News

Klaus Iohannis, dezamăgit de educația financiară a românilor. ”La un deceniu și jumătate de la aderarea la UE, suntem cu mult în urmă”

Klaus Iohannis a vorbit despre educația financiară a românilor. Șeful statului spune că suntem foarte în urmă, la un deceniu și jumătate de la aderarea la UE și a precizat că avem nevoie de școli de afaceri puternice.
09.06.2022 | 11:39
Klaus Iohannis dezamagit de educatia financiara a romanilor La un deceniu si jumatate de la aderarea la UE suntem cu mult in urma
Klaus Iohannis a vorbit despre educația financiară a românilor. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a ținut joi un discurs la Academia de Studii Economice din București, cu ocazia primei ediții a Forumului educației financiare, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Klaus Iohannis:”Pandemia și criza economică aferentă ne-au prins nepregătiți în planul finanțelor publice”

Șeful statului a precizat, printre altele, că pandemia și criza economică actuală i-a prins pe români nepregătiți în ceea ce privește finanțele. Totodată, el a punctat că datoria publică mare pe care o avem acum a fost accentuată de deficitul din 2019, care era cel mai mare din UE.

ADVERTISEMENT

”Să ne amintim că, în anii de dinaintea pandemiei, România a avut un puternic parcurs prociclic, cu politici bazate pe consum și deficite bugetare.

Pandemia și criza economică aferentă ne-au prins nepregătiți în planul finanțelor publice, cu cel mai mare deficit din Uniune în 2019, parcurs care a favorizat apoi și creșterea rapidă a datoriei publice”, a declarat președintele.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a mai spus că deși în ultimii 15 ani creditul neguvernamental a crescut de aproape patru ori , încă avem”cea mai mică rată de intermedieri financiare în UE și că suntem cu ”mult sub media europeană a populației care face cumpărături online”.

”Educația financiară sau nu este despre dezvoltarea de competențe, dar și despre valorificarea lecțiilor cu care ne-am confruntat. La un deceniu și jumătate de la aderarea la UE, țara noastră este cu mult în urmă la incluziunea sau intermedierea financiară.

ADVERTISEMENT

De la momentul aderării europene, am beneficiat de o creștere economică remarcabilă, pornind de la un PIB de circa 100 de mld de euro în 2006 până la aproape 270 de mld anul acesta, în ciuda celor două crize severe care au intervenit în această perioadă.

Sectorul financiar bancar a înregistrat și el o dezvoltare semnificativă. În acești 15 ani, creditul neguvernamental a crescut de aproape patru ori, iar valoarea pieței bursiere este acum de trei ori mai mare. Însă, România continuă să aibă cea mai mică rată de intermedieri financiare în UE.

ADVERTISEMENT

În prezent, sunt emise aproape 20 de mil de carduri bancare, iar sectorul e-commerce a depășit 6 mld de euro, dar încă ne aflăm cu mult sub media europeană a populației care face cumpărături online”, a mai spus președintele.

Klaus Iohannis: ”Asemenea politici ne-au îndepărtat de obiective de țară strategice, precum aderarea la zona euro”

Klaus Iohannis a mai subliniat că din cauza datoriei publice, a crizei economice și a pandemiei ne-am îndepărtat de aderarea la zona euro și ducem o luptă cu inflația mare.

”Asemenea politici, ne-au îndepărtat de obiective de țară strategice, precum aderarea la zona euro, iar în prezent fac și mai dificile ajustările necesare unei lupte eficiente împotriva inflației”, a mai punctat Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT