News

Klaus Iohannis, discuții cu Maia Sandu despre tensiunile din Transnistria. România, ajutor financiar pentru Republica Moldova

Klaus Iohannis a purtat o discuție la telefon cu Maia Sandu. Cei doi lideri au analizat situația de securitate din zonă. S-au abordat temele Transnistria și implicațiile războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova.
06.05.2022 | 15:53
Klaus Iohannis discutii cu Maia Sandu despre tensiunile din Transnistria Romania ajutor financiar pentru Republica Moldova
Klaus Iohannis a discutat cu Maia Sandu despre tensiunile din Transnistria. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

În contextul extrem de tensionat din estul Europei, Klaus Iohannis a purtat, vineri, o discuție prin telefon cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Klaus Iohannis a discutat cu Maia Sandu despre tensiunile din Transnistria

Cei doi șefi de stat din cele două țări vecine au vorbit despre efectele războiului din Ucraina, dar și despre tensiunile din Transnistria, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

ADVERTISEMENT

”Au fost abordate și evoluțiile recente înregistrate în regiunea separatistă Transnistria, Președintele României reiterând poziția țării noastre privind susținerea deplină pentru apelul la calm şi responsabilitate al Preşedintelui Maia Sandu.

Cei doi șefi de stat au condamnat, totodată, orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni care pot pune în pericol pacea și securitatea Republicii Moldova”, anunță site-ul prezidențial.

ADVERTISEMENT

România, ajutor financiar de 10 milioane de euro pentru Republica Moldova

Klaus Iohannis a reiterat solidaritatea deplină a țării noastre cu Republica Moldova, analizând împreună cu Maia Sandu noi opțiuni concrete de sprijin pe care România îl poate oferi, în continuare, în această criză, pe toate sectoarele.

”Președintele României a informat cu privire la faptul că a semnat în cursul zilei de ieri Decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Chișinău, la 11 februarie 2022”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

În discuția de vineri, Klaus Iohannis a dat asigurări că sprijinul financiar direct în valoare de 10 milioane de euro către Republica Moldova, anunțat de România cu ocazia Conferinței privind Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, va fi operaționalizat în perioada imediat următoare.

În finalul comunicatului, se mai arată faptul că România își arată sprijinul ferm pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Iohannis vorbește despre angajamentul țării noastre de a sprijini în mod activ și concret acest proces, inclusiv prin asistența acordată în această perioadă pentru completarea părții a doua a chestionarului transmis Republicii Moldova de către Comisia Europeană în vederea fundamentării Opiniei pentru acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, președinta Maia Sandu ”a exprimat apreciere și mulțumiri pentru măsurile de sprijin oferite de România, în special în acest context dificil”.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”