News

Președintele Klaus Iohannis, acuzat de manipularea negocierilor pentru Guvern: „O tentativă de a arunca în aer Constituția și democrația!”

Tratativele pentru formarea noului Guvern întârzie, iar Klaus Iohannis și-a atras mânia politologului Cătălin Avramescu. Președintele este acuzat că a încălcat Constituția și regulile democrației.
16.11.2021 | 18:37
Presedintele Klaus Iohannis acuzat de manipularea negocierilor pentru Guvern O tentativa de a arunca in aer Constitutia si democratia
Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Klaus Iohannis, puşi la zid de politologul Cătălin Avramescu
ADVERTISEMENT

Potrivit analistului politic Cătălin Avramescu, varianta desemnării lui Marcel Ciolacu în fruntea unui Guvern rezultat dintr-o coaliție neacceptată de electorat și „trocul” dintre partide aruncă România într-un trecut de tristă amintire.

Întârzierea și mai ales maniera în care se desfășoară negocierile pentru formarea noului Executiv creează o mulțime de polemici. Politologul Cătălin Avramescu l-a atacat dur pe șeful statului, Klaus Iohannis, pe care îl acuză că a încălcat procedurile prevăzute de Constituție și că dorește să conducă țara împotriva principiilor fundamentale ale democrației.

ADVERTISEMENT

„Modul în care se desfășoară aceste negocieri reprezintă o tentativă de a arunca în aer Constituția și democrația din România. Acum mai puțin de un an, cetățenii au ales niște partide, bune sau rele. Acum, constatăm că o bună parte din ele, la îndemnul președintelui, au înțeles să ignore rezultatul alegerilor”, a declarat Cătălin Avramescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

De asemenea, în opinia profesorului de științe politice, întâlnirile dintre liderii PNL, PSD și UDMR de la Parlament, care ar trebui să se finalizeze cu desemnarea unui nou premier, nu reflectă rezultatul ultimelor alegeri și au ca scop doar acapararea puterii.

ADVERTISEMENT
Cătălin Avramescu
Politologul Cătălin Avramescu, acuzator la adresa șefului Statului (sursa arhiva Cătălin Avramescu)

Politologul Cătălin Avramescu: „De ce mai organizăm alegeri, dacă partidele se înțeleg, cu sprijinul lui Iohannis? Mai bine întoarcem cheița, o dată la patru ani, fără alegeri!”

„Nu cred că vreun alegător a votat pentru ca tot aceste partide să conducă, înțelegându-se dincolo de orice diferență doctrinară și de oricare deosebire între programele lor politice. Liderii acestor formațiuni s-au hotărât cum să împartă banii publici, repet, disprețuind rezultatul alegerilor. Dacă asta nu este o sabotare a democrației, nu știu ce altceva ar mai putea fi!”, și-a argumentat politologul, acuzațiile.

Interlocutorul nostru este de părere că, în situația în care partidele politice se înțeleg între ele cu sprijinul șefului statului, organizarea alegerilor generale a devenit, practic, inutilă:

ADVERTISEMENT

„Putem întoarce cheița, o dată la patru ani, fără alegeri, pentru că aceste partide tot se vor înțelege. De fapt, observăm că planul lor este împărțirea României pentru o perioadă de șapte ani. Dar, nu cred că o să le meargă…”

Victor Ponta
Fostul premier Victor Ponta (sursa hepta.ro)

„Vă mai amintiți de Victor Viorel Ponta? Și el striga pe stadion că va conduce România, timp de 20 de ani!”

Negocierile dintre partide i-au oferit lui Cătălin Avramescu un prilej de întoarcere în timp, mai exact în perioada de glorie a fostului premier Victor Ponta. Exemplele din trecut l-au determinat pe analistul politic să se declare sceptic în privința viitoarei guvernări PNL-PSD-UDMR.

ADVERTISEMENT

Cătălin Avramescu a precizat: „Mai era unul, care se credea lider atotputernic. Îl chema Victor Viorel Ponta. Îl mai țineți minte? Și el striga pe stadion că va conduce România, timp de 20 de ani! Din acest motiv, nu cred că schema PNL-PSD-UDMR va funcționa. Este născută moartă”.

Politologul susține că, dacă luăm drept exemplu negocierile care tot întârzie să se finalizeze, „respectiva schemă nici nu se poate naște. Stăm de o lună și așteptăm. Mulți votanți au renunțat să mai urmărească fenomenul”.

Procedura de desemnare a premierului, ignorată de șeful statului

Principalul nume vehiculat pentru fotoliul de prim ministru este cel al liderului PSD, Marcel Ciolacu. S-a vorbit și despre varianta desemnării lui Sorin Grindeanu, dar premierul interimar Florin Cîțu a afirmat că în cadrul PNL nu se discută despre persoane, ci despre principii. Așadar, lucrurile rămân, în continuare, nerezolvate. Însă, tot despre pricipii, de data aceasta despre cele constituționale, vorbește și Cătălin Avramescu.

„Noi avem o procedură de desemnare a premierului. Bună sau rea, această modalitate ne-a servit timp de 30 de ani, după Revoluție. Ei bine, Klaus Iohannis s-a spălat pe mâini și le-a spus partidelor să-și găsească ele un premier”, a detaliat profesorul universitar.

Avramescu este de părere că „niciun președinte nu s-a mai comportat în acest mod. Mai în glumă, mai în serios, nici măcar Iohannis n-a mai făcut așa ceva, până acum… În plus, nu văd ca în Constituție să existe o asemenea procedură”.

„Și acum, parcă am lăsat lucrurile în pădure, parcate la marginea potecii. Nimic nu mai are sens și eu nu înțeleg care este planul acestor oameni”, a subliniat, ironic, intervievatul nostru.

Politica democratică trezește alergii… prezidențiale?

În spațiul public a fost vehiculată varianta potrivit căreia șeful statului ar opta pentru varianta de Guvern în combinația PNL-PSD-UDMR, dorind să evite o eventuală tentativă de suspendare a sa, orchestrată în primul rând de social-democrați.

Cătălin Avramescu este de părere că președintele Klaus Iohannis „se teme de multe lucruri și are motive întemeiate. Dar, până la o eventuală suspendare, apare o problemă de fond. Încă din perioada în care era primar, acest om a arătat că este alergic la politica democratică”.

„Nu-i place că există mai multe partide care discută între ele, nu-i convine faptul că trebuie asigurată o majoritate și înțelege doar că trebuie să stea toți la o masă, să bage ambele mâini în farfurii și să chefuiască”, a precizat politologul.

„Ce-l va mai obosi pe Iohannis? Să ducă paharul la gură?”

Atacul lui Cătălin Avramescu a continuat, în aceeași manieră dură: „Este suficient de furat în această țară. De 30 de ani, spunem că nu se mai poate, dar, iată că încă se mai găsește de furat. Politica democratică este greu de înțeles pentru oameni care au idei puține. E mai complicat… Trebuie să impui un program, să-ți găsești aliați pentru respectivul program și să-ți asiguri o majoritate”.

„Iohannis n-are răbdare pentru asemenea proceduri. A și spus-o, de curând, când a plecat să joace golf: „Veniți voi cu soluția!”. Atunci, de ce l-am mai pus în această funcție și pentru care motive îi plătim salariul?”, a subliniat profesorul.

Avramescu a reamintit faptul că, „în Constituție scrie că președintele trebuie să desemneze prim-ministrul. O asemenea sarcină nu poate fi delegată. Este uluitor! Orice om normal poate citi documentul respectiv. Sunt trei-patru rânduri, nu e mult de citit… Președintele desemnează premierul, acesta își face Guvernul și urmează votul Parlamentului”.

„Este simpla procedură, dar, oare, până și aceasta l-a obosit pe Klaus Iohannis? Ce îl va mai obosi mâine, să ducă la gură paharul în care valetul i-a turnat apă?”, a continuat politologul, șirul de ironii.

Marcel Ciolacu
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu, principala variantă pentru postul de premier (sursa hepta.ro)

„Marcel Ciolacu, premier? Este un coșmar!”

Avramescu susține că adevărata miză a tergiversării negocierilor este, exclusiv, lupta pentru putere. Politologul susține că, dincolo de acest factor, nici partidele politice și nici șeful statului nu dispun de vreun plan coerent.

„Pe toți îi interesează puterea, din punctul de vedere al propriei lăcomii. Dar, vezi Doamne, acești oameni sunt persoane publice și lucrează în slujba noastră. Partidele și, din păcate, actualul președinte nu au niciun plan. Au intrat cu toții în această criză, fabricată tot ei, cu largul concurs al președintelui Iohannis și n-au cum să mai iasă”, susține Cătălin Avramescu.

Revenind la posibilitatea ca liderul PSD Marcel Ciolacu să ocupe, în curând, fotoliul de prim ministru, interlocutorul FANATIK s-a arătat mai mult decât sceptic: „Este un coșmar. Imaginați-vă o persoană precum Ciolacu, în postura de premier!”.

Politologul atrage, însă, atenția și asupra unui alt aspect: „De altfel, la mijloc este și o păcăleală. Mie mi se părea corect ca, în campania electorală, Klaus Iohannis și PNL-ul să vină și să spună că idealul lor în materie de premier este unul ca Ciolacu. Vă garantez că ar fi obținut 2% din voturi! Poporului român i s-a pus în față un fel de „alba-neagra”, o păcăleală ordinară”.

Florin Cîțu
Președintele PNL, Florin Cîțu (sursa hepta.ro)

Amintiri cu Florin Cîțu și cu Nicolae Ciucă, la… „mașina fără fise”

Chiar și numele lui Nicolae Ciucă a fost menționat la capitolul „pronosticuri pentru Palatul Victoria”. Totuși, această variantă a fost, practic, negată de Florin Cîțu, al cărui nume a apărut, de asemenea, ca o posibilă variantă. Așa cum era de așteptat, Cătălin Avramescu i-a „taxat” și pe acești doi politicieni.

„Cîțu și Nicolae Ciucă au mai dat o tură pe la mașina fără fise și n-au obținut nimic. După părerea mea, acești oameni sunt lipsiți de simțul ridicolului. Ești în situația în care blochezi formarea unui Guvern, pentru că te încăpățânezi. Știți expresia aceea, „mai bagi un leu, mai tragi o dată”. Într-adevăr, viața politică românească a ajuns o comedie de proastă calitate”, a continuat analistul politic.

Cătălin Avramescu și-a păstrat maniera ironică până la final. În opinia interlocutorului nostru, evenimentele care se desfășoară pe scena politică nu mai merită interesul cetățenilor.

„Trebuie să mergem cu toții să cumpărăm popcorn și să ne uităm la televizor, dar nu pe canalul cu politică. Mai bine urmărim programe în care diferiți designeri ne învață cum se construiesc casele. E mult mai interesant decât politica. Ce mai avem de văzut? Ce mai așteptăm?”, a declarat analistul politic.

De altfel, verdictul final al lui Cătălin Avramescu a fost următorul: „Nu-mi imaginez că mai există în România un om care, la modul sincer, mai așteapă ceva de la acești indivizi, precum Ciolacu, Iohannis sau Cîțu”.

ADVERTISEMENT