News

Klaus Iohannis condamnă din nou invazia rusă din Ucraina: ”Războiul declanșat de Moscova riscă să pericliteze climatul de securitate pe continentul nostru”

Într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Eroilor, Klaus Iohannis a condamnat din nou invazia rusă din Ucraina. Șeful statului spune că această agresiune ”riscă să pericliteze climatul de securitate în Europa”.
02.06.2022 | 13:01
Klaus Iohannis condamna din nou invazia rusa din Ucraina Razboiul declansat de Moscova risca sa pericliteze climatul de securitate pe continentul nostru
Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Eroilor: ”Împreună cu aliații din NATO suntem uniți, hotărâți și solidari în fața agresiunii militare a Rusiei”. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a participat, joi, 2 iunie, la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Eroilor, la monumentul ”Mormântul Ostașului Necunoscut”, în Parcul Carol I, București.

Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Eroilor: ”Împreună cu aliații din NATO suntem uniți, hotărâți și solidari în fața agresiunii militare a Rusiei”

La finalul evenimentelor, șeful statului a susținut un discurs în fața audienței. Iohannis nu a ezitat să condamne din nou agresiunea Rusiei în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Președintele a spus că războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva statului vecin ne arată că trebuie să protejăm permanent valorile democratice pentru ca noi si urmașii să trăim într-o lume sigură și prosperă.

Iohannis a mai afirmat că, alături de NATO și UE, România e solidară împotriva agresiunii Rusiei, ”care riscă să perturbe securitate la nivelul continentului”.

ADVERTISEMENT

”România este un aliat puternic și respectat în cadrul NATO, un stat membru ferm angajat în Uniunea Europeană și un partener strategic important al Statelor Unite ale Americii.

Astăzi, mai mult decât oricând în istoria noastră, beneficiem de garanții de securitate care ne conferă încredere în viitor. Armata României este modernă și profesionistă și se află în plin proces de înzestrare și consolidare a structurii de forțe.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aproximativ 4.000 de militari aliați se instruiesc pe teritoriul țării noastre împreună cu forțele armate române, în cadrul procesului de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre.

Războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei ne arată tuturor că trebuie să protejăm în mod permanent valorile democratice și pacea durabilă, pentru ca noi și urmașii noștri să trăim într-o lume sigură și prosperă.

ADVERTISEMENT

Împreună cu aliații din NATO și partenerii din Uniunea Europeană suntem uniți, hotărâți și solidari în fața agresiunii militare a Rusiei, care riscă să pericliteze climatul de securitate pe continentul nostru”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis, omagiu pentru eroii neamului

În discursul său din Parcul Carol, Iohannis a spus că vremurile dificile în care trăim ne fac să înțelegem mai profund sacrificiul eroilor.

Acesta a amintit că ”în această zi, aducem un pios omagiu şi militarilor noştri care au plătit, în ultimele decenii, preţul de sânge în teatrele de operaţii unde Armata României a îndeplinit misiuni ca parte a angajamentelor asumate de ţara noastră, alături de aliaţi şi parteneri, pentru a face lumea mai sigură”.

”Astăzi, când la granițele țării noastre vedem lupta dramatică a unui popor pentru suveranitatea și libertatea sa, prețuim și înțelegem cu atât mai mult importanța sacrificiului eroilor noștri.

Toți cei căzuți pe câmpurile de luptă și-au dat viața pentru ca noi să trăim, astăzi, într-un stat membru al familiei europene și euro-atlantice, în care domnia legii este garantată, iar drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor săi sunt protejate.

În această zi, aducem un pios omagiu și militarilor noștri care au plătit, în ultimele decenii, prețul de sânge în teatrele de operații unde Armata României a îndeplinit misiuni ca parte a angajamentelor asumate de țara noastră, alături de aliați și parteneri, pentru a face lumea mai sigură.

Vom fi întotdeauna recunoscători eroilor noștri – militari, pompieri, medici și asistenți medicali, cunoscuți și anonimi, care, în virtutea exigenței profesiei lor, s-au sacrificat pentru a salva alte vieți sau pentru a oferi siguranță semenilor lor”, a mai spus șeful statului.

ADVERTISEMENT