News

Cum vede Klaus Iohannis proiectul România Educată! „Un absolvent de liceu trebuie să poată înțelege utilitatea vaccinurilor”

Klaus Iohannis a oferit prima reacţie după consultările cu liderii coaliţiei de guvernare despre proiectul România Educată
07.07.2021 | 19:15
Cum vede Klaus Iohannis proiectul Romania Educata Un absolvent de liceu trebuie sa poata intelege utilitatea vaccinurilor
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a discutat programul ”România Educată” cu partenerii de dialog social din zona educaţiei şi cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale. A fost ultima întâlnire din seria consultărilor anunţate de Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a căutat realizarea unui consens social şi politic, care să garanteze implementarea şi asumarea transpartinică. De remarcat că la întâlnire au participat Ludovic Orban, Dacian Ciolos, Dan Barna, Kelemen Hunor, dar şi premierul Florin Cîţu şi ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, prima reacţie după consultările cu liderii coaliţiei de guvernare despre România Educată

„Am avut în ultimele 3 zile ultima seria de consultări pentru proiectul România educată și trecerea la faza de executare. În urma discuțiilor au reieșit o serie de lucruri importante. Coaliția de guvernare și-a exprimat susținerea pentru proiect și săptămâna viitoare își va asuma prin memorandum țintele și va stabili un plan clar pentru implementare.

Am apreciat deschiderea membrilor Parlamentului inclusiv a celor din opoziție. Educația trebuie să fie baza noastră comună de construcție și să nu mai aibă culoare politică. Românii așteaptă consens și din păcate au văzut doar lupte politice sterile.

ADVERTISEMENT

Nu mai putem continua așa dacă vrem să avansăm și să ne dezvoltăm. Vom constitui un grup de lucru transpartinic. Procesul de elaborare a viziunii a durat mult tocmai pentru că mi-am dorit ca în România educată să se regăsescă vocile tuturor.

Nu e un secret că în anumite perioade de guvernare educația nu a fost pe agenda politică. Am avut ani electorali intenși, a urmat pandemia, acum avem șansa unei discuții constructive. Am apreciat și larga participare a societății civile.

ADVERTISEMENT

Este momentul să trecem la implementarea proiectului și să dăm întâietate investițiilor în educație. Am insistat să fie asigurată finanțarea necesară inclusiv prin PNRR.

Mă refer de exemplu la reducerea abandonului școlar, dotarea cabinetelor școlarea, mobilarea sălilor de clasă, construirea a 140 de creșe, 10 cenre de învățământ dual.

ADVERTISEMENT

Deși Evaluarea Națională  rămâne principalul instrument am propus ca pe întregul parcurs al semestrului 2 unitățile de învățământ și elevii care doresc să poată organiza, să suțină un examen suplimentar de admitere. Am propus o nouă structură a învățămntului secundar superior. Vom elimina bariererele birocratice care vor limita posibilitățile tinerilor de dezvoltare.

Dacă un elev este la un liceu profesional și nu se regăsește acolo și vrea să treacă la teoretic sau vocațional va ăutea face asta în urma unor testări. Noul bacalaureat este o altă componentă importantă.

Îmi doresc un examen care să poatăp evalua corect capacitatea de a se descurca în societate și în viață. Un absolvent de liceu trebuie să poată înțelege probleme de schimbări climatice sau utilitatea vaccinurilor. Bacalaureatul rămâne obligatoriu pentru studiile universitare, indiferent de domeniul de studiu”, a spus Klaus Iohannis

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Miodrag Belodedici a comis-o. A ajuns pe mâna Poliției
Miodrag Belodedici a comis-o. A ajuns pe mâna Poliției
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”