News

Iohannis, primul interviu pentru presa germană

Întreaga lume a putut vedea atasamentul cetatenilor români fata de libertate si democratie, iar votul oamenilor si prezenta lor masiva la scrutinul din 16 noiembrie ne-au transmis mesajul clar ca...
19.11.2014 | 12:18
Iohannis primul interviu pentru presa germana
ADVERTISEMENT

Întreaga lume a putut vedea atasamentul cetatenilor români fata de libertate si democratie, iar votul oamenilor si prezenta lor masiva la scrutinul din 16 noiembrie ne-au transmis mesajul clar ca românii doresc o schimbare semnificativa a modului în care se face politica, a declarat Klaus Iohannis, câstigatorul recentelor alegeri prezidentiale din România, într-un interviu publicat marti de Deutsche Welle.

În opinia lui Iohannis, el a reusit sa înlature prejudecatile despre modul în care poate arata politica în România si ceea ce poate fi facut, iar ”oamenii trebuie sa înteleaga acest lucru”.

ADVERTISEMENT

Întrebat cum ar trebui sa arate ”România lucrului bine facut” (sloganul sau din campania electorala), Klaus Iohannis a subliniat ca, în termeni concreti, acest slogan înseamna ”o tara puternica si prospera, unde fiecare îsi face treaba, unde proiectele sunt finalizate potrivit standardelor, unde legile se aplica tuturor, iar politicienii si institutiile sunt în slujba oamenilor”. ”Împreuna, putem construi România la care speram. În campanie am avut 11 teme pe agenda, care necesita consens politic si social. Printre ele, viziunea mea asupra marilor sisteme publice – sanatate, educatie, pensii -, dar si asupra economiei”, a explicat câstigatorul scrutinului prezidential din 16 noiembrie.

Referitor la promisiunile sale de combatere a coruptiei si consolidare a statului de drept, Klaus Iohannis a apreciat ca presedintele joaca un rol central în garantarea suprematiei legii si a independentei justitiei, iar acest fapt include combaterea coruptiei. ”Acestea sunt chestiuni esentiale, importante pentru democratia româna, si ele trebuie sa fie întelese de toate guvernele si toate partidele politice. Indiferent de cine detine majoritatea în parlament la un moment dat, aceste chestiuni presupun consens politic, nu numai la nivel declarativ, ci si prin actiuni concrete. În primul meu discurs dupa scrutin, am spus clar si le-am cerut partidelor politice sa arate, prin câteva decizii clare, ca au înteles adevaratul sens al votului din 16 noiembrie. Aceste decizii sunt revocarea legii amnistiei, care ar fi iertat pe cei acuzati de coruptie, ridicarea imunitatii parlamentare si încuviintarea initierii de actiuni în instanta contra membrilor parlamentului. Acest lucru s-a întâmplat deja în doua zile, ceea ce înseamna ca se poate. Presedintele poate fi cel care genereaza consens în ceea ce priveste temele majore”, a spus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Ca prioritati externe ale sale în calitate de viitor presedinte, Klaus Iohannis a promis sa continue si sa consolideze principala directie de politica externa: parteneriatul strategic cu SUA, rolul si pozitia României în NATO si în Uniunea Europeana. ”În contextul geopolitic dificil cu care ne confruntam, România trebuie sa actioneze ca partener serios, de încredere, pe care aliatii pot conta”, a accentuat Iohannis.

El a apreciat ca relatiile României cu Germania (de unde a primit mesaje de sustinere din partea presedintelui Joachim Gauck si a cancelarului Angela Merkel) vor intra într-un nou cadru. ”În general, România trebuie sa se ridice la un nou nivel în Uniunea Europeana. România poate si trebuie sa îsi sporeasca prezenta în structurile din care face parte si sa valorifice majoritatea oportunitatilor”, a încheiat Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

sursa: stiripesurse.ro