News

Klaus Iohannis dă dispensă PNL pentru numirea politică a directorilor de școală. „România educată” începe ca „România politizată”

Directorii de școală vor fi numiți de către inspectorii școlari puși în funcții de către PNL, după ce Iohannis a cerut reexaminarea legii prin care numirea directorilor se făcea de către consiliile de administrație.
21.07.2021 | 18:37
Klaus Iohannis da dispensa PNL pentru numirea politica a directorilor de scoala Romania educata incepe ca Romania politizata
Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii prin care directorii interimari nu mai puteau fi numiți de inspectori
ADVERTISEMENT

La scurtă vreme după lansarea proiectului „România educată”, președintele a luat o decizie care perpetuează practica numirilor politice ale directorilor de școală, Klaus Iohannis cerând reexaminarea legii prin care directorii interimari nu mai puteau fi desemnați de către inspectorii școlari județeni, și ei numiți tot politic.

Cum concursurile pentru ocuparea funcțiilor de director de școală vor avea loc abia în toamnă, iar numirile în  funcții se vor face la începutului anului viitor, numirile directorilor interimari în locul celor cărora le expiră mandatul în luna august vor sta în pixul inspectorilor școlari județeni.

ADVERTISEMENT

Culmea este că, în cererea de reexaminare a legii care stopa această practică, sunt criticate tocmai lucrurile pe care guvernul PNL și Ministerul Educației le face, anume prelungirea artificială a interimatelor și deprofesionalizarea managementului  unităților de învățământ.

Cale liberă pentru numiri politice la conducerea școlilor

La sfârșitul sesiunii parlamentare trecute, Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat un proiect de lege, propus de către parlamentari ai USR-PLUS, PSD și UDMR, care stipula că, în cazul vacantării funcției de director de școală, interimatul va fi desemnat de către consiliul de administrație al respectivei unități de învățământ, nu de către inspectorii școlari. Legea a fost adoptată cu o majoritate largă, însă senatorii liberali au votat „împotrivă”.

ADVERTISEMENT

Miercuri, președintele Iohannis a cerut reexaminarea legii pe motiv că „unele dintre reglementările legii menționate nu îndeplinesc standardele de calitate a legii, fiind lipsite de claritate și previzibilitate.” Consecința cererii de reexaminare este că abia în toamnă legea va ajunge din nou în Parlament, iar inspectorii școlari județeni ai PNL vor putea desemna nestingheriți directori de școală interimari pentru aproape șase luni dintre cadrele didactice „agreate”, întrucât toate mandatele actualilor directori expiră în luna august.

Obiecțiile lui Klaus Iohannis

Cererea de reexaminare a președintelui invocă doar chestiuni de ordin formal, de tehnică legislativă. Proiectul de lege prevede că, în lipsa cadrelor didactice care dețin calitatea de membru în corpul național de experți în managementul educațional, consiliile de administrație pot numi ca directori interimarii dintre cadrele didactice care nu sunt membre ale acestui  corp.

ADVERTISEMENT

Numai că între timp, o ordonanță de urgență, OUG 41/2021, a abrogat cu totul cerința ca directorii să fie specializați în management educațional. Faptul că proiectul de lege care i-a ajuns  în față președintelui nu a fost corelat cu respectiva ordonanță ar crea „o stare de insecuritate juridică”, deși prevederile legii USR-PLUS, UDMR și PSD nu intră în contradicție cu ordonanța menționată.

Culmea este că OUG 41/2021 a eliminat obligativitatea apartenenței directorilor la corpul experților în managementul eduucațional, creând astfel premisele unei politizări mai accentuate a sistemului  de educuație și deprofesionalizarea managementului școlar.

ADVERTISEMENT

Corpul experților în manangement educațional a fost constituit în urmă cu aproape 10 ani, iar obligația ca funcțiile de conducere să fie ocupate doar de către membri ai acestui corp a limitat posibilitatea unor numiri arbitrare sau pe criterii politice. OUG 41 nu a desființat formal acest corp, dar l-a făcut irelevant din moment ce specializarea suplimentară nu aduce niciun beneficiu cadrelor didactice.

Acum președintele Iohannis invocă o ordonanță de urgență care amplifică riscul politizării sistemului de educație pentru a respinge o lege care avea ca scop tocmai să stăvilească numirile arbitrare la conducerea unităților de învățământ.

Interimate prelungite până în  2022

A doua obiecție a președintelui Iohannis vizează prevederea după care directorii interimari numiți de consiliile de administrație rămân în funcție până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de finalul anului școlar.

Actul normativ nu reglementează situația în care termenul stabilit, respectiv finalul anului școlar, nu este respectat. Astfel, considerăm că, prin neclaritatea normei se poate ajunge la situația tergiversării organizării concursului de ocupare a funcțiilor de conducere și, implicit, la permanentizarea interimatului”, se arată în cererea de reexaminare.

Numai că ceea ce Iohannis descrie ca „permanentizarea interimatului” este chiar ce a făcut ministrul liberal al Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta ar fi trebuit să organizeze concursul pentru ocuparea funcțiilor de director până când expiră interimatele celor aflați în funcție, la sfârșitul acestei veri.

Însă ministerul a împins desfășurarea concursului până în luna octombrie, noii directori urmând să-și preia funcțiile în ianuarie 2022. Până atunci, în locul directorilor al căror contracte de management expiră în  august, inspectorii școlari județeni vor numi noi interimari, iar numirile se vor face fără să mai existe obligativitatea apartenenței  la corpul experților în management educațional.

„O zi tristă pentru România educată”

Consecințele cererii de reexaminare  a legii au fost sintetizate și de către unul dintre inițiatori, senatorul Ștefan Pălărie (USR-PLUS), într-o postare pe Facebook:

România educată … mai încolo, nu astăzi (…) Coşmarul nostru cel mai mare atunci (ca şi acum) când am elaborat legea a fost că incidentul 9 ianuarie (care a dus la schimbarea a peste 700 de directori de şcoli) se va repeta la scară naţională în luna august (peste câteva zile) când se vor vacanta toate cele aproximativ 10.000 de posturi de directori şi directori adjuncţi.

Astăzi, aproape toţi inspectorii şcolari generali sunt numiţi politic, (cu funcţii de partid în spate – şi foşti participanţi la alegerile locale în septembrie) şi îi găsim cocoţaţi în aceste funcţii tocmai pe fondul neorganizării unor concursuri transparente în 2020 sau în prima parte a lui 2021. Aceşti oameni urmează “în baza legii” să hotărască în luna august ce culoare politică va colora unităţile de învăţământ din România (…)

Astăzi este o zi tristă pentru România Educată – baronii locali ai politicii vechi pot să stea liniştiţi, îşi vor menţine controlul şi influenţa prin intermediul şcolilor, punând labele şi pe profesori, şi pe părinţi, dar şi pe viitorul copiilor.

ADVERTISEMENT