News

Klaus Iohannis împlineşte 63 de ani. Câte case are acum preşedintele României

Președintele Klaus Iohannis împlinește astăzi 63 de ani, el născându-se pe 13 iunie 1959, într-o familie de sași din Sibiu. El are o soră, Krista Johannis, cu patru ani mai tânără.
13.06.2022 | 07:29
Klaus Iohannis implineste 63 de ani Cate case are acum presedintele Romaniei
Președintele Iohannis împlinește astăzi 63 de ani/ Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Klaus Werner Iohannis este primul copil al lui Gustav Heinz și Susanne Johannis, un cuplu de sași sibieni care, în 1992, s-au stabilit în Germania, la Würzburg, alături de fiica lor.

Klaus Iohannis a împlinit 63 de ani. Cât mai durează mandalul său de preşedinte

Actualul președinte a început în 1978 cursurile Facultății de Fizică a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca. În timpul studiilor universitare a cunoscut-o pe Carmen-Georgeta Lăzurcă cu care s-a căsătorit în 1989, însă cuplul nu a avut copii.

ADVERTISEMENT

După absolvirea facultății, Klaus Iohannis s-a implicat în activitatea civică în calitate de membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), al cărui președinte avea să devină ulterior. În 2000 a câștigat alegerile pentru funcția de primar al Sibiului.

Din aceată calitate, a candidat pentru funcția de președinte al României la scrutinul din 2014, din partea PNL. După ce l-a înfrânt în turul II pe Victor Ponta, Iohannis a devenit oficial președinte pe 21 decembrie 2014. Cum Constituția prevede că mandatul șefului statului este de 5 ani, se consideră că al doilea mandat,  obținut după victoria împotriva Vioricăi Dăncilă la alegerile din 2019, a început tot în data de 21 decembrie a acelui an.

ADVERTISEMENT

Tot legea fundamentală prevede că o persoană nu poate exercita funcția supremă în stat mai mult de două mandate, astfel că Iohannis nu va mai fi președintele României din data de 21 decembrie 2024.

Câte case are acum Klaus Iohannis. Ce scrie în declaraţia sa de avere

Încă dinainte de a deveni președinte, un subiect care a provocat controverse a fost cel al locuințelor deținute de către Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Potrivit ultimei sale declarații de avere, înregistrată la Administrația Prezidențială în această lună, Klaus Iohannis și soția dețin nu  mai puțin de șase locuințe – trei apartamente și trei case – toate în Sibiu. Prima dintre ele este casa pe care i-au lăsat-o părinții în 1992, când au emigrat în Germania, locuința având 377 m².

Prima investiție imobiliară a soților Iohannis a fost cumpărarea unui apartament de 84 m² în 1997. Un alt apartament de 253 m² a fost cumpărat în 2001, pentru ca în 2007 să achiziționeze două case, de 76 m², respectiv 64 m². În 2020, Carmen Iohannis a mai moștenit un apartament de 67 m².

ADVERTISEMENT

Locuințele excedentare ale familiei Iohannis sunt închiriate astfel că veniturile obținute pe această cale în 2021 se ridică la 82.000 de lei.

Scandalul cu casele soţilor Iohannis

În perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2014, a izbucnit un scandal legat de modul în care Klaus Iohannis ar fi dobândit bunurile imobiliare deținute, când mai multe publicații au scris despre controversa  privind retrocedarea unui imobil care, în momentul de față, nu se mai află în proprietatea președintelui.

În 1999, soții Iohannis, împreună cu familia Baștea, obțin retrocedarea parterului unui imobil din apropierea centrului orașului Sibiu. Apoi au cerut în instanță și retrocedarea celor două etaje de deasupra parterului, însă unul dintre proprietarii care cumpărase de la stat apartamentul în care locuia a dat în judecată cele două familii, susținând că retrocedarea inițială s-a făcut în baza unor acte false privind modul în care imobilul a fost transmis de-a lungul timpului prin  moștenire. Astfel, Carmen Iohannis ar fi fost îndreptățită să moștenească doar o optime  din acel spațiu.

În timpul anilor de procese, familia Iohannis a închiriat parterul clădirii către Banca Raiffeisen, iar banii din chirie au fost obținuți pentru achiziția altor trei locuințe care se află și acum în proprietatea președintelui. Familia Iohannis a pierdut definitiv procesul privind imobilul din str. Nicolae Bălcescu nr.29 în noiembrie 2015. Până atunci, președintele încasase de la bancă chirii care totalizau 320.000 de euro.

Chiar dacă după decizia definitivă a instanței, președintele a anunțat că va restitui banii pe care i-a primit din închirierea spațiului  comercial, a rămas cu locuințele cumpărate din acești bani, locuințe care și acum îi aduc venituri consistente.

ADVERTISEMENT