News

Klaus Iohannis, despre creșterea facturilor la energie: ”Voi solicita măsuri”

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații despre creșterea facturilor românilor la energie.
07.10.2021 | 12:28
Klaus Iohannis despre cresterea facturilor la energie Voi solicita masuri
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a spus că va discuta problema creșterii facturilor la energie, la nivel european. Astfel, are de gând să ceară măsuri.

”Ne confruntăm cu o creștere a prețurilor energiei. Urmează a fi discutată la nivel european. Voi solicita măsuri, cu indicații profunde pentru nivelul de trai al cetățenilor noștri”, a declarat, joi,  șeful statului, în cadrul unei conferințe de presă, cu ocazia a 25 de ani de funcţionare a Unităţii 1 a Centralei Cernavodă.

ADVERTISEMENT

Președintele a abordat și legea consumatorului vulnerabil în discursul susținut.

”O lege care oferă un mecanism stabil. Soluțiile aflate pe masa deciziilor trebuie să fie corect aprofundate. Ordonanța de compensare a facturilor este importantă”, a mai precizat șeful statului.

Premierul Florin Cîțu: ”Vom susține plafonarea prețurilor la energie”

În urmă cu o zi, și premierul interimar Florin Cîțu a făcut declarații referitoare la facturile mari la energie ale românilor, din ultimele luni. Florin Cîțu a spus că se ia în calcul plafonarea prețurilor.

ADVERTISEMENT

”Plafonarea prețurilor la energie în România va fi o decizie luată în prima ședință de Guvern, după ce se va rezolva criza.

Vom susține plafonarea prețurilor la energie la prețurile pe care le vedem acum.

Avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunț în perioada următoare să nu se chinuie, pentru că vom plafona la prețurile actuale”, a declarat Florin Cîțu la finalul unei ședințe de Guvern de miercuri.

ADVERTISEMENT

Ce soluție propune ANRE pentru reducerea facturilor la energie

Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie ANRE, propunea la sfârșitul lunii septembrie ca facturile la electricitate să fie micșorate cu 10-15%, în medie.

Acest lucru s-ar putea produce dacă statul ar fi cel care ar plăti din bugetul național certificatele verzi din facturi, dar şi contribuţia de cogenerare.

ADVERTISEMENT

”Am analizat eliminarea temporară din facturi a certificatelor verzi şi a contribuţiei de cogenerare. Am putea face acest lucru pentru o perioadă de şase luni, spre exemplu, pentru a vedea cum funcţionează piaţă.

La un consum mediu anual de 50 de TWh, la nivel naţional, efortul bugetar pentru a susţine certificatele verzi ar fi de 3,2 miliarde de lei pe an, iar, pentru contribuţia de cogenerare, un miliard de lei.

Deci în total 4,2 miliarde de lei pentru un an. Dacă vom face acest lucru pentru o jumătate de an, este vorba de 2,1 miliarde de lei

Pentru un consumator casnic, acest lucru ar însemna o scădere a facturii de 10-15%”, a spus Dumitru Chiriță, în cadrul unei audieri în Parlament.

ADVERTISEMENT