News

Klaus Iohannis, despre revizuirea Constituției: ”Da, e nevoie de anumite schimbări”. Președintele, poziție fermă despre evaluarea miniștrilor

După liderul PSD, Marcel Ciolacu, și președintele Klaus Iohannis admite că e nevoie de o revizuire a Constituției. Șeful statului are o poziție clară despre evaluarea miniștrilor cabinetului Ciucă.
13.05.2022 | 06:57
Klaus Iohannis despre revizuirea Constitutiei Da e nevoie de anumite schimbari Presedintele pozitie ferma despre evaluarea ministrilor
Klaus Iohannis, despre revizuirea Constituției: ”Da, e nevoie de anumite schimbări”. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, că trebuie aduse modificări la Constituţie, având în vedere că societatea se modernizează. Klaus Iohannis a vorbit și el despre acest subiect sensibil.

Klaus Iohannis, despre revizuirea Constituției: ”Da, e nevoie de anumite schimbări”

Despre tema lansată de liderul PSD, președintele spune că este una ”foarte sensibilă” și că sunt chestiuni care trebuie lămurite în Legea fundamentală, ca de exemplu ”scenariul alegerilor anticipate”.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Iohannis a afirmat că revizuirea Constituției ar trebui să răspundă la întrebarea dacă cel mai important om din stat trebuie ales de popor, cu ”multe puteri”, sau este de preferat un președinte ales de Parlament, cu o poziție mai degrabă protocolară.

”Da, e nevoie de anumite schimbări în Constituţie şi e nevoie de discuţii aşezate pentru a face statul să funcţioneze mai bine.

ADVERTISEMENT

Vrem președinte ales de popor cu puteri multe sau vrem președinte ales de Parlament care are o poziție mai degrabă protocolară? Sunt argumente pro și contra pentru ambele.

Un alt aspect care trebuie lămurit în cadrul procesului de revizuire a legii fundamentale este legat de alegerile anticipate, care nici măcar nu există în Constituție. Trebuie lămurit cum, când și cine dizolvă Parlamentul și ce înseamnă alegeri anticipate”, a declarat președintele.

ADVERTISEMENT

Despre toate aceste posibile modificări în Constituției, Iohannis spune că trebuie să aibă la bază discuții aprofundate, pentru a nu produce ”foarte multă învolburare în spaţiul public”.

”Discuţia, vă spun de pe acum, este una foarte complicată, este una care va duce la foarte multă învolburare în spaţiul public, dacă nu este abordată cu maximă răspundere”.

ADVERTISEMENT

Ce spune Klaus Iohannis despre evaluarea miniștrilor Guvernului Ciucă

În ceea ce privește subiectul analizării activității miniștrilor cabinetului Ciucă, liderul de la Cotroceni spune că că nu recomandă evaluări ale miniştrilor ”în mijlocul crizei”.

Iohannis subliniază că premierul are la dispoziţie mecanisme constituţionale, dacă vreunul dintre miniştri nu performează. În plus, șeful statului a declarat că actualul guvern este ”cel mai stabil, solid şi performant” din ultimii ani.

”Atunci când am încurajat formarea acestei coaliţii, lumea a crezut că fac o greşeală. Rezultatul: e cel mai stabil, solid şi performat guvern din ultimii destul de mulţi ani,

”Evaluarea miniştrilor nu o voi face eu, chiar dacă am opinii personale despre fiecare ministru. Această opinie o voi spune premierului, în măsura în care mă întreabă, iar premierul nu m-a întrebat până acum.

La partea cu evaluările la şase luni sunt un pic sceptic. Până la urmă este o coaliţie, fiecare partid are evident şi pe bună dreptate o mândrie, că vrea să îşi păstreze oamenii, că vrea să arate că are oamenii cei mai buni, şi cred că dovada practică de această dată este că Guvernul a făcut faţă crizelor de până acum”, a precizat preşedintele.

ADVERTISEMENT