News

Klaus Iohannis, la aniversarea a 30 de ani de la independența Republicii Moldova: “România rămâne partenerul cel mai apropiat”

Președintele Klaus Iohannis este invitat vineri la Chişinău, la manifestările dedicate aniversării a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova.
27.08.2021 | 09:33
Klaus Iohannis la aniversarea a 30 de ani de la independenta Republicii Moldova Romania ramane partenerul cel mai apropiat
ADVERTISEMENT
27-08-2021
11:30
27-08-2021
11:29

Ce a declarat președintele la Chișinău

Președintele a susținut o declarație de presă comună cu omologii săi din Moldova, Polonia și Ucraina. Șeful de stat din România a vorbit despre faptul că Republica Moldova are susținerea țării noastre atât în ceea ce privește dorința de a face reforme, dar și pentru îmbunătățirea relațiilor cu UE.

„Am încredere deplină că eforturile depuse de doamna președinte Maia Sandu, de doamna prim-ministru Gavriliță și de guvernul Republicii Moldova își vor arăta roadele în beneficiul cetățenilor.

Este nevoie de voință politică și de acțiune concretă pentru implementarea reformelor necesare, așteptate de întreaga populație. Va aduce avantaje cetățenilor și o dinamică pozitivă în relația cu UE.

Ne aflăm într-un moment deosebit de favorabil și pentru relațiile noastre bilaterale. România rămâne partenerul cel mai apropiat al Republicii Moldova.

Am reușit să furnizăm mult mai multe doze de vaccin împotriva Covid-19 decât cele pe care le-am anunțat în decembrie, în beneficiul sănătății tuturor. Am avut o colaborare cu doamna președinte și înainte de numirea sa, dar și după.

Avem oportunitatea unei cooperări aprofundate la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar pentru avansarea agendei bilaterale, precum și a parcursului european a Republicii Moldova.

Acordăm susținerea noastră în transformarea, modernizarea și aplicarea reformelor din Moldova”, a spus președintele.

Vineri, 27 august, președintele României Klaus Iohannis se va afla la Chișinău, la manifestările dedicate aniversării a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova, a anunțat Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis participă la Chișinău, la manifestările dedicate celebrării a 30 de ani de la independența Moldovei

Cu prilejul acestui eveniment, liderul de la Cotroceni va avea întrevederi cu președintele Republicii Moldova Maia Sandu, cu președintele Poloniei Andrzej Duda şi cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT

În jurul orei 12:00, Klaus Iohannis va susţine şi declaraţii de presă comune împreună cu cei trei şefi de stat care participă la eveniment.

Tot vineri, Iohannis va participa şi la ceremonia depunerii de coroane de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi la cea desfăşurată în Piaţa Marii Adunări Naţionale, mai anunță site-ul prezidențial.

ADVERTISEMENT

În cursul acestei zile, pe străzile din Chișinău vor defila peste 1.200 de militari și polițiști.

După parada militară, cei patru șefi de stat se vor retrage pentru discuții la Administrația Prezidențială și vor avea declarații comune de presă.

ADVERTISEMENT

27 august, Ziua Națională a Republicii Moldova

Republica Moldova sărbătorește pe 27 august, Ziua Națională. Această dată marchează momentul în care provincia de dincolo de Prut și-a declarat independența față de Rusia în 1991.

”Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul, viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”, se arată în Declaraţia de Independenţă, care a fost adoptată în unanimitate de către cei 278 de deputaţi prezenţi în primul parlament independent de la Chișinău.

ADVERTISEMENT

În 2021, la Chișinău, Guvernul condus de Natalia Gavrilița a pregătit o serie de evenimente sub egida ”Moldova-30”.

Între orele 10.00-10.20 se va desfășura festivitatea de inaugurare a Sărbătorii Naționale Ziua Independenței R. Moldova, cu genericul ”Moldova Suverană”. Programul cuprinde ceremonialul protocolar: colanul prezidențial – Președintelui R. Moldova Maia Sandu, urmat de uvertura muzical-plastică ”Suveranitate”, interpretată de Orchestra Prezidențială.

După intonarea Imnului Republicii Moldova, la 10.25-10.45 va avea loc parada militară, iar în continuare va fi prezentat spectacolul ”Moldovenii când se strâng…”.

Festivitatea se va încheia cu un concert tematic cu genericul ”Moldovă – tu ești Patria mea”, susținut de Orchestra Națională Simfonică și Corul Național de Cameră, Eugen Doga, Iurie Mahovici și Anatol Lapicus, Mariana Bulicanu, Taisia Caraman, Adriana Babin, Aliona Triboi, Cătălin Josan, Pașa Parfeni, Viorel Burlacu și ”Briosonores”.

ADVERTISEMENT