News

Klaus Iohannis, întâlnire importantă cu vicepreședinta CE, Vera Jourova. Cei doi au discutat despre finalizarea, ”cât mai curând posibil”, a MCV

Luni, la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a avut o întâlnire importantă cu vicepreședinta CE, Vera Jourova. Aceștia au discutat despre finalizarea, ”cât mai curând posibil”, a MCV în ceea ce privește România.
27.06.2022 | 19:55
Klaus Iohannis intalnire importanta cu vicepresedinta CE Vera Jourova Cei doi au discutat despre finalizarea cat mai curand posibil a MCV
Klaus Iohannis i-a transmis vicepreşedintei CE obiectivul țării noastre referitor la finalizarea, cât mai curând posibil, a MCV. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Întâlnire extrem de importantă luni, 27 iunie, la Palatul Cotroceni. Vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova, a fost primită de Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis i-a transmis vicepreşedintei CE obiectivul țării noastre referitor la finalizarea, cât mai curând posibil, a MCV

Într-un comunicat emis la finele acestei întâlniri, Administrația Prezidențială prezintă principalele teme de discuție dintre cei doi oficiali.

ADVERTISEMENT

Cu acest prilej, președintele României i-a transmis oficialului de la Bruxelles obiectivul țării noastre referitor la finalizarea, cât mai curând posibil, a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), pe baza evoluțiilor pozitive înregistrate în ultimii ani.

Liderul de la Cotroceni a cerut ca monitorizarea să continue exclusiv prin mecanismul Uniunii Europene privind statul de drept, aplicabil tuturor statelor membre.

ADVERTISEMENT

Mecanismul de cooperare și verificare este o măsură de salvgardare invocată de CE atunci când ea consideră că un nou stat membru sau un stat care este în curs de aderare la Uniunea Europeană nu și-a îndeplinit angajamentele asumate în contextul negocierilor de aderare în domeniile ariei de libertate , securitate și justiție sau de politică a pieței interne.

Pentru români și bulgari, MCV reprezintă un proces de verificare regulată a progreselor pe care cele două state le au în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și corupția.

ADVERTISEMENT

Ce au mai discutat Iohannis și Jourova

Din comunicatul site-ului prezidențial mai aflăm că, în cadrul discuțiilor de luni, Klaus Iohannis a transmis aprecierea față de deschiderea vicepreședintei Comisiei Europene pentru un dialog constructiv cu autoritățile române, precum și pentru cooperarea foarte bună în domeniile aferente portofoliului gestionat de oficialul european.

”Președintele României a reiterat, cu acest prilej, atașamentul profund pro-european al țării noastre și implicarea activă în procesul de aprofundare a Uniunii Europene, pe baza valorilor și principiilor comune, subliniind angajamentul politic pentru consolidarea statului de drept, reformele în domeniul justiției și lupta împotriva corupției.

ADVERTISEMENT

Evocând evoluțiile pozitive deja înregistrate, Președintele Klaus Iohannis a exprimat încrederea că eforturile și rezultatele obținute de România în domeniul reformei justiției și luptei împotriva corupției vor fi reflectate pozitiv în cadrul raportului aferent mecanismului european privind statul de drept pentru anul 2022”, se mai arată în informarea Cotroceniului.

Nu au lipsit de pe masa temelor discutate la Cotroceni nici cele mai arzătoare subiecte pe plan geopolitic.

”Președintele Klaus Iohannis s-a referit la deciziile recente ale Consiliului European de acordare a statutului de candidat Ucrainei și Republicii Moldova și perspectivei europene pentru Georgia, accentuând necesitatea unui sprijin și a unui ghidaj corespunzător din partea Comisiei Europene pentru aceste state, în vederea îndeplinirii etapelor următoare.

Totodată, Președintele României s-a referit și la situația de securitate din regiune, pe fondul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, prezentând măsurile de sprijin ale României atât pentru Ucraina, cât și pentru refugiații ucraineni”, mai anunță Administrația Prezidențială.

ADVERTISEMENT