News

Klaus Iohannis: ”NATO reprezintă cea mai solidă garanție de securitate pentru România. Alocarea de 2% din PIB pentru Apărare rămâne neschimbată”

Președintele Klaus Iohannis, prezent joi, la Brigada Multinațională Sud-Est a NATO, a făcut noi declarații referitoare la criza din Ucraina. Șeful statului a subliniat importanța Alianței pentru România.
10.02.2022 | 13:44
Klaus Iohannis NATO reprezinta cea mai solida garantie de securitate pentru Romania Alocarea de 2 din PIB pentru Aparare ramane neschimbata
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO reprezintă cea mai solidă garanție de securitate pentru țara noastră, dar și că în continuare se vor aloca 2% din PIB pentru Apărare.

De asemenea, președintele a punctat faptul că ”evoluțiile actuale de securitate” sunt o dovadă a necesității măsurilor luate de NATO.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, nou mesaj de recunoștință pentru SUA și Franța

Șeful statului dă asigurări că România își va îndeplini în continuare tot ceea s-a angajat față de Alianța Nord-Atlantică. Klaus Iohannis și-a reiterat admirația cu privire la sprijinul militar manifestat de Franța și SUA.

”NATO reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai solidă garanție de securitate pentru România, aspect deosebit de important, mai ales în condițiile acutizării riscurilor, amenințărilor și provocărilor la adresa securității europene. În ceea ce ne privește, România își va îndeplini toate angajamentele asumate, contribuind astfel la statutul NATO de cea mai puternică și eficientă Alianță de apărare colectivă din istorie.

ADVERTISEMENT

Evoluțiile actuale de securitate din vecinătatea noastră directă dovedesc, încă o dată, că măsurile luate de NATO sunt necesare, iar România, la rândul său, este hotărâtă să-și îndeplinească angajamentele asumate, conform deciziilor luate în cadrul Alianței. Din această perspectivă, rolul Brigăzii Multinaționale Sud-Est este cu atât mai important în asigurarea securității regiunii Mării Negre.

Deciziile recente luate de Statele Unite ale Americii și de Franța, care ne sunt aliați și parteneri strategici puternici, de a asigura o prezență militară concretă în România, reprezintă un semnal ferm de coerență și consistență a solidarității euroatlantice”, a transmis președintele, în cadrul unei conferințe de la Brigada Multinațională Sud-Est, de la Craiova.

ADVERTISEMENT

Ce a spus Klaus Iohannis despre NATO și UE

Șeful statului a mai subliniat și importanța unei cooperări între NATO-Uniunea Europeană, din punct de vedere al securității.

”Conjugarea eforturilor celor două organizații aduce, cu siguranță, valoare adăugată securității țării noastre și celei europene, desigur, cu evitarea oricăror duplicări și plecând de la rolul prioritar al Alianței în domeniul apărării”, a mai spus Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a reamintit și de cucerirea ilegală a Crimeei de către Rusia. În urma anexării, România a început ”un proces amplu și complex de adaptare politică și militară a NATO la un mediu de securitate marcat de noi provocări și de comportamentul tot mai agresiv al Rusiei în regiune. Iar România a fost profund angajată în aceste demersuri”.

Afirmațiile președintelui vin în contextul în care Ucraina este împânzită la granița cu Rusia de soldați trimiși de Vladimir Putin, iar țara noastră este sprijinită de NATO în această situație.

Joi, 10 februarie, în România au ajuns primele convoaie militare ale SUA, care vor rămâne în Râmnicu Vâlcea peste noapte. Vineri dimineață își vor relua drumul către baza militara de la Mihail Kogălniceanu.

ADVERTISEMENT
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
”Cum poți să trăiești cu 6-7.000 de lei lunar?” A spus ”STOP” și,...
”Cum poți să trăiești cu 6-7.000 de lei lunar?” A spus ”STOP” și, la 26 de ani, a făcut o alegere total surprinzătoare
„Nu am putut să vorbesc”. Jamila, în lacrimi după procesul pe care l-a...
„Nu am putut să vorbesc”. Jamila, în lacrimi după procesul pe care l-a pierdut în războiul pentru „Eclerul la tavă”
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral....
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral. Autoritățile însă avertizează
"Mama mea a înnebunit cu capul". Femeie ucisă în bătaie de propriul fiu, în Severin. Sub influența drogurilor, tânărul credea ca mama lui e posedată
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România...
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum...
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum s-au folosit trei români din Spania de alți patru conaționali
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces!...
Incredibil ce a apărut la mormântul Mioarei Roman la 9 zile după deces! Oana Roman a rămas uimită...
Cafeaua la ibric, pericol pentru sănătatea inimii. Substanța eliberată prin fierbere
Cafeaua la ibric, pericol pentru sănătatea inimii. Substanța eliberată prin fierbere
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
Se întoarce iarna în București. Meteorologii au actualizat prognoza pentru martie 2024
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear,...
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear, spune un propagandist rus
Singurul județ din România conectat la două autostrăzi și cu aeroport. Va fi...
Singurul județ din România conectat la două autostrăzi și cu aeroport. Va fi un „motor” al economiei