News

Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen și zona euro: ”Este mai complicat. Nu e realist să se fixeze un termen”

Klaus Iohannis a vorbit joi, la Bruxelles, despre aderarea României la Schengen și zona euro. Șeful statului este pesimist în legătură cu aceste obiective.
23.03.2023 | 13:15
Klaus Iohannis despre aderarea Romaniei la Schengen si zona euro Este mai complicat Nu e realist sa se fixeze un termen
Klaus Iohannis, pesimist în privința aderării României la Schengen și zona euro. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a vorbit, joi, despre aderarea României la Schengen și la zona euro. Acesta nu a venit deloc cu vești bune pentru români și a spus că cele două obiectivele pe plan internațional sunt destul de departe de îndeplinire.

Klaus Iohannis, pesimist în privința aderării României la Schengen și zona euro

Președintele României participă, în perioada 23 – 24 martie, la reuniunea Consiliului European de primăvară și la Summitul Euro în format extins. Evenimentele vor avea loc la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Înainte de a participa la întâlnirea cu liderii UE, Klaus Iohannis a vorbit despre mai multe subiecte importante legate de politica externă a României. Printre acestea, aderarea la Spațiul Schengen și la zona euro.

În ceea ce privește spațiul de liberă circulație, Iohannis a lăudat inițiativele civice pentru a ajuta România să adere Schengen. Pe de altă parte, oficialul de la Cotroceni spune că totul ține de Austria, țara care blochează extinderea din motive electorale interne.

ADVERTISEMENT

”Aceste inițiative sunt salutare. Este bine să se știe că nu doar noi, politicienii, ne dorim România în Schegen. Este bine să se știe că și cetățenii își doresc. Dacă prin astfel de inițiative procesul se va accelera, asta rămâne de văzut.

Parlamentul European a dat mai multe rezoluții prin care arată că România și Bulgaria trebuie să intre în Schengen, dar decizia finală se ia în Consiliul Uniunii, în formatul JAI (Justiție și Afaceri Interne)

ADVERTISEMENT

Sigur, pentru a se ajunge la o decizie favorabilă trebuie să se implice toată lumea de la președinte, la premier, la ministru de Interne sau ministru de Externe. De data aceasta este mai complicat pentru că Austria se opune extinderii Schengen din motive electorale interne”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis, despre intrarea în zona euro: ”Nu este realist să fixăm un termen”

Recent, ministrul de finanțe, Adrian Câciu, a afirmat că și-ar dori ca România să adere la zona euro din 2026. Optimismul acestuia a fost tăiat de Klaus Iohannis de la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Șeful statului afirmă că nu este realist în acest moment ca România să fixeze orice termen pentru intrarea în zona euro. Iohannis consideră că țara noastră nu îndeplinește acum criteriile. El reamintește că există și o serie de crize suprapuse.

”În condițiile în care avem crize suprapuse, criză energetică, probleme majore cu industria europeană, căutăm soluții pentru competitivitatea europeană, avem inflație mare. Este destul de complicat de dat un termen.

Eu în acest moment nu cred că este realist pentru România să fixeze orice termen pentru intrarea în zona euro. Criteriile pentru intrare sunt cunoscute. Sunt multe criterii, există perioada de pre-aderare.

Eu cred că în acest moment România nu îndeplinește aceste criterii. Atunci când vom îndeplini majoritatea criteriilor putem să începem să facem un plan pentru a intra în zona euro. Dar acum mi se pare că nu putem să dăm un termen”, a declarat, joi, Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT