Alegeri 2024

Klaus Iohannis, discuție cu Volodimir Zelenski în contextul controverselor legate de sistemul Patriot

Într-o perioadă a discuțiilor intense legate de furnizarea unui sistem Patriot către Ucraina, Klaus Iohannis a purtat o convorbire cu omologul său Volodimir Zelenski.
21.05.2024 | 12:19
Klaus Iohannis discutie cu Volodimir Zelenski in contextul controverselor legate de sistemul Patriot
Klaus Iohannis, discuție la telefon cu Volodimir Zelenski. Subiectele abordate de cei doi președinți. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a purtat, marți, o discuție telefonică cu omologul său de la Kiev, Volodimir Zelenski. Convorbirea dintre cei doi șefi de stat are loc în contextul controverselor legate de sistemul Patriot și de trimiterea sa în statul vecin.

Klaus Iohannis, discuție la telefon cu Volodimir Zelenski. Subiectele abordate de cei doi președinți

La începutul lunii mai, Klaus Iohannis declara, după întâlnirea de la Casa Albă cu Joe Biden, că unul din punctele de discuție a fost o eventuală cedare către Ucraina a unui sistem Patriot de apărare anti-aeriană.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Cotroceni recunoștea că la Washington i s-a cerut ca România să cedeze o unitate. O decizie finală în acest sens nu poate fi luată decât în cadrul Consiliului Național de Apărare a Țării (CSAT).

După acest anunț, în spațiul public au apărut fel și fel de poziții ale factorilor de decizie, de la premier, la șeful MAE. Consensul este unul extrem de departe.

ADVERTISEMENT

Până la o viitoare ședință CSAT, Klaus Iohannis a avut, marți, 21 mai, o discuţie prin telefon cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski. Cei doi au vorbit despre viitorul Summit NATO şi consolidarea securității la Marea Neagră.

Tocmai am avut o discuţie telefonică aprofundată cu preşedintele Volodimir Zelenski, cu accent pe sprijinul nostru continuu pentru Ucraina, priorităţile pentru viitorul Summit NATO şi consolidarea securităţii la Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Am transmis, de asemenea, angajamentul ţării noastre pentru Formula de Pace a Ucrainei”, a postat în jurul prânzului, Klaus Iohannis, pe reţeaua de socializare X (fostul Twitter).

Ce spunea Klaus Iohannis după vizita la Casa Albă

Pe 7 mai, Klaus Iohannis spunea că există nevoia unor sisteme de apărare anti-aeriană în Ucraina. ”În ultimele săptămâni există o discuție despre cine poate să pună la dispoziție Ucrainei sisteme Patriot pentru apărare anti-aeriană. Aceste discuții au ajuns și la noi”, afirma președintele.

ADVERTISEMENT

Întrebat ce sistem ar putea trimite România în statul vecin, atâta timp cât există unul singur funcțional la noi în țară, Iohannis a spus: ”Există unul funcțional care va rămâne în România. Celelalte care sunt în stare avansată de operaționalizare și despre unul dintre acestea era vorba”, a explicat președintele României.

ADVERTISEMENT