de a-l menține pe Florin Cîțu în funcție”, a declarat senatorul Claudiu Târziu.

Acesta s-a arătat nemulțumit că președintele Klaus Iohannis s-ar fi referit la AUR, în cadrul întâlnirii sale cu delegația PNL, ca fiind un partid „nefrecventabil”. „L-am rugat pe președinte să ne spună dacă ne-a chemat în mod serios sau doar pentru că îl obligă Constituția. Dumnealui s-a exprimat cu privire la noi prin etichetări neonorante, spunând că suntem un partid nefrecventabil”, a spus Târziu.

Delegația AUR i-a prezentat lui Klaus Iohannis propunerea ca viitorul premier să fie Călin Georgescu, ce ar urma să conducă un guvern alcătuit doar din independenți.

Celălalt președinte al AUR, George Simion, a spus că partidul său poate garanta obținerea în Parlament a unui vot favorabil pentru un premier independent. „Discutăm cu toată lumea, mai puțin cu tabăra extremiștilor din PNL care îl susțin pe Florin Cîțu”, a spus Simion.

11-10-2021
13:06

Delegația AUR a intrat la consultările cu președintele Iohannis

Consultările președintelui Klaus Iohannis au fost întrerupte mai bine de o oră întrucât șeful statului a primit scrisorile de acreditare a trei ambasadori străini, din Austria, Egipt și Malaysia. Consultările au fost reluate la ora 16.00, când delegația AUR, condusă de către copreședinții George Simion și Claudiu Târziu, a fost primită de către președinte.

11-10-2021
12:43

Cioloș: „Președintele a spus că este neplăcut surprins că nu au fost discuții între partide”

Președintele USR Dacian Cioloș a relatat că, în cadrul întâlnirii dintre șeful statului și delegația partidului său, Klaus Iohannis și-a exprimat surprinderea că nu au existat discuții între PNL și USR pe marginea formării viitorului guvern. Cioloș a precizat că USR a fost dispusă la convorbiri pe această temă, însă liberalii le-au evitat.

De asemenea, cei de la USR l-au informat pe Iohannis că îl susțin pe Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru.

Președintele ne-a confirmat că nu a mai primit vreo propunere de premier, că partidele par să fugă de această răspundere. Domnul președinte ne-a spus că va analiza propunerea noastră. Decizia este acum la dânsul. A spus că este surprins neplăcut că nu au existat discuții cu alte partide până acum. Noi i-am spus că noi am fost dispuși să discutăm cu partenerii din coaliție”, a relatat Dacian Cioloș. 

Întrebat cum crede că ar putea forma un guvern cu liberalii, după ce Florin Cîțu a reiterat că nu mai este posibilă o guvernare comună PNL-USR, Cioloș a răspuns: „Dacă domnul președinte va face această propunere, de mâine vom avea discuții cu partenerii din coaliție și apoi vom vedea care sunt deciziile. Nu comentez doar declarații câtă vreme nu ne-am văzut în jurul aceleiași mese (…) Până nu vom avea o discuție cu partneerii noaștri de coaliție – coaliție care încă nu a fost denunțată – dați-mi voie să aștept o discuție directă cu partenerii noștri…

De asemenea, jurnaliștii l-au întrebat de Cioloș dacă președintele a reluat reproșurile făcute anterior USR în legătură cu criza guvernamentală. „A avut în introducere o mențiune, dar nu a stat prea mult pe acest subiect. I-am explicat că nu am putut funcționa cu decizii din cadrul coaliției. A fost și dânsul de acord că nu au fost decizii pe subiecte importante. Intenția noastră este să fim mult mai circumspecți, să fim mult mai clari și mai preciși pe ceea ce trebuie făcut pentru a reconstrui încrederea în această coaliție”, a mai spus Cioloș.

11-10-2021
11:41

Marcel Ciolacu, după discuțiile cu președintele: „Nu se poate vorbi de un guvern minoritar”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că sunt două căi de ieșire din criza politică – un guvenrn cu majoritate în Parlament sau alegerile anticipate – excluzând astfel posibilitatea unui guvern minoritar.

I-am transmis preşedintelui că fără o majoritate transparentă în Parlament nu se poate vorbi de un guvern minoritar. România se află într-o criză socială, economică şi sanitară profundă. Fără o majoritate consistentă, România nu va putea depăşi această criză”, a spus preşedintele PSD, citat de News.ro.

Din punctul nostru de vedere, se va crea o majoritate pentru anticipate, nu credem că se va crea o majoritate pentru un guvern stabil”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu i-a transmis președintelui că Parlamentul va prelua rezolvarea unor chestiuni stringente, până la instalarea unui guvern cu puteri depline, dând exemplul propunerilor de plafonare a prețurilor la energie și gaze.

Tot ce nu poate face un guvern demis va fi preluat de Parlament, iar PSD, cel mai mare grup parlamentar, din acest moment va lucra 24 de ore din 24”, a conchis Ciolacu.

Întrebat care ar fi pârghiile prin care PSD l-ar putea forța pe președinte să accepte alegerile anticipate, Marcel Ciolacu a răspuns:  „Nu poate să stopeze o majoritate care va trânti guverne unul după altul (…) Eu vorbesc de preşedintele României nu de Zeus, dacă eşti zeu, nu te supui unei majorităţi. Eu cred că preşedintele are nişte prerogative pe care trebuie să le respecte.

11-10-2021
11:05

Consultările cu PSD s-au încheiat. La discuții a intrat delegația USR

Discuțiile președintelui cu delegația social-democraților s-au terminat după circa jumătate de oră. În momentul de față, Klaus Iohannis ascultă propunerile USR. Din delegația acestui partid fac parte Dacian Cioloş, Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea.

11-10-2021
10:33

Florin Cîțu: „Este clară o majoritate PSD-USR-AUR”

După consultările cu președintele Klaus Iohannis, premierul interimar Florin Cîțu a afirmat că PNL nu a făcut nicio propunere de premier întrucât nu are o majoritate în Parlament.

PNL a prezentat mandatul care a spus foarte clar că PNL nu are majoritate și nu am avansat o propunere de premier. Este clară o majoritate PSD-USR-AUR la care ne uităm cu toții. Vreau să-i asigur pe români că PNL alături de UDMR își va face datoria și va administra perioada dificilă prin care trece România”, a spus Florin Cîțu.

În ce privește negocierile cu alte partide, Cîțu a invocat decizia conducerii PNL potrivit căreia este exclusă o guvernare cu USR, dacă parlamentarii acestei formațiuni votează moțiunea de cenzură a PSD, lucru care deja s-a întâmplat.

Florin Cîțu după consultările de la Cotroceni/ Foto: Inquam Photos – George Călin

Dacă USR votează moțiunea, nu putem merge la guvernare cu USR. Când vom avea o majoritate vom da și premierul și vom merge mai departe (…) O majoritate în jurul PNL este varianta pe care noi mergem”, a spus președintele PNL, fără să dea detalii legate de modul în care s-ar putea constitui o majoritate în jurul liberalilor.

În schimb, Cîțu a cerut partidelor care l-au demis să vină cu o propunere de prim-ministru. „Nu cred că sunt atât de cinici încât să fi dat jos un guvern fără să aibă o soluție. Această majoritate este votată și testată”, a mai spus liderul PNL.

11-10-2021
09:59

PSD se duce la Cotroceni cu un plan de măsuri imediate

Consultările președintelui Iohannis cu PNL s-au încheiat, iar șeful statului a discută la această oră cu reprezentanții PSD.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a afirmat că delegația social-democraților îi va prezenta președintelui Iohannis un set de măsuri a căror adoptarea este necesară în perioada imediat următoare.

Mergem cu planul PSD de combatere a crizei sanitare și cu 10 propuneri pe termen scurt astfel încât capitalul românesc și populația să depășească această iarnă”, a spus Ciolacu.

În afară de Marcel Ciolacu și secretarul general Paul Stănescu, în delegația PSD au fost incluși trei aleși locali ai partidului: Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Ionuț Pucheanu, primarul din Galați și Corina Ene, primarul din Căbești, județul Bihor.

Sunt trei tineri din administrațiile locale să vadă și domnul președinte să vadă că nu sunt frustrați de la PSD, ci sunt frustrați de ce pățesc românii din administrațiile lor”, a spus Ciolacu.

11-10-2021
09:47

AUR îl va propune pe Călin Georgescu, dar este deschis și la alte variante

Copreședintele AUR George Simion a afirma că partidul său îl va propune ca premier președintelui Iohannis pe Călin Georgescu. Pe de altă parte, Simion a spus că ar susține și un alt premier, propus de alt partid, cu condiția ca acesta să fie tot un independent.

Nu avem nicio reținere pentru o nouă majoritate în Parlament. În acest moment nu există o nouă majoritate. AUR dorește să-și ofere sprijinul pentru stabilitate. Noi ne dorim un premier independent precum Călin Georgescu, dar așteptăm să vină și celelalte partide cu propuneri pentru un premier independent dincolo de orice dubiu”, a declarat George Simion.

Călin Georgescu a fost nominalizat de către AUR și la consultările președintelui cu partidele după alegerile parlamentare de anul trecut. Georgescu a fost director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă în perioada 1997-2013, iar apoi a devenit preşedinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma.

Georgescu a mai lucrat în Ministerul Mediului ca secretar general și la Ministerul de Externe ca șef al Directiei Organizații Economice Internaționale.

11-10-2021
09:35

Conducerea USR a decis în unanimitate să-l propună ca premier pe Dacian Cioloș

Într-o ședință a conducerii USR înaintea consultărilor cu președintele Iohannis, s-a decis în unanimitate ca formațiunea să-l propună ca premier pe Dacian Cioloș. 

Nu mai merge doar cu povești (…) Noi suntem gata să venim și cu o propunere de premier și cu un program foarte clar asumat”, a declarat Dacian Cioloș, la finalul ședinței USR.

Programul de măsuri cu care USR merge la consultări conține propuneri pentru reducerea cu 32% a prețului la energie electrică, un plan concret pentru combaterea epidemiei de coronavirus, desființarea SIIJ până la finalul lunii octombrie și adoptarea legilor justiției până la finalul anului, reducerea poverii fiscale pe salariile mici, reforma pensiilor speciale până la finalul anului 2022, reforma companiilor de stat prin eliminarea excepțiilor de la numirea profesionistă a managementului, revenirea la alegerea primarilor în două tururi până în martie 2023.

Constatăm că vechile partide fug de responsabilitate și USR este astfel pregătit să-și asume responsabilitatea guvernării și să inițieze discuții cu PNL și UDMR cu propuneri concrete”, a spus Cioloș.

Acesta a spus că liberalii nu au inițiat niciun fel de negociere cu USR astfel că partidul lui Cioloș a decis să facă o propunere de premier care să implementeze un program prestabilit de măsuri.

Nu mai putem pierde o săptămână-două până se decide fiecare ce vrea”, a conchis Cioloș.

Planul de măsuri propus de USR poat fi consultat AICI.

11-10-2021
09:06

Consultările la Cotroceni au început. Liberalii au început discuțiile cu președintele

Delegația PNL a ajuns la Palatul Cotroceni și a fost primită de către președintele Klaus Iohannis. Liberalii sunt reprezentați de către Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

Înainte de discuțiile în spatele ușilor închise, șeful statului nu a făcut niciun fel de declarații. În mod tradițional, accesul presei este permis timp de un minut – două în sala în care se desfășoară consultările pentru a asista la primele considerații făcute de către șeful statului și invitații săi. De data aceasta, nici președintele, nici liberalii nu au vobit înainte ca jurnaliștii să fie scoși din sală.

11-10-2021
08:45

Scenariu surpriză: Emil Boc, posibilă variantă de premier

Într-o criză politică aparent fără soluție de rezolvare, surse politice ale FANATIK spun că Emil Boc ar putea să fie desemnat din nou pentru a forma viitorul guvern și a reface astfel coaliția PNL – USR – UDMR.

Cum Florin Cîțu este o variantă respinsă total de USR, varianta ca primarul Clujului să revină la Palatul Victoria ar fi una agreată de toți factorii politici din coaliție.

Klaus Iohannis este dispus să renunțe la impunerea lui Florin Cîțu pentru postul de șef al Guvernului încercând să caute o variantă care să fie agreată de o majoritate în Parlament.

În aceste condiții, Emil Boc ar avea șanse mari să fie noul premier, au declarat surse politice pentru FANATIK.

 

11-10-2021
08:19

UDMR și-a anunțat componența delegației pentru consultările cu Klaus Iohannis

Kelemen Hunor va conduce delegația UDMR care va fi prezentă, luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultările cu președintele Klaus Iohannis.

Conform Agerpres, din echipa de negociere vor mai face parte ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras.

Consultările președintelui cu delegația UDMR vor avea loc de la ora 16,30, potrivit programului anunţat vineri de Administrația Prezidențială.

11-10-2021
08:13

PSD participă la negocierile de la Palatul Cotroceni. Social-democrații nu au propunere de premier

PSD a decis, luni, în şedinţa Consiliului Naţional, că va participa la consultările de la Palatul Cotroceni, care încep la ora 12.00, pentru desemnarea unui nou premier.

Propunerea formațiunii conduse de Marcel Ciolacu este una simplă: guvern tehnocrat până la o posibilă declanșare mecanismului alegerilor anticipate, în primăvară.

Delegația PSD este modificată radical față de precedentele consultări. Astfel, la Cotroceni vor merge Marcel Ciolacu, președintele partidului, Paul Stănescu, secretarul general, Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Ionuț Pucheanu, primarul din Galați și Corina Ene, primarul din Căbești, județul Bihor, anunță Antena 3.

11-10-2021
06:26

Alina Gorghiu: ”Florin Cîțu e propunerea PNL dacă se identifică o majoritate”

Vicepreședintele PNL, Alina Gorghiu, a spus, luni dimineața, că președintele PNL, Florin Cîțu, va fi propunerea formațiunii pentru postul de premier, însă doar dacă se conturează o majoritate parlamentară în jurul acestuia.

Gorghiu a continuat cu atacurile la adresa PSD, USR și AUR, partide pe care le consideră a fi principalele responsabile de criza politică.

”Toate opțiunile sunt pe masă. PNL nu are voturi pentru a guverna, deși dorește să guverneze. PSD, AUR, USR au o majoritate. Azi, probabil, toate discuțiile ne vor duce sau nu către o concluzie.

Florin Cîțu e propunerea PNL dacă se identifică o majoritate. PNL își dorește să guverneze. Imaturitatea PSD, AUR și USR a dus țara către haos. Cine dă jos un guvern, în prag de iarnă, fără să vină cu nimic în loc? Mi se pare o bătaie de joc. Dai jos un guvern și apoi nu ai niciun plan.

Este greu să vină o soluție, azi, de la PNL, în condițiile în care nu putem să identificăm o soluție. Constat că PNL, alături de UDMR, sunt singurele partide care vor să guverneze România”, a spus Gorghiu la Digi24.

11-10-2021
06:13

Marcel Ciolacu: ”Dacă avem o majoritate, revenim la guvernare”

Cu câteva ore înainte de consultările de la Palatul Cotroceni, PSD, prin vocea liderului Marcel Ciolacu, anunță că, dacă ar dispune de o majoritate, atunci ar putea reveni la guvernare.

Este pentru prima oară în această perioadă când social-democrații vorbesc de posibila revenire în Executiv. Până azi, Ciolacu și liderii PSD marșau doar pe ideea alegerilor anticipate.

”Este exclus ca PSD să sprijine un guvern minoritar al PNL. Dacă avem o majoritate, revenim la Guvernare”, a spus Ciolacu, luni dimineața.

11-10-2021
04:52

Daniel Fenechiu îl vede premier pe Rareș Bogdan: ”Este un om care ascultă de specialiști. Cred că va fi un prim-ministru bun”

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a spus, înainte de consultările de la Cotroceni, că îl vede premier pe europarlamentarul Rareș Bogdan. Acesta a subliniat, ”chiar dacă nu la prima desemnare”, Rareș Bogdan merită să fie premier.

În opinia lui Fenechiu, nimeni nu poate să conteste ”plusul de imagine” pe care l-a adus Rareș Bogdan PNL-ului.

”Nimeni nu poate să conteste capacitatea extraordinară de compromis a lui Rareș Bogdan. Este un om care ascultă de specialiști, care, spre deosebire de mulți oameni politici, nu le știe pe toate.

Niciodată nu l-am văzut pe Rareș Bogdan în discuțiile de specialitate venind să ne explice nouă cât de multe știe el pe o zonă. Din punctul ăsta de vedere, cred că Rareș este o posibilitate. Zilele astea se va concretiza. Eu cred că o să-l vedeți pe Rareș prim-ministru al României și cred că va fi și un prim-ministru bun. Nu merg pe varianta că va fi atât de repede, chiar la această desemnare”, a comentat Fenechiu, conform Antena 3.

11-10-2021
04:34

Ludovic Orban, mesaj pentru Klaus Iohannis înainte de consultări: ”Nu poate da foc țării pentru unul ca Florin Cîțu”

Înainte de consultările de la Cotroceni dintre președinte și partidele parlamentare, fostul lider al PNL, Ludovic Orban, are un mesaj clar pentru Klaus Iohannis.

Fostul premier este de părere că șeful statului se va ”trezi la realitate” și va renunța să-l mai susțină pe Florin Cîțu pentru funcția de premier.

Ludovic Orban a declarat, la Realitatea Plus, că, în eventualitatea în care Klaus Iohannis l-ar desemna tot pe Florin Cîțu pentru postul de premier, va face rău României.

”Evident ca dacă se cramponează de Florin Cîțu nu face decât să facă în continuare rău României. Cred că o sa aibă o asa trezire la realitate și o să-și dea seama că nu poate da foc țării pentru unul ca Florin Cîțu”, a spus liberalu.

11-10-2021
04:20

Care sunt echipele PNL, PSD, USR și AUR care merg luni la consultările cu Klaus Iohannis

Luni, începând cu ora 12:00, președintele Klaus Iohannis va primi, la Palatul Cotroceni, partidele parlamentare și grupul minorităților naționale pentru consultări privind desemnarea viitorului prim-ministru.

În cazul, deocamdată puțin probabil, în care la finalul consultărilor se va ajunge la un consens, președintele poate anunța numele propunerii de premier. În caz contrar, dacă discuțiile nu vor atinge un punct comun, șeful statului poate rechema partidele la o nouă rundă de consultări.

Iată componența cu care echipele parlamentare se prezintă la consultările de la Palatul Cotroceni:

PNL se va prezenta cu o delegaţie formată din Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

Delegația PSD va fi formată din președintele Marcel Ciolacu, secretarul general Paul Stănescu și trei aleși locali. E vorba despre Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Ionuț Pucheanu – primarul Galațiului și Corina Ene – primar în comuna bihoreană Căbești.

USR merge la consultările de la Cotroceni cu o delegaţie formată din: Dacian Cioloş, Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea

Din partea AUR vor merge la discuțiile cu Klaus Iohannis cei doi co-președinți, George Simion și Claudiu Târziu. 

07-10-2021
12:37

Programul consultărilor de luni dintre Klaus Iohannis și partidele parlamentare

Administrația Prezidențială a emis un comunicat în care anunță programul consultărilor de luni, 11 octombrie, între președintele Klaus Iohannis și partidele parlamentare.

Discuțiile vor debuta la ora 12.00, cu PNL, și se vor încheia la ora 17.00, cu grupul minorităților naționale. Iată programul complet:

  • Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
  • Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Klaus Iohannis spune că trebuie găsită o soluție pentru a ieși din criza guvernamentală, după ce moțiunea de cenzură împotriva lui Florin Cîțu a trecut și, astfel, el a fost demis din funcția de premier.

De altfel, șeful statului este de părere că prima rundă de negocieri cu formațiunile politice nu va aduce și o decizie finală.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis: ”Partidele vor fi chemate separat la consultări”

Klaus Iohannis a mai precizat că toate partidele parlamentare vor fi chemate în mod separat la consultări și nu a ezitat să atace USR pentru felul cum a ieșit de la guvernare.

”Guvernul a fost dărâmat de unii politicieni care nu au nicio gândire despre ce urmează după. Acest Guvern a căzut victima unor orgolii politice.

ADVERTISEMENT

USR, care s-a dat mare partid reformist, a abondat guvernarea, din motive de ei știute. Ceea ce nu a fost bine. S-au aliat cu PSD și AUR și au dărâmat Guvernul.

Trebuie să găsim o ieșire din această criză, pentru că Guvernul a căzut victima acestor orgolii.

ADVERTISEMENT

Voi invita partidele parlamentare la consultări. Voi organiza runda de consultări, luni, de la ora 12:00. Sincer, nu știu dacă prima rundă de consultări va duce la o soluție.

Eu sunt hotărât să găsesc o ieșire din această criză. Nu putem să stăm peste iarnă fără Guvern, în plin val patru. Sunt nenumărate probleme care trebuie rezolvate. Trebuie să găsim soluții.

ADVERTISEMENT

Partidele vor fi chemate separate. Pe mine mă interesează să avem un guvern care să gestioneze bine România”, a spus șeful statului, joi, în cadrul unei conferințe de presă, după ce a luat parte la celebrarea a 25 de ani de funcţionare a Unităţii 1 a Centralei Cernavodă.

Reamintim că moțiunea de cenzură inițiată de PSD, a fost votată luni cu 281 de voturi.

Klaus Iohannis s-a vaccinat cu a treia doză

În cadrul aceleiași conferințe, Klaus Iohannis a anunțat că s-a imunizat, deja, și cu a treia doză. El i-a rugat, din nou, pe români să se vaccineze.

”Lumea stă și nu se vaccinează. Nu pot să înțeleg. Îi rog pe români să meargă să se vaccineze și să ne vedem de treaba noastră.

Este un vaccin verificat și răsverificat (…) Da, m-am vaccinat cu doza a treia.”, a mai precizat șeful statului.

ADVERTISEMENT