News

Klaus Iohannis: ”Fac apel la o colaborare loială între instituțiile statului. Virusul este real, nu are culoare politică”

09.07.2020 | 13:07
Klaus Iohannis Fac apel la o colaborare loiala intre institutiile statului Virusul este real nu are culoare politica
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care a cerut instituțiilor statului  să colaboreze în  mod loial pentru depășirea epidemiei de coronavirus. Iohannis a spus că ”virusul nu are culoare politică”, iar demnitarii ar trebui să colaboreze pentru o legislație coerentă care să asigure succesul acțiunilor statului.

Totodată, șeful statului  a cerut populației să respecte recomandările legate de portul măștii  de protecție și distanțarea fizică, ca singurele căi pentru ca activitățile de dinainte de pandemie să se desfășoare la un nivel aproape de normalitate.

ADVERTISEMENT

UPDATE 13.00: Iată principalele declarații ale președintelui Iohannis:

-”Am trimis Parlamentului informarea privind măsurile luate în perioada stării de urgență. Documentul prezintă sintetic și transparent acțiunile pe perioada stării de urgență și propune o serie de măsuri pe viitor în situații similare.

Ultima ora!. Klaus Iohannis, declaratie de presa!

Ultima ora!. Klaus Iohannis, declaratie de presa!

Nai-post ni Fanatik News noong Huwebes, Hulyo 9, 2020

-Boala a pus la încercare sistemele sanitare și economice de pe întregul mapamond. Pericolul unei răspândiri masive a virusului a putut fi evitat doar prin măsuri ferme.

ADVERTISEMENT

-Unica rațiune a măsurilor restrictive a fost evitarea unui scenariu negru, cu un val masiv de victime și îmbolnăviri, în condițiile în care România nu avea stocuri  medicale pentru situații de urgență. În evaluarea situației am luat în considerare una din caracteristicile esențiale, anume existența celei mai numeroase diaspora din Europa, una dintre cele mai mari provocări pentru autoritățile române.

-A fost nevoie de o intervenție rapidă, coordonată și eficientă a autorităților de sprijinire a populației și agenților economici. Carențe majore în cele mai importante sisteme ale statului, în special în cel medical. Pandemia a scos la iveală fragilități sistemice, precum o economie dezechilibrată, lipsa investițiilor publice și o capacitate administrativă redusă.

ADVERTISEMENT

-Dilentantismul guvernărilor anterioare a avut un impact negativ asupra capacității statului de a răspunde acestei amenințări. În pofida acestor condiții, instituțiile implicate direct în managementul crizei au reușit prin măsuri dure, excepționale. A fost evitată o criză sanitară de proporții și salvate vieți numeroase.

-Pe perioada stării de urgență m-am consultat permanent cu Guvernul. Prin promptitudinea reacții autorităților și prin măsurile luate România s-a dovedit a fi una dintre țările cu capacitatea de a gestiona riscurile epidemiei. Datele statistice relevă faptul că, deși nu dispune nici pe departe de resursele materiale ale altor state și nici de un sistem sanitar performant, România a gestionat eficient situația în timpul stării de urgență.

ADVERTISEMENT

Sunt carențe majore în organizarea statului, imposibil de suplinit în  numai câteva luni. Reformarea marilor sisteme nu  mai poate fi amânată la nesfârșit. Tot ce s-a dovedit că nu  funcționează trebuie așezat pe baze corecte.

Țin  să menționeze o problemă cu care ne confruntăm în  continuare: lipsa unei legislații coerente. Am fost nevoiți să ajustăm din  mers legislația. În viața unui stat există situații excepționale impun măsuri excepționale. Regimul stării de urgență a fost gândit pentru un răspuns prompt la un pericol pentru stat și pentru cetățeni. Trebuie să avem instrumente suficiente pentru o acțiune promptă și eficientă.

-Soluțiile legislative trebuie să asigure un just echilibru între drepturile și libertățile cetățenilor precum și depășirea crizei

-Fac un apel la colaborare loială între instituțiile statului, interesul comun trebuie să fie mai presus de orice. Politicienii trebuie să fie la înălțimea funcțiilor. Vedem contre și dispute porivind o măsură sau alta. Românii  au nevoie nu doar de verva disputelor politice, ci de argumente raționale, solide, disponibilitate de a asculta experții din domeniu.

-Este absolut normal să resimțim nesiguranță și să ne dorim ca totul să revină cum a fost. Din păcate, acest lucru nu este posibil. Avem soluții pentru a ne relua viețile cât mai aproape de normalitate, dar ține de responsabilitatea fiecăruia pentru a reuși acest lucru. Sănătatea noastră ține și de conștiința noastră.

-Măsurile sunt  menite să ne protejeze, ne asigură libertatea de a face în siguranță activitățile pe care le făceam înainte. Să nu pierdem ce am câștigat deja.”


Proiectul de lege privind condițiile în care se pot impune caratina și izolarea a fost adoptat de către Guvern în ședința din 6 iulie și a fost trimis la Parlament pentru a fi adoptat în stare de urgență.

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat noile definiții ale termenilor “carantină” și “izolare” care vor fi utilizate atât în actuala pandemie de COVID-19, cât și în cazul altor epidemii.

Un nou cadru legal pentru carantină și izolare

Termenul “carantina persoanelor” are o definiție asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi purtătoare a unui agent patogen de alte persoane, în spații special amenajate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de persoana carantinată. Carantina se va referi la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse, în perioada de incubație.

Termenul de ”izolare” este o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau persoane purtătoare a unui agent patogen, în vederea monitorizării stării de sănătate aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate”, a spus Raed Arafat.

Prin proiectul de lege, Guvernul dă curs cerinței Curții Constituționale ca măsurile de carantinare și izolare să fie adoptate prin lege deoarece presupun restrângeri ale drepturilor și libertăților fundamentale.

La începutul acestei luni, CCR a declarat neconstituțional cadrul legal care a reglementat carantinarea și izolarea persoanelor bolnave sau suspecte de infectate cu COVID-19, deoarece a fost impus prin  ordin de ministru, deși Constituția cere ca acest gen de măsuri să fie decise prin lege adoptată de Parlament.

 

ADVERTISEMENT