News

Klaus Iohannis, consultări cu partidele parlamentare. PNL, USR-PLUS și UDMR: ”Mâine seară vom avea guvern”. Update

22.12.2020 | 16:41
Klaus Iohannis consultari cu partidele parlamentare PNL USRPLUS si UDMR Maine seara vom avea guvern Update
ADVERTISEMENT

După ce PNL-USR PLUS și UDMR au semnat acordul de guvernare al viitoarei coaliții, președintele Klaus Iohannis a anunțat consultări pentru ziua de marți, 22 decembrie.


Coaliția PNL, USR-PLUS și UDMR: ”Mâine seară vom avea un guvern nou”

UPDATE, 22 decembrie, ora 16:45 / ​Liderii viitoarei coaliții de guvernare, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor, au susținut declarații comune de presă, marți după-amiază, după consultările cu Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Mesajul general al acestor a fost acela că mâine, miercuri, sunt șanse mari să avem un Guvern nou, condus de Florin Cîțu.

Ludovic Orban (PNL): Am luat decizia de a participa împreună la consultările cu președintele pentru că am decis din momentul alegerilor să formăm o coaliție de centru-dreapta care să ofere României într-un timp cât mai scurt, care să aibă capacitatea de a face marile reforme

ADVERTISEMENT

I-am prezentat președintelui acordul de coaliție și voința noastră comună de a lucra împreună pentru binele României. Așteptăm decizia președintelui și suntem pregătiți să derulăm toate procedurile pentru învestirea Guvernului în cel mai scurt timp.

Dacian Cioloș (PLUS): I-am confirmat președintelui că cele 3 partide au format o coaliție, s-au pus de acord asupra lui Florin Cîțu premier, avem un program de guvernare finalizat și vrem să începem guvernarea cât mai repede și să avem un guvern învestit cât mai repede, săptămâna aceasta. I-am propus să lucrăm în parteneriat.

ADVERTISEMENT

Dan Barna (USR): A fost o discuție pragmatică, i-am transmis că nu suntem o coaliție bazată pe entuziasm. Dincolo de programul de guvernare pe care îl vom prezenta mâine.

Kelemen Hunor (UDMR): Sunt optimist azi că am reușit să formăm o echipă și că mâine seară vom avea un nou guvern după votul din Parlament.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu (premierul PNL propus): Am transmis că sunt gata să îmi asum această guvernare. Am prezentat măsurile, am discutat și despre Bugetul de anul viitor. Mulțumesc tuturor pentru încredere. De mâine seară, la lucru.


AUR, mesaj pentru Iohannis: ”Redeschideți de urgență școlile!”

UPDATE, 22 decembrie, ora 16:10 / Reprezentanții AUR, mai exact George Simion și Claudiu Târziu, singurii participanți la negocierile de la Cotroceni, au ajuns la Cotroceni și au oferit declarații în fața palatului.

George Simion declară că AUR cere redeschiderea școlilor, acesta fiind și mesajul pentru Iohannis: ”Redeschideți școlile de urgență”, a spus el.

”Participăm și acum la consultări din condescendență instituțională. Suntem dezamăgiți de felul in care se mimează consultările, dar participăm. Poziția noastră e aceeași – categoric nu vom vota Guvernul Cîțu. Avem propunerea noastră de prim-ministru, Călin Georgescu”, a mai spus Simion.


PNL, USR-PLUS și UDMR au venit împreună la consultări

UPDATE, 22 decembrie, ora 15:45 / Partidele care vor alcătui noua coaliție de guvernare, PNL, USR-PLUS și UDMR au venit împreună la consultările de la Cotroceni. În debutul întrevederii, președintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe liderii noii coaliții pentru viteza negocierilor.

”Felicitări pentru formalizarea coaliției, pentru viteza cu care ați reușit să promovați demersurile în Parlament. Recunosc că e prima dată când văd un parlament constituit si cu conduceri alese într-o zi și un pic”, a spus președintele.


Știrea inițială, 21 decembrie, ora 20:20 / Administrația Prezidențială a emis un comunicat în care anunță întrevederile cu partidele care au intrat în Parlamentul României.

Ordinea, la fel ca la consultările de pe 14 decembrie, este similară. Discuțiile încep cu partidul care a cțștigat alegerile de pe 6 decembrie, PSD, și se încheie cu grupul minorităților naționale.

Klaus Iohannis a convocat la consultări partidele parlamentare. Programul de marți

Klaus Iohannis a invitat din nou la consultări liderii partidelor și formațiunilor politice parlamentare. Marți, la Cotroceni, va avea loc a doua rundă de discuții și este posibil ca în cursul aceleiași zile președintele să anunțe numele premierului desemnat să formeze noul guvern.

În temeiul prevederilor art. 80 alin. (2) și ale art. 103 din Constituția României, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru.

Consultările vor avea loc marți, 22 decembrie a.c., după următorul program:

  • Ora 15:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 15:30 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 16:00 – Alianța USR-PLUS;
  • Ora 16:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 17:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 17:30 – Minorități naționale reprezentate în Parlament, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Consultările de marți au fost anunțate de Iohannis încă din urmă cu o săptămână. Pe 14 decembrie, președintele a declarat atunci că ”nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern”.

PNL, USR PLUS și UDMR au semnat acordul de guvernare

Florin Cîțu va conduce viitorul guvern de coaliție format din PNL-USR PLUS și UDMR. Luni seara, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor au semnat acordul coaliției de guvernare pentru perioada 2020-2024.

Într-o conferință de presă comună, liderul coaliției au dezvăluit că acordul de guvernare este un document de 300 de pagini la care s-a muncit foarte mult.

Viitorul premier Florin Cîțu a mulțumit alianței pentru încredere și a transmis că speră ca următorul guvern să fie învestit repede pentru că este nevoie de un Executiv până la Crăciun mai ales pentru aprobarea bugetului.

ADVERTISEMENT