News

Ucraina şi Republica Moldova, candidate la aderarea la UE. Anunţul oficial al lui Klaus Iohannis / Update

Klaus Iohannis participă, pe 23 și 24 iunie, la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro. Vor urma decizii importante în privința Ucrainei și Republicii Moldova.
23.06.2022 | 10:33
Ucraina si Republica Moldova candidate la aderarea la UE Anuntul oficial al lui Klaus Iohannis  Update
Klaus Iohannis participă, pe 23 și 24 iunie, la reuniunile liderilor din UE şi Balcanii de Vest. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT
23-06-2022
19:01

Klaus Iohannis a făcut primele declarații televizate după decizia luată de Consiliul European.

”Este un mare pas care s-a făcut astăzi. Cunoașteți foarte bine istoria acestui demers. Primele discuții au avut loc acum câteva luni de zile, după care au venit cererile de aderare.

Consiliul a aprobat propunerile Comisiei așa cum au fost ele formulate. Prin acest pas putem spune că s-a schimbat paradigma lărgirii Uniunii Europene, politica de extindere a primit un nou impuls. Ucraina, Moldova și Georgia la rândul lor au primit un nou impuls, toată lumea se va pune serios pe treabă.

Îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun și încununat de succes. Este clar că și Moldova, ca și Ucraina, trebuie să se apuce foarte rapid să lucreze la tot ce se găsește în anexă, la reforme.

Acordarea statutului de candidat nu înseamă că doar ne dorim, ci trebuie să ne implicăm cu toții mai mult în Republica Moldova.

Acum chiar sunt convins că și alții se vor implica și mai mult. Asta va crea securitate. Statul moldovean va funcționa mai bine și va crește nivelul de securitate, moldovenii se vor simți parte din acest mare proiect care e UE.

Ne bucurăm foarte mult de acest succes la care România a lucrat. Ne-am implicat pentru a promova înțelegerea și acordarea statutului. Acest lucru ne bucură foarte mult. E primul pas dintr-o serie mai lungă de pași, îmi doresc ca într-un termen rezonabil să ajungem în faza în care se întâmplă ce am descris. România și Moldova să fie împreună în UE”, a declarat președintele României.

23-06-2022
18:41

Republica Moldova şi Ucraina, candidate la aderarea la UE

Consiliul European a decis în unanimitate să acorde statutul de ţări candidate la aderarea la UE Republicii Moldova şi Ucrainei.

“O realizare istorică astăzi, Consiliul European acordă statutul de candidat pentru Ucraina şi Republica Moldova. Am ajuns la această decizie excepţională după un sprijin puternic şi discuţii intense. De asemenea, am acordat perspectiva europeană Georgiei, cu paşi importanţi de urmat”, a scris Iohannis pe Twitter.  

23-06-2022
12:07

Klaus Iohannis: ”România susține acordarea statutului de candidat la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova”

În prima zi a participării sale la Consiliul European și la Summitul Euro de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis s-a declarat optimist în privința acordării statutului de candidat la aderare pentru Ucraina și Republica Moldova.

Liderul de la Cotroceni spune că România susține punctul de vedere al Comisiei Europene (CE).

”A fost o întâlnire pe care aș califica-o ca o întâlnire bună, iar concluzia mea este că toată lumea a înțeles că trebuie să avansăm un pic mai repede cu procesul de integrare pentru Balcanii de Vest.

Sunt convins că trebuie să accelerăm. Pentru toți, trebuie să facem următorul pas. Atmosfera a fost una totuși bună, chiar dacă unii lideri și-au exprimat speranța, frustrarea, încurajarea. A fost multă emoție. Tema va fi reluată și în consiliu.

Eu voi exprima punctul de vedere al României: susținem punctul de vedere al CE, care reflectă situația din teren, este un punct de vedere care vine cu câteva noutăți. 

CE propune să se acorde pentru Republica Moldova și Ucraina, statutul de candidat, dar până la începerea procedurii, trebuie să îndeplinească o serie de condiții. 

Sunt optimist că în Consiliu vom aproba punctul de vedere al CE”, a spus Iohanni, la Bruxelles.

Întâlnire diplomatică extrem de importantă, joi și vineri, la Bruxelles. Liderii din UE și Balcanii de Vest discută teme fundamentale din această perioadă

Klaus Iohannis participă, pe 23 și 24 iunie, la reuniunile liderilor din UE şi Balcanii de Vest

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi la Summitului Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, ”reuniunea liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest va constitui o oportunitate de reafirmare, în actualul context geopolitic, a sprijinului liderilor Uniunii Europene pentru ancorarea europeană a Balcanilor de Vest şi pentru avansarea şi consolidarea procesului de extindere în baza criteriilor stabilite.

Totodată, reuniunea va fi dedicată unui schimb de vederi cu partenerii din regiune pentru identificarea modalităţilor concrete de stimulare a proceselor de reformă şi de întărire a cooperării în domenii cheie de interes comun, cu scopul consolidării rezilienţei”

ADVERTISEMENT

Decizii importante în privința Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova

Această întâlnire de la Bruxelles are pe ordinea de zi relațiile Uniunii cu partenerii externi, situația din Ucraina, cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei precum și alte subiecte.

Agenda reuniunii Consiliului European, care se va desfăşura joi şi vineri, va include o dezbatere strategică privind definirea relaţiilor Uniunii Europene cu partenerii apropiaţi din Europa, situaţia din Ucraina, din perspectiva evoluţiilor de securitate şi a sprijinului acordat de Uniunea Europeană pe multiple planuri, cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, în contextul publicării, la 17 iunie, a Opiniilor Comisiei Europene, precum şi rezultatele Conferinţei privind viitorul Europei şi etapele următoare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în cadrul Summitului Euro în format extins vor fi abordate situaţia economică din Uniune şi evoluţiile în ceea ce priveşte Uniunea Bancară şi pieţele de capital.

Reamintim că Ucraina a depus cererea de aderare la UE la 28 februarie 2022, iar Georgia şi Republica Moldova au depus cererile în data de 3 martie 2022.

ADVERTISEMENT

Ulterior, pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană a emis avizul cu privire la cererile depuse de aceste țări.

ADVERTISEMENT