După mai bine de 10 ani petrecuți la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis pleacă oficial din funcție. Președintele îi predă mandatul de șef de stat interimar lui Ilie Bolojan. Acesta va ocupa funcția supremă în stat dată fiind postura sa de președinte al Senatului.
După ce i-a predat mandatul lui Ilie Bolojan, Klaus Iohannis a asistat la ceremonia de pe Platoul Marinescu. În acest timp, Ilie Bolojan a rămas în interiorul clădirii Administrației prezidențiale.
A fost intonat imnul de stat, apoi Klaus Iohannis a salutat pentru ultima dată Garda de onoare. În final, fostul președinte a fost aplaudat de angajații Administrației prezidențiale. Apoi s-a urcat în mașină și a plecat definitiv de la Cotroceni.
Urmează acum două luni în care România va fi condusă de un alt liberal, Ilie Bolojan. Acesta va păstra mandatul de președinte interimar până după alegerile prezidențiale din luna mai.
În jurul orei 12.20, întâlnirea Iohannis – Bolojan s-a încheiat. Klaus Iohannis i-a urat succes noului șef de stat interimar, înainte să plece. ”Mult succes! Să aveți grijă de România”, i-a transmis deja fostul președinte al țării.
La ora 12.00, Ilie Bolojan, noul președinte interimar al României, a ajuns la Palatul Cotroceni. Acesta a venit cu mașina pe care o folosea ca președinte al Senatului.
Viitorul șef al statului a fost întâmpinat de Klaus Iohannis. Cei doi au făcut fotografia oficială, apoi au urcat în biroul președintelui pentru o scurtă discuție între patru ochi.
Luni, 10 februarie, Klaus Iohannis a anunțat că demisionează din funcția de președinte al statului. A intrat în istorie ca fiind primul șef de stat care ia o astfel de decizie.
După acest anunț, cererea sa de demisie a ajuns, încă de luni seara, la Parlament. Ulterior, marți, Curtea Constituțională (CCR) s-a reunit pentru a constata vacantarea funcției de președinte al României şi existenţa împrejurărilor care justifică interimatul.
”Constată că vacanța funcției de președinte al României este o împrejurare care justifică interimatul în exercitarea funcției de Președinte al României, începând cu data de 12 februarie 2025”, se menționează în hotărârea definitivă și general obligatorie a CCR.
În cursul zilei de azi, miercuri, 12 februarie, la Palatul Cotroceni va avea loc ceremonia oficială de final de mandat. Klaus Iohannis îl va primi pe Ilie Bolojan pentru o discuție.
După această întâlnire, președintele demisionar va merge pe Platoul Marinescu, unde, de obicei, sunt întâmpinați șefii de stat, în cadrul vizitelor oficiale. În acest loc se va desfășura ceremonia de final de mandat.
Din primele informații, imediat după ce va preda mandatul, Klaus Iohannis se va retrage la Sibiu. Aici ar plănui să petreacă o perioadă mai lungă fără a avea îndatoriri sau o funcție publică.
Legea spune că foștii președinți ai României au dreptul la pază, autoturism, sediu de birou și reședință oficială, adică o locuință. Este însă cunoscut faptul că, momentan, nu a fost repartizată niciun imobil pentru Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a preluat funcția de președinte al României, de la Traian Băsescu, pe 21 decembrie 2014. El a fost ales şef al statului în două mandate. Teoretic, ultimul său mandat ar fi trebuit să se încheie la 21 decembrie 2024, dar Curtea Constituţională a anulat alegerile prezidenţiale.
S-a decis ca Iohannis să rămână la Cotroceni până la alegerea unui nou preşedinte. Opoziția s-a răsculat însă împotriva prelungirii mandatului lui Iohannis și a anunțat începerea procedurii de suspendare a acestuia. Pentru a evita o criză, actualul președinte a demisionat.
”Pentru a scuti România şi pe cetăţenii români de această criză, de această evoluţie inutilă şi negativă, demisionez din funcţia de preşedinte al României. Voi pleca din funcţie pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a transmis Iohannis, luni, 10 februarie.
Liderul liberalilor, Ilie Bolojan, va asigura interimatul la Palatul Cotroceni până în luna mai. Atunci vor avea loc alegerile prezidențiale. Primul tur este programat pentru 4 mai, iar al doilea pe 18 mai. Pe durata mandatului interimar, Bolojan se va suspenda din funcția de președinte al PNL.
Articolul 98 din Constituţie prevede situați în care ne aflăm: ”Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor”.