News

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor: ”Observăm din nou o creștere alarmantă a rasismului”

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, luni, un mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor.
02.08.2021 | 15:57
Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor: ”Observăm din nou o creștere alarmantă a rasismului”
Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor: ”Observăm din nou o creștere alarmantă a rasismului”. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Luni, în cadrul unui eveniment organizat anual de Muzeul de stat Auschwitz-Birkenau, Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen.

Președintele României își exprimă, în mesaj, îngrijorarea în ceea ce privește creșterea rasismului în ultima perioadă. În același timp, șeful statului a precizat că susține includerea genocidului romilor în programele educaționale.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, în ziua Comemorării Holocaustului Romilor: ”Este de datoria noastră să le evocăm memoria. Observăm o creștere alarmantă a rasismului”

Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen, stabilită prin Legea nr. 124/2020, Klaus Iohannis a aduce un omagiu memoriei victimelor de etnie romă ale Holocaustului, potrivit Administrației Prezidențiale.

Iohannis constată că, recent, s-a înregistrat o creștere alarmantă a rasismului, a antisemitismului și a discursurilor motivate de ură care vizează romii, în special în mediul online.

ADVERTISEMENT

Cu prilejul acestei zile, președintele a precizat că susține includerea genocidului romilor în programele educaționale.

”În fiecare an, la data de 2 august, aducem un omagiu memoriei a jumătate de milion de copii, femei și bărbați romi care au fost uciși în Europa în perioada Holocaustului. Aceștia au fost victimele unui regim brutal, dezumanizant, care a promovat rasismul, antisemitismul, ura și intoleranța ca politici de stat.

Rememorarea este o dimensiune fundamentală a vieții. În România, aproximativ 25.000 de romi au fost deportați în Transnistria, aproximativ 11.000 pierzându-și viața. Este de datoria noastră astăzi să le evocăm memoria și să ne asigurăm că astfel de atrocități nu se vor mai repeta.

ADVERTISEMENT

Trebuie făcute eforturi suplimentare în ceea ce privește educația cu privire la genocidul romilor. Trebuie să ne asigurăm că educăm generațiile tinere cu privire la acest episod tragic al istoriei europene. Fiecare societate are această datorie fundamentală de a se asigura că noile generații cunosc și păstrează viu adevărul.

Susținem eforturile consolidate de a include genocidul romilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în programele educaționale, precum și eforturile destinate protejării ultimilor supraviețuitori”, se arată în comunicat.

Iohannis: ”România poate fi considerată în model regional în lupta pentru combaterea rasismului”

Președintele mai subliniază faptul că țara noastră a făcut pași importanți în ceea ce privește asumarea Holocaustului și combaterea rasismului și antisemitismului. Tocmai de aceea, România poate fi acum considerată un model regional.

ADVERTISEMENT

”În acest moment, nevoia de aducere-aminte este mai importantă ca niciodată. În contextul recent creat de pandemia de COVID-19, observăm din nou o creștere alarmantă a rasismului, a antisemitismului și a discursurilor motivate de ură care vizează romii, în special în mediul online.

Datoria noastră, ca lideri politici, este de a combate aceste evoluții, de a condamna public fără ezitare orice afirmație care incită la ură. De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile pentru a dezvolta instrumente adecvate, care să ne permită să ne protejăm societățile împotriva acestor amenințări.

România a făcut pași importanți în ceea ce privește asumarea Holocaustului și combaterea rasismului și antisemitismului și poate fi acum considerată un model regional: în mai 2021, am adoptat Strategia națională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. Această strategie ne permite să formăm mai bine funcționarii publici care se ocupă de acest fenomen și, de asemenea, să avem o mai bună colectare a datelor.

ADVERTISEMENT

La nivel internațional, România a fost una dintre țările care a susținut cu tărie, în 2020, adoptarea de către Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA) a unei definiții de lucru, neobligatorie din punct de vedere juridic, a antițigănismului / discriminării împotriva romilor. A fost un proiect major al Președinției germane a IHRA, căruia i-am acordat sprijinul constant”, mai spune Iohannis.

500.000 de romi, uciși în Europa în perioada Holocaustului

Pa 2 august 1944, aproximativ 3.000 de romi din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În total, în Europa, circa 500.000 de romi au fost uciși în perioada Holocaustului.

Astfel, pentru a onora memoria victimelor, ziua de 2 august a fost declarată Ziua europeană de comemorare a genocidului romilor prin Rezoluția Parlamentului European din 15 aprilie 2015.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri