La scurt timp după ce șefa USR, Elena Lasconi, i-a cerut demisia de onoare, Klaus Iohannis a avut o reacție extrem de clară. Șeful statului spune că nu va pleca de la Cotroceni când îi expiră mandatul. A venit și cu explicații de ordin constituțional.
Miercuri, înainte de Summitul UE – Balcanii de Vest de la Bruxelles, Iohannis a făcut o declarație în fața jurnaliștilor români. Întrebat despre o eventuală demisie, șeful statului a fost extrem de clar.
Klaus Iohannis a transmis că nu va demisiona din funcție. A explicat că acțiunile sale sunt în conformitate cu prevederile Constituției. Reacția sa vine după ce USR a cerut partidelor pro-europene să solicite demisia președintelui Klaus Iohannis la finalul mandatului său, pe 21 decembrie.
”Am observat fel și fel de interpretări. Constituia este foarte clară și această situație e expres prevăzută în art 82 din Constituție. Deci, nu este o ingerință a mea în Constituție. E fără posibilitate de interpretare.
CCR nu mi-a prelungit mie mandatul cum eronat spun unii. CCR a subliniat că există acest articol și acesta se aplică. Curtea a spus că este lege și legea se aplică.
Dacă aș pleca, ar trebui să plec doar prin demisie. Nu aș face-o fără o motivație extrem, extrem de solidă. Și aș face-o doar dacă ar exista un interes public major”, declară Iohannis, într-o conferință de presă la Bruxelles.
Recent, după ce judecătorii CCR au decis să anuleze complet alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis a anunțat că va rămâne în funcție până când un nou președinte va fi ales și va depune jurământul, așa cum prevede articolul din Constituție care reglementează încetarea mandatului prezidențial.
În ceea ce privește viitorul politic al țării, președintele a subliniat necesitatea organizării rapide a alegerilor și formării unui nou guvern. ”Cred că alegerile ar trebui organizate destul de repede.
O tergiversare nu va ajuta. Sper să se formeze cât mai rapid posibil noul guvern și să se clarifice această chestiune”, a declarat Iohannis, la evenimentul de la Bruxelles.