Alegeri 2024

Klaus Iohannis, despre eliminarea vizelor pentru SUA. Declarația președintelui la Ambasada Americii

Iohannis, despre includerea României în programul Visa Waiver. „Lucrăm împreună cu SUA pentru ca acest deziderat să devină în scurt timp realitate”
03.07.2024 | 21:42
Klaus Iohannis despre eliminarea vizelor pentru SUA Declaratia presedintelui la Ambasada Americii
Iohannis spune că România va continua să lucreze cu SUA pentru includerea în programul Visa Waiver / Foto: captură, Facebook
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la recepția de la Ambasada SUA la București, cu ocazia Zilei Independenței, subliniind importanța parteneriatul strategic și dezideratul României de a fi inclusă în programul Visa Waiver.

„Prietenia solidă” în cadrul parteneriatului strategic

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la recepția organizată cu ocazia Zilei Independenței SUA, că „prietenia solidă” dintre București și Washington se reflectă în cooperarea pe multiple planuri dintre cele două țări, în cadrul parteneriatului strategic, de la a cărui înființare au trecut 27 de ani, subliniind și că în acest an se împlinesc 20 de ani de când România a aderat la NATO.

ADVERTISEMENT

„Avem o prietenie solidă, care se reflectă în cooperarea substanţială pe toate dimensiunile Parteneriatului nostru Strategic. În prezent, găzduim un număr crescut de militari americani, ceea ce reprezintă nu numai o reuşită a colaborării noastre în domeniul apărării, ci şi o dovadă fermă a solidarităţii dintre statele noastre, în aceste momente extrem de complicate pentru securitatea Europei şi a regiunii euroatlantice”, a declarat Klaus Iohannis.

„Decizii importante” la viitorul summit NATO

Șeful statului a subliniat și ajutorul pe care România, împeună cu aliații, îl oferă Ucrainei, țară agresată de războiul barbar declanșat de Rusia lui Vladimir Putin, dar și altor țări vulnerabile din regiunea Marea Neagră, cum este Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

„Astfel contribuim la întărirea securităţii regionale şi transatlantice, precum şi la întărirea securităţii României. Sunt convins că la Summitul NATO, pe care Statele Unite îl vor găzdui săptămâna viitoare, vom lua decizii importante pentru securitatea noastră colectivă. Salut, şi în acest context, procesul de actualizare a abordării strategice a Statelor Unite faţă de Marea Neagră, la care şi ţara noastră şi-a adus contribuţia”, a spus președintele României, precizând că acest aspect l-a discutat cu președintele american, Joe Biden.

România, „actor responsabil” la Marea Neagră

„Împărtăşim viziunea comună că trebuie să întărim eforturile pentru consolidarea unităţii transatlantice şi pentru apărarea valorilor noastre comune. Numai astfel putem oferi tuturor partenerilor din regiune o cale către pace, prosperitate şi integrare euroatlantică. Contribuţia responsabilă a statelor din regiune la asigurarea securităţii şi a rezilienţei Mării Negre este crucială pentru a transforma regiunea într-un spaţiu sigur, deschis şi prosper”, a spus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Președintele a arătat că și România este recunoscută ca „actor responsabil” care oferă contribuții de securitate în regiunea Mării Negre și consolidează relația transatlantică. „Ţara noastră este recunoscută ca un actor responsabil şi un factor de stabilitate la Marea Neagră, contribuind atât la securitatea regiunii cât şi la dezvoltarea şi întărirea relaţiei transatlantice. România este aliatul şi partenerul strategic care va lupta neobosit pentru libertate, pentru progres economic şi pentru democraţie, astfel încât cetăţenii să fie protejaţi şi să aibă o viaţă prosperă. Vom continua să lucrăm împreună, în baza valorilor comune, inclusiv pentru a promova importanţa fundamentală a noilor tehnologii, pentru a securiza lanţurile globale de aprovizionare şi pentru a consolida securitatea energetică, la nivel naţional şi regional”, a spus şeful statului.

Klaus Iohannis s-a referit și la obiectivele țării noastre, în special să fie inclusă în programul Visa Waiver, pentru ca și cetățenii români să poată călători în SUA fără vize. „Vom continua să lucrăm împreună cu Statele Unite pentru ca acest deziderat comun să devină în cel mai scurt timp realitate pentru cetăţenii români”, a subliniat Iohannis.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu...
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu și-a învățat lecția scumpă
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Jumătate de ţară, sub cod galben de furtuni de la ora 12:00. Judeţele...
Jumătate de ţară, sub cod galben de furtuni de la ora 12:00. Judeţele care rămân joi sub cod de caniculă prelungit. HARTĂ
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o...
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o construieşte din banii săi
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Legenda României s-a stins. Câtă durere!
Legenda României s-a stins. Câtă durere!
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”