News

Klaus Iohannis, mesaj important de Ziua Culturii Naţionale. Ce le transmite artiștilor din România

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Ziua Culturii Naţionale. Activitatea operatorilor culturali şi a multor artişti independenţi a fost redusă dramatic în timpul pandemiei.
15.01.2022 | 11:27
Klaus Iohannis mesaj important de Ziua Culturii Nationale Ce le transmite artistilor din Romania
ADVERTISEMENT

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat „preţuirea pentru artişti”. Șeful statului a menționat că „pandemia a afectat puternic relaţia creatorilor cu publicul”.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Iohannis subliniat necesitatea sprijinirii sectorului cultural, în contextul în care pandemia va continua.

ADVERTISEMENT

Președintele României a precizat că țara noastră are nevoie de o strategie culturală cuprinzătoare şi de valorificarea activităţii mediului artistic independent.

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Culturii Naționale: „Pandemia a afectat puternic relaţia creatorilor cu publicul”

„15 ianuarie este, înainte de toate, expresia cinstirii peste ani a poetului nostru naţional, Mihai Eminescu, şi dovada preţuirii operei sale.

ADVERTISEMENT

Ziua Culturii ne oferă în acelaşi timp prilejul de a ne exprima preţuirea pentru artişti, respectul pentru creatori, aprecierea pentru eforturile sectorului cultural şi creativ, a cărui activitate face ca publicul să se poată bucura de bogăţia expresiilor diversităţii noastre culturale”, a transmis şeful statului, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

„Pandemia a afectat puternic relaţia creatorilor cu publicul. Activitatea operatorilor culturali şi a multor artişti independenţi a fost redusă dramatic din cauza situaţiei epidemiologice dificile şi a măsurilor adoptate pentru a limita infectarea cu virusul SARS-CoV-2”, a mai precizat Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Iohannis: „În contextul în care pandemia va continua, este necesară o abordare mai complexă a sprijinului statului în ceea ce priveşte sectorul cultural”

Președintele României a amintit efectele pe care pandemia de COVID-19 le-a avut asupra artiştilor.

Acesta a transmis că este nevoie de o abordare complexă a sprijinului pe care statul îl oferă sectorului cultural, prin utilizarea atât a resurselor din bugetul naţional, cât şi a fondurilor europene.

ADVERTISEMENT

„În contextul în care pandemia va continua, este necesară o abordare mai complexă a sprijinului statului în ceea ce priveşte sectorul cultural, care să pună accentul pe sporirea rezilienţei domeniului creativ.

Este imperativă utilizarea eficientă a tuturor resurselor, şi a celor de la bugetul naţional, dar şi a fondurilor europene, inclusiv cele existente prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care oferă, în parte, soluţii pentru ca sectorul cultural şi creativ să-şi păstreze şi chiar să-şi dezvolte potenţialul economic şi relevanţa socială.

În egală măsură, este nevoie de o strategie culturală cuprinzătoare şi de un cod al patrimoniului, la fel cum este aşteptată şi o valorificare a activităţii mediului artistic independent în cadrul general al sistemului cultural”, a mai precizat preşedintele Iohannis.

ADVERTISEMENT