News

Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe António Costa, premierul Portugaliei: “Consolidăm astfel securitatea în regiunea Mării Negre”

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi cu prim-ministrul portughez António Costa. După vizita la Cotroceni, cei doi lideri au plecat spre Caracal, pentru întâlnirea cu militarii Batalionului 1 Instrucţie Olt.
19.05.2022 | 14:47
Klaus Iohannis la primit la Cotroceni pe Antonio Costa premierul Portugaliei Consolidam astfel securitatea in regiunea Marii Negre
Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi cu prim-ministrului Republicii Portugheze, António Costa. Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Printre altele, cei doi au discutat la Cotroceni și despre consolidarea flancului estic. Klaus Iohannis a mai discutat cu António Costa despre stadiul și perspectivele de cooperare în plan bilateral, dar și despre situația de securitate de la granița Uniunii Europene.

Flancul estic și situația din Ucraina, teme centrale pe agendă

Pe agenda discuțiilor au mai fost modalitățile de sprijin ale Ucrainei, precum și coordonarea în plan european la viitoarele reuniuni ale Consiliului European. Ne referim la evenimentele programate în lunile mai și iunie. Cei doi au mai vorbit despre consolidarea flancului estic și pregătirea Summitului NATO de la Madrid, din luna iunie.

ADVERTISEMENT

În acest context, Klaus Iohannis și António Costa au salutat cooperarea excelentă dintre România și Portugalia. Conform comunicatului de presă publicat pe presidency.ro, relația dintre cele două state care a cunoscut în ultimii ani o dinamică pozitivă. Ea fost potențată de afinitățile de ordin cultural, de proiectele în diverse domenii

Un rol important l-a jucat și coordonarea strânsă ale celor două țări în plan bilateral, european și internațional. Mai mult, cei doi lideri au avut un schimb de vederi cu privire la temele de actualitate de pe agenda europeană. Propunerile recente ale Comisiei Europene în domeniul energiei, al apărării, precum și pentru sprijinirea Ucrainei în procesul de reconstrucție s-au aflat pe masa discuțiilor de la Cotroceni

ADVERTISEMENT

De altfel, aceste teme vor figura și pe agenda Consiliului European extraordinar de la sfârșitul lunii mai. Foarte important de subliniat este că Iohannis a adresat mulțumiri pentru decizia Portugaliei de a participa cu un contingent de forțe terestre la prezența multinațională NATO din România.

S-a discutat și despre sprijinirea Republicii Moldova

Prin acest gest de solidaritate și unitate, Portugalia s-a alăturat eforturilor comune de a consolida postura de descurajare aliată pe Flancul Estic. A fost salutată, de asemenea, semnarea Acordului de cooperare dintre România și Portugalia în domeniul apărării.

ADVERTISEMENT

Cei doi lideri au discutat modalitățile de coordonare și de continuare a sprijinului concret pentru Ucraina și refugiații din această țară, Președintele României prezentând eforturile depuse în acest sens de țara noastră. Au fost, de asemenea, abordate și modalitățile de sprijinire a Republicii Moldova, în plan politic, în ceea ce privește cererea sa de aderare la UE, în plan economic și financiar, dar și pentru a face față atât numărului ridicat de refugiați, cât și provocărilor de securitate.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, totodată, faptul că România, împreună cu Franța și Germania, urmează să organizeze în perioada următoare o nouă reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, invitând Portugalia să se alăture acestor demersuri de sprijinire a Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în ceea ce privește aspirațiile legitime de a deveni membri ai UE. În pregătirea Summitului NATO de la Madrid, Președintele României a subliniat importanța obținerii unor rezultate ambițioase, astfel încât noul Concept Strategic al NATO să răspundă în mod adecvat situației grave de securitate create pe Flancul Estic prin agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei”, se mai arată în comunicat.

Mesajele transmise de Iohannis la Caracal

Odată ajuns la Caracal, în fața militarilor din Batalionul 1 Instrucţie Olt, Klaus Iohannis a declarat: ”România și Portugalia sunt țări prietene care au interese comune de pace și prosperitate. Am avut azi discuții foarte bune, în cadrul cărora am evidențiat faptul că vom dezvolta colaborarea bilaterală inclusiv în domeniul apărării. Vă mulțumesc pentru prezența militarilor portughezi în România.

Românii apreciază solidaritatea de care dați dovadă. Consolidăm astfel securitatea regiunii Mării Negre. România și Portugalia se coordonează astfel cu succes și pentru apărarea flancului sudic. Acum înfruntăm o nouă realitate geostrategică din cauza războiului Rusiei în Ucraina. Deciziile și acțiunile noastre comune definesc hotărârea cu care acționează NATO

În 2014, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea am început împreună adaptarea NATO la mediul imprevizibil de securitate. Realitatea actuală, mult mai brutală decât în 2014, ne determină să mergem mai departe în eforturile noastre comune de apărare în regiunea Mării Negre.

Am convingerea că în cadrul Summitului de la Madrid vom decide noi coordonate și vom ajunge la angajamente noi pentru a întări flancul estic. Adresez mulțumiri Portugaliei și pentru ceea ce privește modernizarea forțelor aeriene ale României.”

Batalionul 1 Instrucţie, o unitate cu tradiţie în instruire

Batalionul 1 Instrucţie Olt este o unitate cu tradiţie în instruirea şi pregătirea tinerilor care aleg o carieră în Armata României Batalionul 1 Instrucţie Olt e situat în municipiul Caracal, la 180 km V de municipiul Bucureşti. unde se află Statul Major al Forţelor Terestre. De asemenea, el se află la 120 km SV de municipiul Piteşti, unde se află Şcoala de Maiștri Militari și Subofițeri a Statului Major Forțelor Terestre.

De când serviciul militar nu mai este obligatoriu, această unitate a instruit aproximativ 8.000 de tineri care au la activ misiuni şi exerciţii în teatrele de operaţii, cu parteneri străini, sub egida ONU, NATO sau a altor organizaţii internaţionale.

Unitatea dispune de un poligon de instrucţie şi antrenament situat la distanţa de aproximativ 2,5 km. Totodată, are un poligon automatizat de tragere situat la distanţa de 18 km, dar și pistă CISM, pistă de călire tip SUA.

În plus, unitatea este dotată cu săli de specialitate (instrucţia tragerii, cunoaştere mijloace de protecţie CBRN, cunoaştere mijloace de comunicaţii, cunoaştere TAB), bază sportivă cu terenuri de fotbal, handbal şi pistă de atletism.

 

 

ADVERTISEMENT