Klaus Iohannis participă la videoconferința Consiliului European! Ce vor discuta liderii europeni

Bogdan Solomon   
în HotNews
23/04/2020, 08:05
Klaus Iohannis participă la videoconferința Consiliului European! Ce vor discuta liderii europeni
Klaus Iohannis va dezbate împreună cu liderii europeni măsurile privind gestionarea pandemiei de coronavirus. Sursa foto: Mediafax

În cursul zilei de joi, 23 aprilie, președintele României, Klaus Iohannis, va participa la videoconferința Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea crizei de sănătate provocate de răspândirea noului coronavirus. Potrivit unui comunicat dat al Administrației Prezidențiale, este pentru a patra oară când liderii statelor și guvernelor Uniunii Europene iau parte la un eveniment pe această temă.

Klaus Iohannis participă la videoconferința Consiliului Europei. În ce condiții ar putea fi relaxate măsurile de distanțare socială

În precedenta videoconferință, desfășurată pe data de 26 martie, membrii Consiliului European au convenit că sunt necesare o strategie coordonată de ieşire, un plan de redresare cuprinzător, precum şi o serie de investiţii fără precedent.

Prin urmare, liderii i-au însărcinat pe preşedintele Consiliului European şi pe preşedintele Comisiei Europene să pregătească o foaie de parcurs şi un plan de acţiune care să asigure bunăstarea tuturor europenilor şi să permită revenirea UE la o creştere solidă, durabilă şi favorabilă incluziunii, bazată pe o strategie verde şi digitală.

Această foaie de parcurs a fost prezentată pe 15 aprilie, iar în document se arată că momentul oportun pentru relaxarea măsurilor de distanțare socială ar trebui să țină seama de o serie de criterii precum: diminuarea semnificativă şi stabilizarea răspândirii bolii pe o perioadă îndelungată; existenţa unor capacităţi suficiente în cadrul sistemului de sănătate, având în vedere rata de ocupare a secţiilor de terapie intensivă şi disponibilitatea cadrelor sanitare şi a materialului medical; o capacitate adecvată de monitorizare, inclusiv capacitatea de testare la scară largă pentru a detecta şi a izola rapid persoanele infectate, precum şi capacitatea de localizare şi de urmărire.

Președintele va lua parte și la Summitul Partidului Popular European

Totodată, potrivit foii de parcurs transmise de Comisia și Consiliul European, deşi calendarul şi modalităţile de ridicare a măsurilor de izolare diferă de la un stat membru la altul, este nevoie de un cadru comun, de o abordare europeană. Acest cadru comun ar trebui să fie bazat pe coordonarea dintre statele membre şi pe notificarea UE în momentul ridicării restricţiilor.

Trebuie menționat faptul că foaia de parcurs prezentată de cele două instituţii pe data de 15 aprilie are caracter de recomandare pentru statele membre şi a fost adoptată în condiţiile în care țări precum Austria, Spania, Danemarca şi Cehia au început deja să ridice unele restricţii.

Înaintea reuniunii Consiliului European, şeful statului va participa tot prin sistem videoconferinţă la Summitul Partidului Popular European, se mai arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Închide ×