Klaus Iohannis despre drepturile românilor, după Brexit. Cum arată cele două variante ale acordului

Ana Chivu   
în HotNews
22/03/2019, 11:58
Klaus Iohannis despre drepturile românilor, după Brexit. Cum arată cele două variante ale acordului GALERIE FOTO
Klau Iohannis, despre drepturile românilor, după Brexit! Ce a declarat președintele țării?

Klaus Iohannis a anunțat, în cursul zilei de vineri, la Bruxelles, faptul că drepturile românilor din Marea Britanie sunt „foarte, foarte bine asigurate”. Conform declarațiilor președintelui României, „varianta cea mai bună este încheierea unui acord”. Liderii Uniunii Europene au dat Marii Britanii două variante de amânare a Brexitului. În acest context, parlamentarii au de ales dacă acesta va avea loc în aprilie sau în luna mai.

Klaus Iohannis, despre drepturile românilor, după Brexit!

Președintele României a făcut declarații, în cursul zilei de vineri, la Bruxelles, despre situația românilor și drepturile lor, după Brexit. Eu cred că avem o şansă reală, cum am spus şi ieri, să obţinem o ieşire ordonată a Marii Britanii. Oricum ar fi, cetăţenii români sunt prima preocupare pe care o avem. Drepturile lor sunt foarte foarte bine asigurate”, a spus preşedintele.  De asemenea, acesta a mai specificat și faptul că a avut o discuție cu prim-ministrul Theresa May pentru a avea siguranța că cetățenii români care trăiesc în Marea Britanie sunt protejați.

„Aseară, destul de târziu , am ajuns la o înţeţegere comună, care are două variante. În cazul în care în Marea Britanie se acceptă acordul, perioada se prelungeţte pentru modificarea legislaţiei, sau, dacă nu se votează, termenul este 12 aprilie. O înţelegere care a fost acceptată imediat de partea britanică şi care ne dă o siguranţă şi nouă şi dă o şansă reală şi Marii Britanii”, a mai spus preşedintele.

Klaus Iohannis, despre drepturile românilor, după Brexit
Klaus Iohannis, despre drepturile românilor, după Brexit

Brexit, două “scenarii” ale amânării

Theresa May, premierul Marii Britanii, a făcut declarații despre cele două variante ale amânării Brexitului. “Dacă nu vom avea un vot săptămâna viitoare, va trebui să facem o nouă propunere Uniunii Europene şi dacă aceasta va implica o prelungire, ei ne vor spune că trebuie să organizăm alegerile europarlamentare. Nu cred că este corect să fim în situaţia de a organiza alegeri europarlamentare la trei ani după ce britanicii au votat ieşirea din UE.”

Închide ×