News

Klaus Iohannis, de ziua Independenței Statelor Unite ale Americii: “Avem un cadru plin de speranță inspirat de Joe Biden”

Klaus Iohannis a făcut o declarație, joi, cu ocazia celei de-a 245 aniversări a zilei Independenței SUA: "Sărbătorim într-un cadru plin de speranță insuflat de președintele Joe Biden".
01.07.2021 | 20:59
Klaus Iohannis de ziua Independentei Statelor Unite ale Americii Avem un cadru plin de speranta inspirat de Joe Biden
ADVERTISEMENT

Președintele SUA a încheiat recent un lung șir de întâlniri cu lideri importanți la nivel internațional, una dintre acestea fiind cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Președintele României s-a întâlnit în urmă cu câteva săptămâni cu Biden în timpul summitului NATO de la Bruxelles și i-a adresat acestuia o invitație de a veni în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Iohannis, de ziua Independenței SUA: “Un cadru plin de speranță inspirat de Joe Biden”

Președintele României a participat la o recepție organizată de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia aniversării Zilei Independenței.

“Sărbătorim în acest an Ziua Independenței într-un cadru plin de speranță și de suflu proaspăt în relația transatlantică, inspirat de Președintele Joe Biden și de Administrația pe care o conduc.

ADVERTISEMENT

La nivel bilateral, relația dintre România și Statele Unite ale Americii se bazează pe un parteneriat strategic solid și profund, pe apartenența comună la valorile democrației, statului de drept și drepturilor omului.

Totodată, anul acesta marcăm trei momente speciale în relația noastră. Se împlinesc zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite, zece ani de la semnarea și intrarea în vigoare a Acordului între România și Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România și cinci ani de la atingerea Capacității Operaționale Depline a Facilității de Apărare împotriva Rachetelor Balistice de la Deveselu”, a declarat Klaus Iohannis, conform Digi24.

ADVERTISEMENT

Iohannis a comentat și participarea omologului american în cadrul Summitului Formatului București B9 și angajamentele luate de acesta în raport cu securitatea flancului estic al Alianței Nord-Atlantice.

„Totodată, a fost remarcabilă participarea, în premieră, a unui Președinte al Statelor Unite la Summitul Formatului București B9 pe care l-am găzduit în luna mai.

ADVERTISEMENT

Mesajul Președintelui Joe Biden în cadrul reuniunii a fost puternic și foarte încurajator pentru Aliații de pe Flancul Estic, evidențiind că relația transatlantică nu înseamnă doar legătura dintre cele două maluri ale Atlanticului, ci se întinde peste Europa, până la Marea Baltică și Marea Neagră, iar parteneriatul dintre SUA și Europa reprezintă piatra de temelie a relațiilor internaționale”, a adăugat Iohannis.

Președintele României a subliniat faptul că țara noastră este bine ancorată în NATO și comunitatea statelor cu valori democratice.

“România este și va rămâne puternic ancorată în comunitatea de valori democratice, un promotor al unei relații transatlantice solide. Vom continua să susținem o Alianță Nord-Atlantică robustă și indivizibilă, precum și cooperarea sinergică și complementară dintre NATO și Uniunea Europeană”, a accentuat președintele.

ADVERTISEMENT