News

Klaus Iohannis, după declarațiile lui Marcel Ciolacu: ”Unii politicieni merg la TV și îi ia gura pe dinainte”. Replica liderului PSD. Update

Prezent la Bruxelles, la summitul UE, Klaus Iohannis a avut prima reacție în cazul plagiatului lui Lucian Bode. Președintele a vorbit și despre rotativa Ciucă - Ciolacu la Guvern.
09.02.2023 | 13:32
Klaus Iohannis dupa declaratiile lui Marcel Ciolacu Unii politicieni merg la TV si ii ia gura pe dinainte Replica liderului PSD Update
Klaus Iohannis, reacții importante pe temele Schengen, Lucian Bode și OMV. Ce spune președintele despre numirea lui Ciolacu premier. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
09-02-2023
11:37

Ciolacu, replică pentru Iohannis: ”E alegerea domniei sale dacă va continua stabilitatea oferită de PSD actului de guvernare sau să arunce țara în haos”

Joi, de la Bruxelles, Klaus Iohannis a declarat că ”unii politicieni merg la televizor şi îi ia gura pe dinainte”. A făcut referire la Marcel Ciolacu, liderul PSD, care afirmase recent că mandatele lui Iohannis la Cotroceni au fost ”ani pierduți”.

A venit la scurt timp și replica dinspre liderul PSD. Viitorul premier spune, pe Facebook, că ”Este alegerea domniei sale (n.r. a lui Klaus Iohannis) dacă va continua stabilitatea oferită de PSD actului de guvernare sau să arunce țara în haos”.

Desemnarea premierului aparţine în mod exclusiv preşedintelui, potrivit Constituţiei. Acest lucru l-am spus întotdeauna. Însă de această decizie depinde dacă stabilitatea asigurată de PSD actului de guvernare va continua şi ne vom atinge obiectivele sociale şi economice sau România va fi aruncată din nou în haosul de dreapta.

Românii şi firmele româneşti aşteaptă soluţii pentru a trece mai uşor peste criză! Românii nu cred că ar ierta plimbatul unora cu chibriturile şi sticla de benzină pe lângă guvernare. Nu putem fi pompieri la nesfârşit! E timpul să ne concentrăm doar pe construit politici publice pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al românilor!”, a scris Marcel Ciolacu pe site-ul de socializare.

Klaus Iohannis participă joi, 9 februarie, la summitul Uniunii Europene de la Bruxelles. Înainte de eveniment, liderul de la București a vorbit despre mai multe teme sensibile aflate în centrul atenției opiniei publice din România.

Klaus Iohannis admite că sunt probleme în cazul plagiatului lui Lucian Bode

Președintele Klaus Iohannis, autorul sintagmei ”toleranță zero față de plagiat” a fost întrebat de jurnaliștii români prezenți la Bruxelles despre situația în care se află ministrul de interne Lucian Bode. În acest debut de an, Comisia de etică de la Universitatea Babeș-Bolyai a constat că teza de doctorat a acestuia ”este profund viciată”.

ADVERTISEMENT

Șeful statului a părut că nu digeră prea bine această postură în care se află liberalul. Iohannis a admis că ”sunt probleme” care ”trebuie luate foarte în serios”. De asemenea, președintele a precizat că se așteaptă ca până cel târziu la rotația guvernamentală să se ia o decizie clară în acest sens.

”Din câte am înțeles din spațiul public este adevărat că acolo sunt probleme care trebuie luate foarte în serios. Eu am încredere că în PNL, și domnul Bode personal, vor analiza aceste chestiuni și impactul politic. Mă aștept ca cel târziu până la rocadă sau rotația guvernamentală să se ia o decizie clară în acest sens”, a adăugat șeful statului.

ADVERTISEMENT

Ce spune Klaus Iohannis despre numirea lui Marcel Ciolacu în funcția de premier

Klaus Iohannis a primi o întrebare și în legătură cu rotativa la guvernare între Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. El a spus că atunci când coaliția va decide să facă o schimbare de Guvern, în conformitate cu Constituția va lua o decizie care i se va părea cea mai bună pentru România.

”Câteodată, unii politicieni merg la televizor și îi ia gura pe dinainte (n.r. a răspuns Iohannis, când a fost pus să comenteze acuzațiile lui Ciolacu cum că anii săi de mandat la Cotroceni au fost pierduți).

ADVERTISEMENT

Nu cred că cineva a uitat sau nu a înțeles că această coaliție a apărut dintr-o nevoie, țara trebuie să fie guvernabilă și țara trebuie să aibă un guvern stabil în aceste vremuri tulburi și atunci trebuie să avem puterea interioară să trecem cu mai mult sau mai puțină lejeritate peste anumite declarații mărunte, să vedem care este în realitate interesul României.

Când coaliția va decide să facă o schimbare de Guvern se vor prezenta toate forțele interesate, îmi vor prezenta punctele de vedere și în conformitate cu Constituția voi lua atunci decizia care mi se va părea cea mai bună pentru România”, a spus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, reacții despre aderarea la Schengen

În ceea ce privește o altă problemă delicată, Spațiul Schengen, Klaus Iohannis a cerut mai multă răbdare. Președintele a refuzat să mai avanseze 2023 dreptul anul în care țara noastră va fi primită în spațiul de liberă circulație. El a precizat că negocierile trebuie purtate pe toate palierele.

Noi vom continua discuțiile politice pe absolut toate palierele. Și sunt optimist că vom găsi soluții pe Schengen. Dar nu aș vrea să ne legăm de o anumită dată. Pentru mine, pentru România, e important să intrăm. Am văzut și în decembrie că aceste lucruri nu pot fi legate de o dată”, a precizat Klaus Iohannis, fiind întrebat dacă în 2023 am putea adera la Schengen.

Liderul de la București nu a ezitat să arunce săgeți indirecte către Austria. ”Vreau să fiu clar. România nu e sursă de migrație și nu e țară de tranzit. Noi știm să ne protejăm granițele. Dar problema e una europeană și noi vrem să participă la găsirea celor mai bune soluții. Suntem deschiși să colaborăm cu CE pe un proiect pilot”, a adăugat șeful statului.

Klaus Iohannis cere Ministerului de Finanțe să clarifice dacă OMV va plăti taxa de solidaritate

Klaus Iohannis a comentat și scandalul legat de taxa de solidaritate pe care OMV nu ar dori să o plătească în România. Președintele a cerut Ministerului Finanțelor să clarifice dacă firma din Austria va plăti taxa în țara noastră. Iohannis a spus că actul normativ trebuie clarificat de inițiator (adică Finanțele – minister PSD) și a evidențiat că Ministerul Energiei (care aparține de PNL) nu a fost consultat.

”Dacă va plăti sau nu o să vă spună cu siguranță cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanțelor. Am fost puțin surprins când m-am informat după aprobare și am aflat că Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuție. Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanțe, ceea ce este în principiu în regulă, pentru că vorbim de o taxă.

Dar am fost informat că se lucrează la acest act. Solicitarea mea a fost una singură: ca acest act să fie legal și clar, adică să nu încalce nicio directivă și nicio lege în vigoare în România și să fie atât de clar încât să nu apară discuții dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem la televizor: toată ziua, bună ziua se discută dacă este sau nu este. Cred că cei care eu lucrat pe document trebuie să vină să îl clarifice”, a declarat Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT