News

Klaus Iohannis, după clasarea dosarului 10 august: ”Solicit ministrului Justiției să explice de urgență cum s-a ajuns aici”

04.03.2021 | 14:51
Klaus Iohannis dupa clasarea dosarului 10 august Solicit ministrului Justitiei sa explice de urgenta cum sa ajuns aici
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a avut o primă reacție publică după clasarea dosarului 10 august. Președintele a transmis un mesaj prin care îi cere de urgență ministrului Justiţiei să explice cum s-a ajuns în situația ca dosarul să fie închis definitiv.

Într-un mesaj postat pe pagina personală de Facebook, șeful statului a mai spus că persoanele responsabile trebuie să răspundă pentru faptele lor.

ADVERTISEMENT

Reamintim că marți, 2 martie, dosarul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 a fost clasat, după ce Tribunalul București a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei.

Klaus Iohannis cere explicații ministrului Justiției după clasarea dosarului 10 august

Președintele României Klaus Iohannis i-a cerut joi ministrului Justiției, Stelian Ion, într-o postare pe un site de socializare, să explice public de urgență cum s-a ajuns la clasarea dosarului 10 august.

ADVERTISEMENT

”Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici.

Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, scrie președintele pe Facebook.

ADVERTISEMENT
klaus iohannis 10 august
Klaus Iohannis cere explicații ministrului Justiției după clasarea dosarului 10 august. Sursa foto: captură Facebook

Poziția liderului de la Cotroceni vine la 48 de ore după ce Tribunalul București a respins cererea DIICOT de redeschidere a Dosarului 10 August, decizia fiind definitivă.

Ce înseamnă clasarea dosarului 10 august

După decizia de închidere definitivă a dosarului violențelor din urmă cu trei ani, șefii Jandarmeriei care au coordonat intervenția din Piața Victoriei scapă definitiv de răspundere penală.

ADVERTISEMENT

Colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI erau principalii vizați de acest proces.

Potrivit rechizitoriului DIICOT, inculpații erau acuzați de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual, participație improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

În primă fază, procurorul Doru Stoica, care s-a pensionat între timp, a dispus clasarea dosarului, însă fostul procuror șef DIICOT, Georgiana Hossu, a infirmat ordonanța de clasare cerând redeschiderea dosarului.

În ordonanța de clasare, Stoica a susținut că nu toate ”victimele colaterale” ale violențelor din Piaţa Victoriei au fost şi “victime inocente”. El a mai a invocat în ordonanţa de clasare ”credinţa sinceră” a autorităţilor în aplicarea legii şi o complicitate morală a protestatarilor pașnici din Piaţa Victoriei.

ADVERTISEMENT