Președintele Klaus Iohannis va susține o conferință de presă la Palatul Cotroceni, în urma hotărârii surprinzătoare a Curții Constituționale, care a anulat alegerile prezidențiale, o decizie fără precedent în istoria recentă a României.
”Bună seara. Curtea Constituțională a României a decis să anuleze alegerile prezidențiale care s-au desfășurat în aceste zile. Decizia CCR e obligatorie pentru toată lumea și noi toți ne conformăm. Este o situație nemaiîntâlnită până acuma și cred că este bine să ne amintim cum s-a ajuns aici.
La scurt timp după primul tur al alegerilor locale, am primit semnale, la început doar telefonice, de la servicii, că anumite lucruri sunt ciudate. Am dispus să se verifice, tot ce poate fi verificat. În scurt timp am primit informările scrise. Am fost foarte îngrijorat de ce am citit acolo și am convocat de urgență ședința CSAT.
Acolo am avut 4 materiale de la SRI, de la SIE, de la STS și de la Ministerul Afacerilor Interne, materiale pe care între timp majoritatea le cunoașteți. CSAT a luat act de aceste materiale, le-a discutat și concluziile au fost grave.
A dat un comunicat, în sinteză, a chestiunilor care au fost găsite atunci. Un candidat a beneficiat nelegal de promovare electorală masivă în cele două zile, când conform legii acest lucru e interzis. Sâmbăta de dinaintea alegerilor și chiar în ziua alegerilor. Acest lucru încalcă legislația electorală.
Acealași candidat a declarat cheltuielile pentru campania lui ZERO. Cu toate că a derulat o campanie foarte sofisticată. Mai mult, am primit informațiile de la servicii că această campanie, a acestui candidat, a fost sprijinită de un stat străin de interesele României. Toate acestea sunt lucruri grave.
La puține lucruri după aceea, un grup mare de ONG mi-au cerut declasificarea tuturor materialelor care au ajuns în ședința CSAT. După discuții s-a dispus declasificarea. Este important de reținut că CSAT nu are atribuții în domeniul alegerilor, dar semnalele care au parvenit CSAT că această campanie a fost sprijinită ilegal din afara României ne-a adus la concluzia că aici avem cu a face cu o chestiune securitate națională.
După mai multe contestații din diverse părți, trimise către CCR, astăzi CCR a decis că se anulează toată procedura alegerilor președintelui. Acum, ce urmează? Este întrebarea pe buzele românilor. În primul rând, urmează după validarea alegerilor parlamentare care au avut loc între timp, convocarea noului parlament, convocarea de consultări cu partidele parlamentare și constituirea noului guvern al României după alegerile parlamentare.
Noul Guvern va stabili noi date la care se vor desfășura cele două tururi ale alegerilor pentru noul președinte al României. Ce fac eu? Rămân în mandat până va fi ales un nou președinte. Nu doresc să fiu premier, mă voi implica ca și până acum. Pentru România, pentru o Românie, până în ultima zi pentru o Românie democrată, liberă, modernă, sigură, europeană.
România este o țară stabilă, o țară sigură și o țară solidă. Spun asta pentru economie, pentru investitori, pentru piețele financiare. Spun asta pentru Uniunea Europeană, România este și rămâne o țară sigură, solidă, pro Europeană! Spun asta pentru NATO! România rămâne un aliat sigur, solid și cred că este foarte important să știm cu toții. România nu este în dificultate! Vă mulțumesc”.
„Președintele României, Klaus Iohannis, va susține vineri, 6 decembrie 2024, ora 19:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă (oportunități de imagine pentru cameramanul și fotograful oficiali; declarația va fi transmisă presei prin sistemul unic de transmisiune în direct și pe site-ul Administrației Prezidențiale”, transmite Administrația Prezidențiale.
Judecătorii Curții Constituționale au decis, vineri, anularea alegerilor prezidențiale. Este o decizie fără precedent, discutată într-o ședință convocată vineri dimineață.
De asemenea, judecătorii CCR au luat această decizie, după ce pe masa lor a ajuns un număr mare de noi solicitări de anulare a alegerilor prezidențiale.
„În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii şi legalității procesului electoral, şi-a exercitat atribuţia prevăzută de art.146 lit.f) din Constituţie şi, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României, desfăşurat în baza Hotărârii Guvernului Dr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 24 şi a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calenda- istic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Preşedintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor nece- sare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă şi general obligatorie, se publică în Mo- nitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică”, transmite CCR în comunicatul său.
Aceste cereri au invocat documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, conform cărora campania electorală a candidatului Călin Georgescu a fost rezultatul unei manipulări orchestrate din afara țării.
CCR a primit, joi, patru cereri de anulare a turului 1 al prezidențialelor și a anunțat că urmează să fie examinate în cadrul procesului de validare a alegerilor.
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş sunt cei care au depus solicitările în acest sens.