O candidatură a lui Klaus Iohannis la Senat ar fi susținută de tabăra Nicolae Ciucă din PNL, în vreme ce tabăra adversă este de părere că o candidatură a șefului statului din partea liberalilor ar trage în jos scorul partidului la următoarele alegeri.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat luni că în partid nu s-a discutat scenariul ca președintele Klaus Iohannis să deschidă lista la Senat a liberalilor. Este prima reacție oficială a PNL în acest sens.
„Nu s-a discutat în PNL acest lucru. Este o pură speculație”, a declarat Ionuț Stroe, la Digi 24.
Scenariul este evocat de surse politice citate de G4Media și Digi24. Potrivit primei publicații, scenariul include și varianta ca Nicolae Ciucă să ajungă președinte interimar al României, în calitatea sa de lider al Senatului, dar și obiectivul ca această candidatură să-i aducă lui Klaus Iohannis funcția de președinte al Senatului.
Articolul 84 din Constituția României prevede că președintele țării nu poate fi membru de partid. „În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată”, prevede alineatul 1.
Acest lucru înseamnă că șeful statului ar urma să demisioneze de la Cotroceni, caz în care președinte interimar ar deveni șeful Senatului, adică Nicolae Ciucă, candidatul PNL la prezidențiale.
În cazul în care se va decide să candideze la Senat, Klaus Iohannis ar urma să ocupe primul loc pe listele PNL de la București, arată sursele citate.
Data la care se încheie mandatul președintelui este 20 decembrie. Dacă noul parlament va fi învestit înainte de această dată, el va trebui să opteze între funcția de senator și cea de președinte al României.
Sursele citate de Digi24 precizează că nu există consens în PNL cu privire la scenariul includerii lui Klaus Iohannis pe lista de candidați pentru Senat.
Liberalii din cercul lui Nicolae Ciucă ar susține o astfel de candidatură a șefului statului, însă cei din tabăra adversă cred că un asemenea pas ar trage în jos scorul formațiunii.
Liberalii mai au la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a lua o decizie în acest sens. Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot depune listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare până la data de 2 octombrie.
Biroul Electoral Central se pronunţă, prin decizii, în sensul admiterii sau respingerii candidaturilor până la 4 octombrie.