News

Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Ludovic Orban legată de absorbția fondurilor europene: ”România va beneficia de mai mulți bani”. Video

03.06.2020 | 14:14
Klaus Iohannis dupa intalnirea cu Ludovic Orban legata de absorbtia fondurilor europene Romania va beneficia de mai multi bani Video
Klaus Iohannis, întâlnire cu Ludovic Orban legată de absorbția fondurilor europene. Sursa foto: INQUAM Photos/George Călin
ADVERTISEMENT

Președintele României Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban vor avea o întâlnire la Palatul Cotroceni, miercuri de la ora 12:30, la care subiectul principal de discuție va fi absorbția fondurilor europene.

UPDATE, ora 14:13. Klaus Iohannis a oferit declarații după întâlnirea cu premierul Ludovic Orban de la Palatul Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Declaratii de presa ale presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis

Posted by Fanatik News on Wednesday, 3 June 2020

”Am avut la ordinea zilei două subiecte: fondurile europene și problemele legate de Justiție. Este in discuție o propunere pe care noi o găsim bună. Fondurile vor fi discutate la pachet cu fonduri destinate pentru revigorarea economică în UE.

Trebuie să spunem că vom beneficia și noi, România, de mai multe fonduri decât se anticipa. Vor primi și firmele posibilitatea să folosească acești bani. Vom investi în autostrăzi, în linii de cale ferată, în proiecte de energie regenerabilă. Vom investi bani importanți în sistemul de sănătate publică și sistemul de învățământ

ADVERTISEMENT

Am urmărit în spațiul public, a început o discuție ciudată în PSD, între ei, încep să-și plătească polițe. Au fost așa-numite dezvăluiri în presă din perioada când PSD a atacat violent legile justiției.

Din fericire, am reușit să oprim câteva atacuri. Eu am reușit să duc legile la CCR, parlamentul – în special PNL împreună cu alte partide.

ADVERTISEMENT

Dar românii au făcut cel mai important pas, la referendum, când au spus stop procedurii de măcelărire a justiției. PSD a încercat să pună piciorul pe justiție. Faptul că au început acum să-și plătească polițe, e o chestiune care ține de cancan.

Aceste legi ale justiției trebuie reparate și asta a fost discuția cu premierul. E nevoie de un pas hotărât și curajos. Guvernul va veni cu o inițiativă legislativă pentru a repara legile justiției.

ADVERTISEMENT

Trebuie continuată procedura pentru justiție. În săptămânile viitoare vor urma consultări, guvernul va lucra la proiecte înaintate Parlamentului pentru justiție.

Nu pot sa închei fără să fac o mențiune și despre epidemia cu care incă ne confruntăm. Am luat măsuri de relaxare și încă vom mai lua. Virusul este încă în societate. Încercăm să relaxăm cât mai mult restricțiile, dar e clar că românilor le revine acum responsabilitate. Vă doresc tuturor să rămâneți sanatosi”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, întâlnire cu Ludovic Orban legată de absorbția fondurilor europene

Miercuri, 3 iunie, de la ora 12:30, președintele Klaus Iohannis îl va primi pe șeful Executivului, Ludovic Orban, într-o discuție pe tema absorbției fondurilor europene alocate României, potrivit Administrației Prezidențiale.

“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea miercuri, 3 iunie, ora 12:30, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu Prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban, pe tema absorbției fondurilor europene alocate țării noastre”, se arată pe agenda președintelui de la mijlocul acestei săptămâni.

Se va discuta despre fondurile europene, despre cei 1,1 miliarde de euro alocați de UE. Se va discuta și despre exercițiul bugetar în cadrul căreia România va urma să beneficieze de 33 de miliarde de euro.

La finalul ședinței cu premierul României, președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă.

România va primi peste 30 de miliarde de euro prin planul Comisiei Europene pentru relansare economică, ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19.

UE, fonduri de 750 de miliarde de euro pentru statele membre

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a anunțat că vrea să împrumute 750 de miliarde de euro pentru refacerea statelor după criza epidemiei de coronavirus.

România ar putea beneficia de a șaptea cea mai mare sumă distribuită: 33 de miliarde de euro. O mare parte din sumă ar fi nerambursabilă.

România va primi cel puțin cu 20 de miliarde de euro mai mult decât contribuie. Nu e încă prea clar cum vor fi cheltuiți banii, dar prioritățile finanțării sunt: digitalizarea, protecția mediului, îmbunătățire a eficientei energetice.

ADVERTISEMENT