News

Klaus Iohannis l-a primit la București pe președintele Lituaniei: ”Am discutat despre războiul din Ucraina. România susține sancțiunile împotriva Rusiei”. Update

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, se află în vizită oficială în România. El s-a întâlnit cu Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, dar și cu președintele Senatului.
06.05.2022 | 12:47
Klaus Iohannis la primit la Bucuresti pe presedintele Lituaniei Am discutat despre razboiul din Ucraina Romania sustine sanctiunile impotriva Rusiei Update
Klaus Iohannis, întrevedere cu președintele Lituaniei, la Palatul Cotroceni. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT
06-05-2022
09:49

Ce au discutat Klaus Iohannis și președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda

Klaus Iohannis a oferir declarații după întrevederea de la Palatul Cotroceni cu președintele Lituaniei. Situația din Ucraina, Republica Moldova și întărirea flancului estic sunt printre temele discutate.

”Am discutat despre razboiul din Ucraina. Despre modalitățile concrete prin care putem sprijni refugiaților, inclusiv hub-ul de la Suceava, despre ancheta pe care o susține România cu privire la crimele de război.

România susține sancțiunile împotriva Rusiei. Am pledat în această direcție. Am discutat despre nevoie Republicii Modolva de asisteță financiară, pentru refugiați, energie.

România va gazdui ”Platforme de sprijin pentru Republica Moldova”, la București. Am discutat despre intarirea flancului estic. Am reiterat ca Romania sprijna cererile de aderare a Ucrainei, Georgiei si Republicii Moldova la UE. Summit-ul B9 pe care-l voi găzdui in iunie va oferi pregatirea Summitului NATO de la Madrid”, a transmis Klaus Iohannis într-o conferință de presă.

Președintele Lituaniei a subliniat că România este un aliat important al țării sale și că ”trebuie să fim pregătiți la maximum” în ceea ce privește războiul de la graniță.

”Eu sunt ferm convins ca unitatea si coordonarea reprezintă punctele noastre forte. România este un aliat important. Suntem recunoscatori pentru contributia Romaniei la consolidarea misiunilor din Lituania.

Multumim pentru avioanele de lupta care se vor intoarce in iulie 2023 (…) Trebuie sa fim pregatiti la maximum, în ceea ce privește razboiul din Ucraina”, a spus și Gitanas Nausėda.

O nouă vizită a unui șef de stat în România, la câteva zile de cea a președintelui Germaniei. De data aceasta, Klaus Iohannis îl primește pe șeful de stat lituanian, Gitanas Nausėda.

Discuții la nivel înalt

Primele informații despre această vizită oficială au fost oferite de Administrația Prezidențială a României într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Cei doi președinți vor discuta despre ultimele evenimente de pe scena geopolitică, mai ales despre războiul din Ucraina. dar și despre extinderea colaborării dintre România și Lituania.

“Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi vineri, 6 mai 2022, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Vizita Președintelui Republicii Lituania are loc în contextul dialogului politic susținut româno-lituanian și în vederea continuării coordonării strânse cu privire la situația de securitate cauzată de agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina”, a transmis Administrația Prezidențială.

Pe agenda celor doi președinți se numără extinderea colaborării dintre cele două state, printre domeniile vizate numărându-se creșterea schimburilor economice și consolidarea securității europene.

ADVERTISEMENT

“Cei doi șefi de stat vor aborda modalitățile de dezvoltare a cooperării bilaterale româno-lituaniene, cu accent pe dinamizarea schimburilor economice, pe valorificarea potențialului existent în domeniul digital și pe consolidarea securității energetice”.

În plus, Iohannis și omologul său vor discuta și despre colaborarea în cadrul Uniunii Europene, a formatului București 9 și în Inițiativa celor Trei Mări. Din aceasta fac parte 12 state, aflat între Marea Neagră, Marea Adriatică și Marea Neagră și care au ca scop creșterea coeziunii și reducerea decalajului față de alte state din UE.

ADVERTISEMENT

“Colaborarea la nivelul Uniunii Europene, precum și cea din formatele regionale București 9 și Inițiativa celor Trei Mări se vor afla, totodată, pe agenda de discuții”, se mai arată în comunicatul de presă.

Situația din estul Europei, pe agenda șefilor de stat

După cum arată comunicatul de presă, Klaus Iohannis și omologul său, Gitanas Nausėda, vor discuta despre războiul din Ucraina și modul în care cele două țări îi pot ajuta pe refugiații din această țară.

“De asemenea, cei doi Președinți vor discuta despre măsurile pentru sprijinirea, în continuare, a Ucrainei și refugiaților ucraineni, consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO și coordonarea pozițiilor în pregătirea Summitului NATO de la Madrid”, se mai arată în comunicatul de presă.

ADVERTISEMENT