Karl Nehammer spune ca la frontiera externă a Uniunii Europene să fie construite garduri cu bani europeni pentru a preveni migraţia ilegală, nominalizând în acest sens Bulgaria.
“Trebuie să rupem în sfârşit tabuul gardurilor”, a spus cancelarul austriac. “Gardurile în sine nu sunt nimic nou. Doar că până acum statele naţionale sunt lăsate singure, Comisia Europeană nu eliberează fondurile”, a acuzat Nehammer.
Potrivit propriilor estimări, Sofia are nevoie de aproximativ două miliarde de euro pentru ridicarea de garduri la frontierele externe al Uniunii Europene.
În urmă cu exact o săptămână, în Consiliul JAI, România era blocată de Austria în drumul ei către Schengen. Acum, tot la Bruxelles, Klaus Iohannis încearcă să aducă în atenția liderilor europeni această temă.
Liderii UE se reunesc joi, 15 decembrie, la Bruxelles. Principalele subiecte de discuție ale Consiliului European sunt reprezentante de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, criza energetică și problemele care țin de economie, securitate și apărare, se precizează pe site-ul oficial al instituției europene.
De pe ordinea de zi lipsește subiectul ”Schengen”. Cu toate acestea, subiectul va fi în cele din urmă ridicat la Consiliul European de președintele Klaus Iohannis.
Acest lucru a fost confirmat încă de miercuri, de liderul de la Cotroceni.
”Voi ridica tema Schengen. Este foarte clar că noi, românii, dorim să fim parte în spaţiul Schengen. Integrarea în spaţiul Schengen rămâne obiectiv strategic naţional şi rămâne obiectiv principal pentru mine, ca preşedinte al României, pentru perioada următoare.
Am văzut că există mulţi sfătuitori publici care creează aşteptări legate de Consiliul de astăzi şi de mâine. Pot să vă spun din capul locului că voi avea multe discuţii, voi ridica chestiunea în plenul Consiliului, voi mai explica încă o dată de ce România trebuie să devină parte din Spaţiul Schengen, dar soluţii practice se vor găsi în următorul Consiliu JAI, care va fi mai bine pregătit”, a declarat, miercuri, şeful statului.
Tot în urmă cu 24 de ore, Iohannis a afirmat că pentru atingerea acestui obiectiv trebuie rezolvate două probleme: atitudinea Austriei care este rezervată și votul Olandei care a fost mixt.
Joi, înainte de startul ședinței Consiliului European, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre problema Schengen.
În fața jurnaliștilor prezenți la Bruxelles, acesta și-a reluat acuzațiile potrivit cărora migranții care ajung în Austria trec prin România.
”Poziția Austriei este că trebuie să sprijinim Bulgaria și România. Nu este vorba de o țară împotriva celeilalte, ci este o problemă de securitate.
Avem în Austria mai mult de 75.000 de persoane neînregistrate, au traversat România. De ce știm asta? Datorită anchetelor poliției austriace. Acum trebuie să găsim o soluție pentru această problemă. Știți că poliția română știe că acești oameni sunt înregistrați în România.
În Austria am înregistrat 100.000 de migranți, iar 75.000 nu sunt înregistrați. Nu e vorba de a fi împotriva Bulgariei, României. Trebuie să revzolvăm o problemă de securitate care este a întregii Uniuni Europene. Cred că o vom face”, a afirmat Karl Nehammer, înaintea Consiliului European.