News

Klaus Iohannis, mesaj la ONU. Ce a transmis președintele României despre măsurile care vor fi luate de țara noastră pentru ”securitatea alimentară”

Klaus Iohannis a ținut un discurs la ONU prin care a anunțat că securitatea alimentară a lumii rămâne o prioritate pentru România.
21.09.2022 | 00:25
Klaus Iohannis mesaj la ONU Ce a transmis presedintele Romaniei despre masurile care vor fi luate de tara noastra pentru securitatea alimentara
Klaus Iohannis, mesaj pentru români. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

“Trebuie să rămână prioritară pe agenda internațională, România face deja acest lucru”, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis, mesaj important la ONU

Iohannis este prezent la New York, unde a ținut un discurs în cadrul Global Food Security Summit, găzduit de Uniunea Europeană și SUA în cadrul cele de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

ADVERTISEMENT

”Apreciez inițiativa de care au dat dovadă Uniunea Europeană și Statele Unite, care au făcut eforturi consistente pentru a contracara numeroasele consecințe ale războiului brutal și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Alături de energie, alimentele sunt folosite de Rusia ca armă, cu consecințe la scară globală, în special pentru partenerii noștri africani.

Securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară pe agenda internațională, mai ales în sensul găsirii unor soluții concrete. România face deja acest lucru”, a transmis președintele României.

ADVERTISEMENT

Iohannis a oferit concret detalii despre măsurile pe care România le-a luat de la începutul războiului din Ucraina.

”Practic, ca stat membru al NATO și UE cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, România a fost în prima linie a răspunsului la criza multidimensională cauzată de agresiunea Rusiei.

ADVERTISEMENT

Pe lângă sprijinirea a peste 2,3 milioane de refugiați ucraineni care ne-au trecut frontiera și acordarea de ajutoare umanitare semnificative, o componentă cheie a susținerii hotărâte și responsabile a României pentru Ucraina a fost facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene. De la începutul invaziei, Portul românesc Constanța, de la Marea Neagră, și porturile noastre de la Dunăre au devenit principale porți de acces pentru exportul de cereale ucrainene în străinătate.

Peste 4 milioane de tone de cereale au tranzitat deja România, reprezentând 60% din cerealele exportate de Ucraina. Pentru a face posibil acest lucru, România a accelerat tranzitul către diferite părți ale lumii”, a completat Klaus Iohannis, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

În final, Klaus Iohannis a făcut apel la unitatea comunității internaționale în susținerea unor inițiative precum Summitul privind securitatea alimentară de la New York.

ADVERTISEMENT