ADVERTISEMENT
News

Klaus Iohannis, luat în calcul ca posibil secretar general al NATO. Care sunt celelalte nume vehiculate pentru post

NATO caută un succesor pentru Jens Stoltenberg. Klaus Iohannis a fost nominalizat ca posibil viitor secretar general.
Autor: Adrian Baciu | 19.07.2021 | 16:00
Klaus Iohannis, luat în calcul ca posibil secretar general al NATO. Care sunt celelalte nume vehiculate pentru post
Klaus Iohannis, luat în calcul ca posibil secretar general al NATO. Care sunt celelalte nume vehiculate pentru post. Sursa foto: hepta.ro

Mandatul norvegianului Jens Stoltenberg (62 de ani) în fruntea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se apropie de final. În septembrie 2022, organizația are misiunea de a numi un nou șef.

ADVERTISEMENT

Până anul viitor, responsabilii NATO pregătesc lista scurtă a candidaților pentru această funcție. Conform ultimelor informații, președintele României, Klaus Iohannis, ar putea fi luat în calcul de oficialii statelor membre.

Klaus Iohannis, pe lista potențialilor candidați pentru funcția de secretar general al NATO

Actualul șef al NATO, Jens Stoltenberg, se află la conducere din octombrie 2014, însă aliații i-au prelungit contractul până în septembrie 2022, pentru a câștiga timp în găsirea unui succesor.

ADVERTISEMENT

Negocierile și discuțiile oficiale ale liderilor internaționali abia au început, iar succesorul lui Stoltenberg este așteptat să fie prezentat la un summit al liderilor NATO de la Madrid la sfârșitul primăverii sau la începutul verii anului viitor.

În prezent, aliații privesc lucrurile dintr-o perspectivă politico-strategică și se gândesc la numirea unei personalități din Europa de Est, o mișcare care ar da un semnal puternic față de ”amenințarea” reprezentată de Rusia.

ADVERTISEMENT

Cum România se numără printre țările NATO care și-au îndeplinit obligațiile inclusiv în privința alocării a 2% din PIB pentru apărare, varianta ca președintele Klaus Iohannis să devină viitorul secretar general al NATO nu este exclusă, notează Politico Europe.

În același timp, analiștii văd o posibilă numire a lui Iohannis pe această poziție ca fiind un pic prea agresivă la adresa Rusiei, principalul ”inamic” din Est.

ADVERTISEMENT

La ora actuală, România are un reprezentant pe poziția de secretar general adjunct al NATO. Mircea Geoană deține această funcție din toamna anului 2019.

Care sunt celelalte nume vehiculate pentru postul de secretar general al NATO

Potrivit sursei citate, în prezent, trei nume ar putea fi favorite pentru postul de secretar general al NATO. E vorba de fosta președintă a Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, fosta președintă a Lituaniei Dalia Grybauskaite și actuala președintă a Estoniei, Kersti Kaljulaid.

ADVERTISEMENT

Opțiunea pentru ca un fost lider național să ocupe poziția supremă în organizație a dus la speculații recente despre fostul prim-ministru al Regatului Unit, Theresa May, ca potențial candidat.

Mark Sedwill, fost secretar de cabinet și consilier de securitate națională sub prim-ministrul Boris Johnson, a fost, de asemenea, considerat un potențial nominalizat pentru Marea Britanie la șefia NATO.

ADVERTISEMENT

În prezent, SUA, Germania, Franța și Marea Britanie sunt privite ca fiind cei mai influenți aliați în procesul de selecție a secretarului general.

În același timp, o serie de analiști de politică externă au spus că alegerea unui secretar general din țările baltice, în special a fostei președintă a Lituaniei, Dalia Grybauskaite, ar putea fi văzută ca fiind prea ostilă față de Moscova, într-un moment în care președintele SUA, Joe Biden, încearcă să stabilizeze relațiile dintre Rusia și Occident.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!