News

Klaus Iohannis, discuții private cu premierul Ciucă și miniștrii din Guvern. Despre ce au vorbit

Președintele Klaus Iohannis ar fi avut mai multe întrevederi individuale cu premierul Nicolae Ciucă și cu o parte dintre miniștrii din Guvern, în ultimele două zile.
05.01.2022 | 21:36
Klaus Iohannis discutii private cu premierul Ciuca si ministrii din Guvern Despre ce au vorbit
ADVERTISEMENT

Începând de marți, președintele Klaus Iohannis s-ar fi întâlnit individual cu mai mulți miniștri. La toate acestea ar fi asistat și premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit unor surse Antena 3, șeful statului și reprezentanții Guvernului ar fi discutat despre prioritățile din următoarea perioadă, în contextul apariției mai multor tensiuni, în ultima vreme, între PNL și PSD.

ADVERTISEMENT

Cu ce miniștri s-a văzut între patru ochi Klaus Iohannis

Miniștrii care au fost chemați de președintele țării la întrevederile departe de ochii presei sunt: Lucian Bode, ministrul MAI, Vasile Dîncu, ministrul apărării, Alexandru Rafila, ministrul sănătății, Cseke Attila, ministrul dezvoltării, dar și Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor.

Dintre toți aceștia, Alexandru Rafila ar fi fost convocat primul pentru întâlnirea între patru ochi. De altfel, Klaus Iohannis nu s-ar opri aici. Și în viitoarele zile va mai chema la discuții și restul miniștrilor.

ADVERTISEMENT

Ce tensiuni au apărut în coaliția de guvernare. PSD și-ar dori să iasă de la guvernare

În coaliția de guvernare au apărut mai multe tensiuni. PSD și-ar dori să iasă din fruntea Executivului. Situația s-a aprins pe fondul subiectului certificatului verde, dar și pe cel al energiei.

După ce un liberal a spus social-democraților să lase decizia certificatului în mâna specialiștilor, Marcel Ciolacu a dat de înțeles că nu este prea atașat de guvernare.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește compensarea facturilor la energie, după ce PSD a transmis că va propune modificarea legii liberalii au comunicat că le vor accepta doar dacă aduc îmbunătățiri.

”Este evident că actuala Lege a plafonării prețurilor la energie, promovată de ministrul Energiei Virgil Popescu și adoptată de fosta majoritate parlamentară, nu oferă o protecție reală a cetățenilor afectați puternic de majorarea accelerată a prețurilor la energie.

ADVERTISEMENT

Pe lângă impactul social negativ resimțit în mod direct de creșterea uriașă a facturilor la energie, legea promovată de ministrul Popescu în guvernarea anterioară poate provoca efecte negative în lanț la nivelul întregii economii, întrucât prețurile la energie vor avea o pondere însemnată în creșterea inflației care se anunță pentru intervalul următor.

PSD consideră că Guvernul și Coaliția de Guvernare trebuie să ia măsuri urgente pentru diminuarea acestor efecte negative și pentru protejarea adecvată a populației vulnerabile și a companiilor românești”, este menționat într-un comunicat al PSD.

Printre modificările propuse de social-democrați la legea compensării facturilor la energie sunt:

  • Vouchere de energie consumatorilor vulnerabili,
  • Simplificarea plății compensațiilor pentru furnizorii de energie,
  • Reglementarea sancțiunilor pentru furnizorii de energie care se abat de la plafoanele impuse,
  • Extinderea schemei de ajutor pentru consumatorii din economie și IMM-uri.
ADVERTISEMENT