News

Klaus Iohannis, mesaj la summitul PPE din Sibiu: “De votul la referendumul din 26 mai depinde viitorul european al României”

09.05.2019 | 10:38
Klaus Iohannis mesaj la summitul PPE din Sibiu De votul la referendumul din 26 mai depinde viitorul european al Romaniei

Președintele României, Klaus Iohannis, participă la două evenimente importante organizate la Sibiu, chiar de Ziua Europei. Unul dintre ele este summitul PPE, grupare politică din care face parte PNL, cel care l-a susținut pe Iohannis la prezidențiale în anul 2014. Celălalt eveniment este summitul UE la care participă reprezentanți din toate cele 27 de state.

Klaus Iohannis, îngrijorat de ascensiunea extremismului în România

Iohannis a mărturisit că nu este întâmplător faptul că a fost aleasă ziua de 9 mai pentru acest summit. Președintele a amintit de primul mare succes obținut de România în primul an de când a intrat în UE, și anume transformarea Sibiului în capitală culturală europeană în anul 2007. În acel an, Iohannis era primarul orașului.

Totodată, șeful statului a vorbit despre flagelul extremismului care se întinde tot mai puternic. Iohannis a spus că trebuie să fim uniți în fața ascensiunii partidelor extremiste, care își fac apariția în țări în care nimeni nu ar fi bănuit că pot avea loc astfel de răsturnări de situație politice.  Președintele a chemat poporul să voteze pe 26 mai, de asemenea.

La summit este prezent și candidatul PPE la președinția Parlamentului European / sursa foto: Hepta.ro

Iohannis: Am asistat la un asalt asupra statului de drept

”Nu este deloc întâmplătoare alegerea zilei de 9 mai. Am ales Ziua Europei pentru summitul PPE și summitul UE. Toți suntem europeni și vă felicit de Ziua Europei. Trebuie să privim numeroasele beneficii pe care le-a adus UE cetățenilor. Sibiu a fost capitala culturală a Europei. Sibiu este un oraș profund european și cel mai potrivit loc pentru a găzdui o reuniune despre viitorul Europei.

Ca președinte al României, membru al familiei popularilor europeni, am contribuit la un efort colectiv care trebuie fructificat la Sibiu. Alegerile europene viitoare sunt despre a rămâne uniți și solidari în apărarea valorilor fundamentale ale democrației, lupta împotriva celor care nu au soluții pentru oameni și se ascuns sub sloganuri populiste și extremiste. Viitorul Europei depinde de noi.

Am asistat la un asalt asupra statului de drept al unor lideri cu probleme cu justiția. Este misiunea noastră să le explicăm cetățenilor europeni că este o problemă de care depinde viața de zi cu zi a europenilor (…) Votul la referendum este unul pentru viitorul european al României. Europa va fi mereu acasă în România, iar noi vom fi tot mai puternici și respectați în UE”, a declarat Iohannis la Sibiu.