News

Klaus Iohannis a semnat legea pentru desființarea SIIJ. Urmează o analiză la nivel înalt

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care este decisă desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Situația urmează să fie analizată de comisarul european pentru justiție.
11.03.2022 | 20:41
Klaus Iohannis a semnat legea pentru desfiintarea SIIJ Urmeaza o analiza la nivel inalt
ADVERTISEMENT

Cătălin Predoiu, ministrul justiției, a anunțat că președintele Klaus Iohannis a semnat proiectul de lege prin care Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este desființată, notează G4 Media.

Desființarea SIIJ, un subiect sensibil

Anunțul ministrului Predoiu a fost confirmat la scurt timp și de Administrația Prezidențială, printr-un anunț pe site-ul propriu.

ADVERTISEMENT

“Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 11 martie 2022, decretul pentru promulgarea Legii privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, se arată pe site-ul președinției.

Proiectul de lege a trecut de votul deputaților pe 21 februarie 2021, asta după ce a fost un subiect de controversă între parlamentari, dar și între instituțiile din domeniul justiției.

ADVERTISEMENT

“Şi, în ciuda criticilor aduse de unii care, aflaţi în funcţii pentru o perioadă e timp, şi-au arătat incapacitatea de adopta un astfel de proiect de lege, astăzi vin şi spun că ar fi nociv un astfel de proiect, care nu face altceva decât să aducă normalitate în sistemul judiciar, o normalitate dorită de mult timp atât de noi care ne aflăm astăzi în băncile Parlamentului, cât şi întregul sistem, întreaga breaslă din acest domeniu”, a explicat atunci Cristina Trăilă (PNL).

Decizia președintelui Iohannis nu a rămas neobservată la nivel european, iar Vera Jourova, comisarul european pentru justiție a notat într-un mesaj pe Twitter că i-a comunicat ministrului Predoiu că desființarea SIIJ va fi analizată.

ADVERTISEMENT

“Am avut astăzi un apel cu ministrul justiției din România, Cătălin Predoiu, pentru a discuta despre preocupările noastre legate de Secția Specială (SIIJ). O să discutăm și cu Comisia de la Veneția și o să facem o analiză a urmărilor acestei decizii”, a notat comisarul european.

Comisia de la Veneția a trimis pe 7 martie o scrisoare în care face o serie de recomandări autorităților române. Mai exact, DNA și DIICOT ar trebui să primească competențe suplimentare, care să le permită să-i ancheteze pe magistrați.

ADVERTISEMENT