News

Florin Cîțu, noul premier desemnat al României. Klaus Iohannis a făcut anunțul serii

22.12.2020 | 20:42
Florin Citu noul premier desemnat al Romaniei Klaus Iohannis a facut anuntul serii
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, va face declarații de presă la ora 19:00, la scurt timp după consultările de la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. 


Klaus Iohannis a semnat decretul prin care Florin Cîțu este desemnat premier

UPDATE, ora 20:43 / Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi seara decretul prin care l-a desemnat pe Florin Cîţu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru.

ADVERTISEMENT

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marţi, 22 decembrie a.c., decretul prin care îl desemnează pe domnul Florin-Vasile Cîţu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîţu premier, marţi seara. Acesta are la dispoziţie 10 zile să formeze guvernul, dar după consultări, liderii coaliţiei au spus că miercuri seara Executivul va fi votat.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis

UPDATE, ora 19:00 / La câteva ore după ce i-a felicitat pe liderii PNL, USR PLUS și UDMR pentru constituirea coaliției, la consultările de marți, de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a anunțat numele viitorului premier al României, în cadrul unei declarații de presă.

”Am avut azi o nouă rundă de consultări cu partidele reprezentate în noul Parlament. Săptămâna trecută, după prima rundă, am spus că e nevoie de încă câteva zile pentru cristalizarea lucrurilor.

ADVERTISEMENT

Între timp, o coaliție PNL – USR/PLUS – UDMR și-a dovedit deja majoritatea în Parlament și azi liderii formațiunilor s-au prezentat împreună și au propus un candidat pentru premier. Am decis să-l desemnez pe Florin Cîțu pentru poziția de premier”, a spus Iohannis.

Florin Cîțu, la rândul său, a spus: ”România trece printr-o criză dublă, de sănătate și economică. E rolul acestei guvernări să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate și să așeze economia pe picioarele ei

ADVERTISEMENT

Fiecare ministru va avea obiective clare, care vor fi monitorizate trimestrial. Vă asigur domnule președinte de un parteneriat onest, pentru că avem același obiectiv, dezvoltarea României”.

 


Știrea inițială, ora 18:28 / Șeful statului este așteptat să anunțe numele noului premier al României. În acest sens, lucrurile sunt clare și, dacă nu vom asista la o lovitură de teatru, Florin Cîțu urmează să fie numit ca succesor al lui Ludovic Orban la Palatul Victoria.

Va fi pentru a doua oară în mai puțin de un an când Florin Cîțu este propunerea de prim-ministru. La prima încercare, din martie, acesta s-a retras înainte de votul de învestitură din Parlament. Atunci, președintele Iohannis a chemat, din nou, partidele politice la Cotroceni.

Klaus Iohannis, declarații după consultările de la Cotroceni. Președintele anunță numele noului premier

PNL, USR-PLUS și UDMR au bătut palma pentru o coaliție de guvernare pentru perioada 2020-2024. În fruntea guvernului a fost desemnat ca propunere Florin Cîțu, fost ministru de Finanțe în fostul guvern Orban.

La o zi după semnarea acordului de guvernare, cele trei formațiuni s-au prezentat pentru consultări la Palatul Cotroceni, acolo unde i-au prezentat președintelui programul de reforme și numele viitorului premier.

Drept urmare, președintele României, Klaus Iohannis, va susține o declarație de presă. Anunţul a fost făcut pe siteul Administraţiei Prezidenţiale.

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR, optimiști în legătură cu viitorul coaliției

Marți după amiaza, liderii viitoarei coaliții de guvernare, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor, au susținut declarații comune de presă în care au subliniat faptul că noul guvern are mari șanse de a porni la drum încă de miercuri.

În ceea ce-l privește, Florin Cîţu, propunerea noii coaliției de guvernare pentru postul de premier, a spus, după consultările de la Cotroceni, că i-a transmis preşedintelui că este gata să îşi asume guvernarea.

Acesta a mai anunțat că după votul din Parlament, miercuri seară, va avea loc prima şedinţă de Guvern. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat și el convins că mâine seară, prin votul Parlamentului, “România va avea un guvern nou“.

ADVERTISEMENT