News

Klaus Iohannis a chemat liderii coaliției la discuții. Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Florin Cîțu și Kelemen Hunor, față în față cu președintele

Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Florin Cîțu și Kelemen Hunor au fost chemați de președintele Klaus Iohannis la discuții, marți seara, în contextul tensiunilor existente între partide.
07.12.2021 | 19:53
Klaus Iohannis a chemat liderii coalitiei la discutii Nicolae Ciuca Marcel Ciolacu Florin Citu si Kelemen Hunor fata in fata cu presedintele
ADVERTISEMENT

Președintele României i-a convocat pe liderii partidelor din coaliția de guvernare la discuții, în contextul tensiunilor existente între partide.

Astfel, conform informațiilor existente, cei trei lideri ai PNL, PSD și UDMR au fost convocați de Klaus Iohannis chiar în timpul ședinței în care urmau să stabilească bugetul pentru anul 2022.

ADVERTISEMENT

De asemenea, la această întâlnire de marți seara nu lipsește nici Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale.

Klaus Iohannis, discuții cu liderii partidelor după tensiunile din coaliție

Conform surselor Antena 3, întâlnirea a fost programată pentru 18:00, iar discuțiile din cadrul coaliției trebuiau să fie reluate după ora 20:00.

ADVERTISEMENT

Acest lucru nu se va mai întâmpla, s-a anunțat ulterior, având în vedere că Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Florin Cîțu și Kelemen Hunor au fost chemați de liderul statului pentru a discuta.

O noua întâlnire a coaliției ar urma să aibă loc miercuri, mai precizează și Adevărul.

Trebuie precizat și faptul că aceasta este prima discuție care are loc între președinte și liderii partidelor aflate la guvernare, precum și cu noul premier, învestit în funcție de foarte puțin timp.

ADVERTISEMENT

Care sunt motivele acestei întâlniri. De ce  a vrut președintele să discute cu liderii partidelor

Motivul acestei întâlniri pe care președintele României a convocat-o este că există mai multe neînțelegeri între partide.

Unul dintre subiectele care creează tensiune este bugetul pe anul 2022. Se dorește ca acesta să fie adoptat până de Crăciun.

ADVERTISEMENT

De asemenea, și taxa pe solidaritate creează tensiuni în coaliție, în contextul în care UDMR și PNL sunt de acord cu ea, dar PNL se opune.

Este vorba despre o taxă de 1% pentru companiile mari, care au cifră de afaceri de peste 100 de milioane de lei.

Certificatul pentru Covid-19, motiv de neînțelegere pentru partide

Tot pe lista neînțelegerile se mai află și certificatul Stop Covid-19, cel pe care îl știam sub numele de certificatul verde. Acesta este un motiv de conflict în coaliție, de unde și întâlnirea de marți seară.

Social-democrații vor ca acesta să fie inclusiv cu testarea negativă, dar liberalii nu sunt de acord și vor doar vaccinarea și trecerea prin boală.

Klaus Iohannis a convocat liderii partidelor din coaliția de guvernare tocmai pentru ca aceste tensiuni să fie rezolvate, el exercitându-și rolul de mediator al statului.

ADVERTISEMENT